Hoppa till huvudinnehåll

Putin höll sin årliga tv-show - "Västvärldens sanktioner har gjort Ryssland starkare"

Vladmir Puitn håller sin årliga frågestund på tv.
Vladmir Puitn håller sin årliga frågestund på tv. Bild: EPA/YURI KOCHETKOV Vladimir Putin,Ryssland

Rysslands president Vladimir Putin har hållit sin årliga tv-sända frågestund för folket.

Det var femtonde gången som Putin svarade på allmänhetens frågor i direktsänd tv. Den här gången höll den mycket välregisserade frågestunden, som började klockan 12 finsk tid, på i fyra timmar.

Enligt ryska medier skickades över en miljon frågor in på förhand, om allt från dåliga vägar till sanktionerna mot Ryssland och konflikten i Ukraina.

"Rysslands ekonomi växer igen"

Ekonomin var ett huvudtema under fjolårets frågestund. Det är omvärldens sanktioner mot Ryssland på grund av läget i Ukraina som har fått den ryska ekonomin i gungning. Putin lovade ändå att recessionen i den ryska ekonomin skulle vara över i år.

Det var också en fråga om ekonomi som Putin först fick svara på i år. Och enligt Putin har den ryska ekonomin börjat växa igen, medan inflationen är rekordlåg.

Andelen ryssar som lever under fattigdomsgränsen har ändå ökat och Putin lovade att han ska skrida till åtgärder för att höja levnadsstandarden i Ryssland.

Vladimir Putin anländer till den årliga frågestunden på tv.
Vladimir Putin anländer till den årliga frågestunden på tv. Bild: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV Vladimir Putin,Ryssland

Det var mycket varierande frågor som betades av under tv-sändningen. Efter frågan om ekonomin svarade Putin på ett telefonsamtal från en kvinna i Irkutsk som frågade om de låga lärarlönerna.

Nya sanktioner ingen överraskning

I USA röstade senaten på onsdagen för att skärpa sanktionerna mot Ryssland, på grund av anklagelserna om att Ryssland blandade sig i det amerikanska presidentvalet. De nya sanktionerna är riktade mot nyckelsektorer i den ryska ekonomin och personer som misstänks ha legat bakom cyberattacker.

De skärpta sanktionerna kom inte som någon överraskning och skadar främst västvärlden själv, enligt Vladimir Putin. Ryssland har enligt honom fått ett lyft tack vare sanktionerna, som har minskat det ryska beroendet av utländsk energi och gett landet en orsak att utveckla den egna industrin.

De har fått oss att slå på våra hjärnor och talanger.― Vladimir Putin om sanktionerna mot Ryssland.

Sanktionerna är bara en följd av de inrikespolitiska problemen i USA. Skulle det inte vara för situationen på Krim skulle USA hitta på något annat svepskäl för att införa sanktioner mot Ryssland, enligt Putin, som sökte exempel i historien.

- Då våra partners ute i världen har känt att Ryssland är en seriös konkurrent har de använt olika svepskäl för att införa begränsningar. Det fanns olika svepskäl under sovjettiden och till och med före Oktoberrevolutionen. Det här har hänt genom hela vår historia.

Om omvärlden häver sina sanktioner mot Moskva kommer vi att häva våra sanktioner mot andra länder, sade han.

"USA har blandat sig i ryska val"

Putin fick också frågor om den förre FBI-chefen James Comey. Enligt Putin har Comey inte lyckats producera några bevis för att Ryssland blandade sig i det amerikanska presidentvalet i fjol.

Han sade också att det är mycket underligt att Comey läcker sina diskussioner med presidenten till medierna.

Putin jämförde sedan Comey med visselblåsaren Edward Snowden, och sade sarkastiskt att Ryssland är redo att ge den forne FBI-chefen politisk asyl.

Putin anklagade också USA för att under flera år ha försökt påverka ryska val. Ryssland anser ändå inte att USA är en fiende, utan är mycket intresserat av att normalisera förhållandet länderna emellan, försäkrade Putin.

Ryska militären drar nytta av Syrienkriget

Putin kommenterade också läget i Syrien.

Den ryska militären har fått ”ovärderlig” erfarenhet i Syrien, och den ryska militärindustrin har fått möjligheten att testa sina nya vapen i strid, sade Putin.

Han försäkrade ändå att Moskva vill lösa konflikten i Syrien.

Berättade om nyfött barnbarn

Vladimir Putin har alltid varit mycket förtegen om sin familj, men valde att glänta lite på draperiet under frågestunden.

Presidenten har två döttrar i trettioårsåldern som har hållit sig borta från offentligheten, något som har lett till många rykten i Ryssland.

En av döttrarna har till exempel sagts leda ett lukrativt projekt för att bygga Rysslands eget Silicon Valley i anslutning till Moskvas statliga universitet.

Vladimir Putin under den årliga frågestunden.
Vladimir Putin under den årliga frågestunden. Bild: EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN / POOL Vladimir Putin

Enligt Putin bor de båda döttrarna i Moskva och jobbar med vetenskap och utbildning.

Han berättade också att han har två barnbarn. Det ena går i dagis och det andra, en pojke, är nyfödd, berättade Putin för tv-publiken. Han sade ändå att han inte vill ge fler detaljer för att skydda familjens privatliv.

Ställer Putin upp för omval?

Vladimir Putin fick också frågor om framtiden som president.

Det är presidentval i Ryssland nästa år och Putin förväntas bli omvald.

Men han ville inte säga om han ställer upp i valet. På frågan om han fortfarande är president vid den här tiden nästa år gav Putin inget direkt svar.

Det är det ryska folket som bestämmer, sade Putin då han fick en fråga om sin efterträdare, och konstaterade att han fortfarande arbetar.

Oppositionens demonstrationer kallade Putin för provokationer. Han sade att han är villig att diskutera med en opposition som försöker åtgärda problemen i Ryssland, och inte utnyttja dem.

Sin vana trogen nämnde Putin inte oppositionsledaren Alexej Navalnyj, eller någon annan oppositionspolitiker, vid namn.

”Adjö, Vladimir Vladimirovich”

Under den pompösa frågestunden fick tv-tittarna också sig en rejäl överraskning då ocensurerade textfrågor flimrade förbi i rutan.

”Putin, föreställer du dig verkligen att folk tror på den här cirkusen med riggade frågor?” löd en. Andra gällde antikorruptionskämpen Navalnyj som just nu sitter fängslad efter att ha uppmanat sina supportrar att demonstrera i Moskva i måndags.

Vladimir Putin under frågestunden i tv.
Vladimir Putin under frågestunden i tv. Bild: EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN / POOL Vladimir Putin,Ryssland

I ett flertal meddelanden uppmanades Putin också att lämna Kreml då hans tredje presidentperiod tar slut nästa år.

”När ska du sluta bryta mot konstitutionens gräns om två ämbetsperioder?” undrade en tittare, medan ett annat meddelande rätt och slätt löd ”Adjö, Vladimir Vladimirovich”.

Frågorna dök upp under de första 40 minuterna av frågestunden, men försvann sedan från tv-rutan.

Källor: FNB, Tass, Reuters, AP, AFP

Läs också