Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländarna splittrades – såhär påverkar det din vardag

Timo Soini på partikongressen i Jyväskylä den 10 juni 2017.
Timo Soinis dagar i den sannfinländska fullmäktigegruppen i Esbo är räknade. Timo Soini på partikongressen i Jyväskylä den 10 juni 2017. Bild: Com.Pic.- Kuvatoimisto / Mauri Ratilainen/All Over Press Timo Soini

Regeringen vacklade men hittade fotfäste då över 20 sannfinländare hoppade av och grundade en ny grupp, Nytt alternativ. Men i lokalpolitiken kommer splittringen inte att gå lika smärtfritt, förutspår professor Jan Sundberg.

Jan Sundberg, professor i statslära vid HU.
Professor Jan Sundberg. Jan Sundberg, professor i statslära vid HU. Bild: Yle/Mira Myllyniemi närbild foton

I den politiska skilsmässan mellan Timo Soini och Jussi Halla-aho så var det den senare som blev med partimaskineriet.

- Soini och hans utbrytargrupp kan ju inte ta med sig partiet, utan det är Halla-aho som behåller det välutbyggda partiet, inklusive människorna i fullmäktige runt om i landet, säger Jan Sundberg, professor i statsvetenskap vid Helsingfors universitet.

Fullmäktigeledamot Soini har två alternativ

I huvudstadsregionen är flere riksdagsledamöter också invalda i fullmäktige. I Esbo meddelade den sannfinländska gruppens ordförande att till exempel Timo Soini och Simon Elo inte längre är välkomna i gruppen.

Enligt Jan Sundberg lämnar det här Soini två alternativ på det kommunala planet.

- Då man lämnar ett parti så kan man antingen gå med i ett annat parti, eller sedan grunda en egen, ny grupp. Det är inte helt ovanligt, menar han.

Jan Sundberg förutspår att det här kommer att leda till konflikter i kommunalpolitiken.

- De blir ju nu rivaler. Och konflikterna i politiken brukar bli som mest hätska då det skett en splittring.

Bråttom att grunda nytt parti inför landskapsvalet

Det är alltså fritt för avhopparna att grunda nya grupper och konstellationer i riksdagen och fullmäktige, men nästa val hägrar redan vid horisonten.

Esbo stadsfullmäktige i fullmäktigesalen
Esbo fullmäktige. Esbo stadsfullmäktige i fullmäktigesalen Bild: Yle/Helena von Alfthan Esbo,esbo stadsfullmäktige

Det handlar om landskapsvalet, som enligt planerna hålls i samband med presidentvalets första omgång i januari 2018. Om det nu blir av, menar Jan Sundberg.

- Vi vet ju inte ens hur landskapsvalet ska gå till. Landskapen finns ju inte ännu, inte heller vallängder. Det finns de som menar att de inte alls kan hållas ännu i januari.

Om de avhoppade sannfinländarna vill sitta med och bestämma om social- och hälsovården i framtiden så måste de också bli invalda i landskapsfullmäktige.

- Det skulle gälla för Soini och gänget att snabbt organisera sig i ett parti som kan nominera kandidater till valet. Det går ju också att delta på andra sätt genom till exempel en valmansförening, men det kräver mer byråkrati, säger Sundberg.

Valaffischer i Helsingfors.
Inför landskapsvalet behövs ett parti eller en valmansförening. Valaffischer i Helsingfors. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Kommunalvalet 2017,Kommunalval,Valkampanj,Helsingfors,Valaffisch,valaffischer

Att grunda ett parti går inte heller så bara, påminner Sundberg.

- Man måste ju ha 5000 underskrifter, ett partiprogram och stadgar samt få dem godkända. Sedan ska man ju bygga upp ett partimaskineri med lokalavdelningar och en nationell organisation. Och det tar tid.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen