Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländarna i Lovisa blev obundna

Fullmäktigeledamot Saara Lång (Sannf) i Lovisa
Arkivbild av Saara Lång från Lovisafullmäktiges möte. Fullmäktigeledamot Saara Lång (Sannf) i Lovisa Bild: Yle/Fredrika Sundén saara lång

Nu är det klart att den sannfinländska fullmäktigegruppen i Lovisa upplöses. I stället bildas en obunden fullmäktigegrupp. Det är ännu oklart hur det går med den sannfinländska gruppen i Borgå.

På onsdagens stadsfullmäktigemöte i Lovisa meddelade Sannfinländarnas två ledamöter Saara Lång och Antti Väkevä att den sannfinländska fullmäktigegruppen upplöses. I stället grundar de en obunden fullmäktigegrupp.

Lång blir ordförande för gruppen medan Väkevä blir vice ordförande.

Också ersättarna Veli-Matti Mettinen och Vesa Peltoluhta övergår till den obundna gruppen.

Beslutet fattades i sviterna av splittringen inom Sannfinländarna. I början av veckan bröt 22 sannfinländska riksdagsledamöter sig ut ur partiets riksdagsgrupp för att i stället grunda gruppen Nytt alternativ.

Bland annat tidigare partiordförande Timo Soini fanns med bland utbrytarna.

Oklart hur det går i Borgå

Då Yle Östnyland talade med den obundna, sannfinländska stadsfullmäktigeledamoten Juha Elo i Borgå på onsdagen sa han att han ännu inte vet om splittringen kommer att påverka fullmäktigegruppens politik i Borgå.

Borgåfullmäktige har sitt nästa möte först i slutet av augusti. Elo konstaterade därför att det finns mycket tid att ta det lugnt och se vad som händer.

Enligt honom stöder den andra sannfinländska fullmäktigeledamoten i Borgå, Kevin Servin, den nya partiordföranden Jussi Halla-aho.

Juha Elo konstaterade också att profilen Pirkko Ruohonen-Lerner hade röstat på Sampo Terho i ordförandevalet. Sampo Terho hör till dem som övergick till Nytt alternativ.

Ruohonen-Lerner fortsätter sitt arbete i Europaparlamentet som förr, enligt Elo.