Hoppa till huvudinnehåll

När allt känns tråkigt?

en kvinna som ligger på en säng och ser uttråkad ut
en kvinna som ligger på en säng och ser uttråkad ut Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012 ensamhet,långtråkighet,sex och sånt

Jag är en 15-årig tjej som har så fruktansvärt tråkigt hela tiden. Jag vet inte vad jag ska göra, till och med tv:n tråkar ut mig. Jag har nästan sluta läsa på prov också bara för att jag har så tråkigt och saknar motivation. Vad ska jag göra? Hitta en hobby har jag redan försökt med.

"Tråkigt" betyder att du inte använder din potential på ett optimalt sätt, det vill säga till fullo. Det här kan bero på att du inte känner dig själv tillräckligt bra ännu. När man är femton befinner man sig mitt i en period av osäkerhet vad gäller framtid, studier och den egna platsen i världen. Det lätta alternativet är att trycka på "off"-knappen och ha det tråkigt. Det svåra är att börja utforska sina möjligheter. Vad är jag bra på? Vad kan jag ge av mig själv till omvärlden? Var går mina gränser gällande studier? Vi behöver alla någon som vi beundrar och som vi kan använda som exempel i båda stora och små saker. Vem är det som du beundrar? När man inte vet, går det bra att börja läsa texter av stormän och -kvinnor och med hjälp av texterna fundera på vad du kunde göra här i världen, som gör gott för dig själv och andra.
Våra värden styr våra liv förvånansvärt mycket, det är enligt dem vi fattar små beslut varje dag. Vi väljer varje dag att vara lata eller ambitiösa, snälla eller mindre snälla. Diskutera med någon vuxen (till exempel på Sluta panta chatten) om hurdana värden du har och be henne söka intressant litteratur gällande just dessa värden. Om du vill göra gott här i världen, läs till exempel Martin Luther King för inspiration. Om du vill rädda Östersjön, är det nutida hjältar som behövs. Om du vill lyckas i business världen, läs autobiografer av framgångsrika businesskvinnor. Även de kan göra mycket gott. Och om du är en mycket privat person, hitta din lycka i att samla någonting. Jag känner till en lycklig tjej som samlar på kaktusar. Du behöver bara söka och hitta din riktning. Du är en ung kvinna som vill vara aktiv. Det är en bra början. Låt sökandet ta en lång tid. Lycka till!

Hälsningar,
Heli Vaaranen, sociolog

Läs också

Sex & sånt

Skriv till Sex och Sånt

Skriv till Sex och Sånt

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Medicin och andra knep mot tidig utlösning

  Att vara närvarande under sex kan vara bättre än medicin.

  Ett medellångt samlag är kortare än Metallicas låt Nothing else matters. Så till skillnad från vad många kanske tror är det inte så att man måste hålla ut i en halvtimme för att vara ”normal”. Men kommer man för tidigt finns det knep att ta till.

 • Sex med HIV-positiv, är jag smittad?

  Smittad om jag hade sex med en som är HIV positiv?

  Jag har haft sex med en som är HIV-smittad. Hon berättade dagen efter det att vi hade sex. Är det 100% att jag är smittad, eller finns det en chans att jag inte är det?

 • Avbrutet samlag - hur stor risk att bli gravid?

  Chans att bli gravid vid avbrutet samlag?

  Min pojkvän och jag har oskyddat sex, men han drar ut den precis innan det går för honom. Hur stor är chansen att jag blir gravid då? Jag undrar också om det är möjligt för spermierna att tränga igenom trosan och in i slidan?

 • Är jag bög?

  Betyder det att jag är bög?

  Jag är en pojke i militären med ett mentalt problem. Jag har en flickvän, men jag har börjat se på andra män på ett sexuellt sätt. Jag undrar om det är normalt att i ett så här sent skede i livet inse att man kan vara bög? Men en annan sak är att jag ibland när jag står och väntar på duschturen och ser de andra duscha så är det lite genant att stå och köa med ett halv stånd på hela tiden, hur ska ja bära mig åt att kunna gå och duscha utan att behöva skämmas ögonen ur mig ... snälla hjälp mig.

 • Kan någon någonsin tycka om mig?

  Hur kan någon vara intresserad va mig?

  Jag har aldrig haft ett förhållande. Det är inte det att jag inte vill eller är intresserad, men jag har dåligt självförtroende. Ur min synpunkt kan jag inte se hur någon skulle vara intresserad av mig. Jag har många vänner, både brudar och karlar men jag lyckas inte bli mer än vän med karlarna, friendzoned. I min hjärna ser jag det som en omöjlighet att någon skulle kunna bli intresserad av mig. Hur ska jag få ett bättre självförtroende, våga testa på förhållande? Mår dåligt över detta.

 • Är jag pedofil?

  Räknas jag som pedofil?

  Jag är en 25-årig tjej som har haft sex med en tio år yngre kille. Kan jag räknas som pedofil då?

 • Var får jag undersöka min bröst?

  Får man undersöka sina bröst gratis någonstans?

  Hej, är en tjej på 21 år som undrar om man gratis får fara och kolla sina bröst? Vart far man då? Man ska ju själv kolla sina bröst efter mensveckan, men det gör man ju inte ofta. Om man är osäker kan man väl fara någonstans?

 • Varför vill alla ha sex?

  Varför vill så många ha sex med varandra?

  Hej! Jag har undrat jättelänge varför många vill ha sex med varandra hela tiden?

 • Vill ha barn - när har jag ägglossning?

  Har jag ingen ägglossning eller gör jag något fel?

  Jag är en gift tjej på 21 år som gärna skulle vilja ha barn, men det har inte lyckats. Nu är jag bekymrad över min ägglossning. De jag har pratat med vet exakt när de har ägglossning, men det vet inte jag, så jag gick till apoteket och köpte tester men varje gång jag har testat har det visat negativt. Gör jag något fel eller är det något fel på mej? Och har man ägglossning varje månad? Jag längtar efter barn!

 • Varför skäms vi över sex?

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor.

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor. Men varför skäms vi egentligen över sex och sexualitet? Och hur kan vi få bort skammen?