Hoppa till huvudinnehåll

Planer på Muminvärld i Sverige väcker kritik

Dronten Edward vid badhuset i Muminvärlden i Nådendal.
Dronten Edward vid badhuset i Muminvärlden i Nådendal. Muminvärlden,Tove Jansson,Nådendal,mumintroll,dronten edward

Muminvärlden planerar en ny temapark i Karlstad i Sverige. Det skulle bli den andra i sitt slag i världen.

För tillfället är Muminvärlden i Nådendal den enda nöjesparken med mumintema. Parken är ett populärt turistmål i Finland och företaget har därför länge haft planer på att etablera sig utomlands.

- Vi har sett oss omkring efter placeringsorter och längst med planeringen har vi kommit i Karlstad, berättar Muminvärldens vd Tomi Lohikoski.

Karlstadsbor missnöjda med planerna

Karlstads kommun har erbjudit området Skutberget som möjligt placeringsområde åt företaget. Det här har upprört många Karlstadsbor, eftersom Skutberget är ett anrikt friluftsområde.

På grund av missnöjet grundades föreningen Skutbergets vänner. Föreningen verkar enligt sin hemsida för att värna och utveckla Skutberget som ett kommunalt natur- och friluftsområde som är öppet för alla. Skutberget är inte till salu, säger de.

- Vi har inget emot mumintroll, men placeringen är helt galen. Skutberget har varit ett friluftsområde i lång tid. här finns vackra gamla sommarstugor, klippor och fullsatta stränder om somrarna, berättar Thomas Martinsson som är ordförande för föreningen.

En Muminvärld skulle ju innebära många nya arbetsplatser och turister, väger det inte upp för förlusten?

- Nja, det handlar ju mest om sommarjobb några månader om året. I så fall borde kommunen satsa på att få hit mer industri i stället, anser Martinsson.

Martinsson poängterar ändå att Muminvärlden nog är välkommen till Karlstad, men inte till just Skutberget. Han berättar att det är ett heligt ställe för många ortsbor och att politikerna inte har råd att driva igenom planerna om de vill bli omvalda.

- Det finns ett stort missnöje med hur det här har skötts. Vi har val nästa år och det finns en del politiker här i stan som vet att de ligger pyrt till.

Muminvärlden i Nådendal
Muminvärlden i Nådendal. Muminvärlden i Nådendal Bild: Yle/ Marcus Nordström muminvärlden

"Det var likadant i Nådendal för 25 år sen"

Tomi Lohikoski är inte förvånad över att parkplanen får kritik.

- Så är det alltid när nån planerar nåt nytt. Parken i Nådendal är också byggd på ett friluftsområde och var kritiserad på sin tid, men nu skulle jag påstå att inte en enda Nådendalsbo är missnöjd. Det tar ett tag att se att det betalar sig tillbaka ekonomiskt och i arbetsplatser.

Lohikoski berättar att det var Karlstads kommun som tog initiativet till en Muminvärld där. Karlstads kommun hade planerat någon form av nöjespark eller turistmål till Skutberget för flera år sen och letade därför efter en intressant entrepenör.

- Mitt intryck är att de flesta politiker där ser det här som en positiv idé. Nu är det upp till dem att ta reda på hur stort missnöjet är.

Så bollen är hos dem?

- Ja, vårt beslut hänger ju på att kommunen ger oss tillstånd.

Muminvärlden kan tänka sig andra placeringsorter

Om Karlstadsplanerna går i stöpet finns det ändå andra alternativ, även om Lohikoski inte vill gå ut med några ortnamn.

- Det kan bli någon annanstans i Europa eller kanske i Finland.

Tidigare har ni sagt att det inte blir fler Muminvärldar i Finland, men det stämmer alltså inte längre?

- Jag tror inte det finns rum för en kopia av Nådendals Muminvärld i Finland. Men med ett annat koncept kanske det funkar, tror Lohikoski.

Tomi Lohikoski, vd för Muminvärlden
Tomi Lohikoski Tomi Lohikoski, vd för Muminvärlden Bild: Yle/Nina Bergman Muminvärlden,tomi lohikoski