Hoppa till huvudinnehåll

Olika syner på vårdreformens framtid

Ett kollage av porträtt av Ulla-Maj Wideroos (till vänster) och Kim Berg (till höger).
Ulla-Maj Wideroos och Kim Berg Ett kollage av porträtt av Ulla-Maj Wideroos (till vänster) och Kim Berg (till höger). Kim Berg,Ulla-Maj Wideroos

Veckans turbulens kring regeringen påverkar på olika sätt vård- och landskapsreformen. Kim Berg (SDP) ser möjligheten att den faller, medan Ulla-Maj Wideroos (SFP) tror att regeringen inte kommer att vika sig.

Ordförande för stadsstyrelsen i Vasa, Kim Berg (SDP), konstaterar att det har varit en händelserik vecka med många vändningar.

Ännu på tisdag morgon kände ordförande i Vasa stadsstyrelse Kim Berg (SDP) ett visst hopp om att Vasa centralsjukhus, som Berg har stridit hårt för, kunde få den så kallade fulljouren. Då diskuterades en ny regering med Kristdemokrater och Svenska folkpartister ivrigt, efter att statsminister Sipilä hade meddelat att regeringen avgår.

- Jag hann ge några intervjuer på morgonen där jag talade om hur stor nyhet det skulle ha varit om SFP hade gått med i regeringen utan en begäran om att ge Vasa centralsjukhus omfattande jour. Det såg verkligen bra ut ännu på tisdag morgon, säger Berg.

Utbrett missnöje mot reformen

Stadsdirektörer och borgmästare i de sex största städerna i landet har skrivit ett gemensamt ställningstagande där de kräver en timeout i beredningen av vård- och landskapsreformen. Det är ingen överraskning för Kim Berg.

- Det är ingen stor nyhet. Nu är det de största städerna som säger sin åsikt, men jag tror att det verkligen finns flera städer som tänker likadant.

Enligt Berg är det främst frågan om bolagisering av vården där skon klämmer. Reformen kunde gå igenom om regeringen skippade en mer utbredd bolagisering, menar Berg.

- Om regeringen inte glömmer bolagiseringen finns det en stor risk att hela hälsovårds - och landskapsreformen kommer att falla, säger Berg.

Wideroos: Regeringen kör sitt race

Före detta riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos tror att regeringen kommer att tvinga igenom reformen oavsett stundande presidentval eller regeringskriser.

- Det fanns en möjlighet att rätta till bristerna om man hade gjort en ommöblering i regeringen men nu är det loppet kört och jag uppfattar att regeringen kommer att köra sitt race, säger Wideroos.

Wideroos tror att regeringen kommer att bli klara med reformen före 2019, eftersom det inte verkar finnas alternativ.

- Efter turbulensen som var i veckan kommer man inte låta valet 2018 att vara i vågskålen. Det finns så mycket prestige i det här.

- I början av veckan hade man möjligheten att låta två små partier komma med, och med dem som förkläde göra de nödvändiga ändringar som behöver göras. Jag tror inte att man kommer att göra det nu, utan man kör på.

Sex städer stoppar inte reformen

Wideroos har svårt att tro att åsikten bland ledare för de stora städerna i Finland kan påverka regeringens reformplaner.

- Enda sedan början har de stora städerna klagat mycket, naturligtvis delvis befogat. Men inte kan man stoppa en reform utgående från att sex stora städer känner sig åsidosatta, eller att man gör det på andras villkor.

- Man måste utgå ifrån att regeringen har en helhetssyn. Det borde finnas andra saker som kan skjuta på reformen, men inte de sex stora städerna, säger Wideroos.

De orsaker Wideroos syftar på är möjliga grundlagsproblem och att man helt enkelt inte kommer att spara lika mycket som regeringen hoppas på.

- Man borde göra nya beräkningar och titta på om det leder till vad man vill, men det tror jag inte att man gör, säger Wideroos.