Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländarnas riksdagsgrupp kan krympa ytterligare

Sannfinländarnas riksdagsgrupps möte 15.6.2017
Sannfinländarnas riksdagsgrupp sammanträdde 15 juni Sannfinländarnas riksdagsgrupps möte 15.6.2017 Bild: Lehtikuva Sannfinländarna,riksdagsgrupper

Simon Elo, ordförande för utbrytargruppen Nytt alternativs riksdagsgrupp säger att riksdagsgruppen håller ett extra möte i morgon, fredag, där man ska behandla frågan om möjliga nya medlemmar.

Möjliga avhopp kommer från Sannfinländarna, inte från andra grupper, säger Elo.

Riksdagsledamoten Mika Niikko överväger fortfarande om han ska stanna i den sannfinländska riksdagsgruppen. Han säger att han antagligen gör det, men meddelar om sitt slutliga beslut på fredagen.

Riksdagsledamoten Arja Juvonen som har lämnat Sannfinländarna säger för sin del att hon inte ämnar ansluta sig till Nytt alternativ.

I riksdagen har fortfarande Centern den största gruppen på 49 ledamöter och Samlingspartiet har den näst största gruppen på 37 ledamöter. Oppositionspartiet Socialdemokraterna har 35 ledamöter.

Det kan bli små ändringar i gruppstorlekarna eftersom inte heller Veera Ruoho, som har sagt att hon träder ut ur Sannfinländarna har gått med i någon annan grupp. Ruoho är ändå fortfarande formellt medlem i den sannfinländska gruppen.

Om Ruoho går med i Nytt alternativ får gruppen 21 medlemmar.

Sannfinländarna har fortfarande formellt 16 medlemmar, men det finns alltså ledamöter som funderar på om de ska träda ut eller inte.

Riksdagsgruppens ordförande Simon Elo säger att han inte kan säga hur många som har ansökt om att ansluta sig.

Elo säger också att man kommer att besluta om att bilda en förening för att grunda ett nytt parti. Det är inte klart om partiet ställer upp redan i landskapsvalet i januari.

Det är också oklart vad partiet ska heta.

Sannfinländarna valde Leena Meri

Sannfinländarna valde Leena Meri till ordförande för partiets riksdagsgrupp.

Ordföranden för Sannfinländarnas riksdagsgrupp Leena Meri
Leena Meri Ordföranden för Sannfinländarnas riksdagsgrupp Leena Meri Bild: Lehtikuva Leena Meri,Sannfinländarna,sannfinländare

Den tidigare ordföranden Toimi Kankaanniemi avsade sig uppdraget i onsdags.

Kankaanniemi stannar ändå kvar i Sannfinländarnas riksdagsgrupp.

Första viceordförande är Ville Tavio och andra viceordförande Sami Savio.