Hoppa till huvudinnehåll

Tosteblåvingen är Finlands nationalfjäril

Finlands nationalfjäril tosteblåvinge (Celastrina argiolus)
Finlands nationalfjäril tosteblåvinge (Celastrina argiolus) fjärilar,Tosteblåvinge,Celastrina argiolus argiolus,finlands nationalfjäril

Mer än 36 500 finländare har röstat fram vår nationalfjäril. Bland ett tjugotal kandidater valdes tosteblåvingen (Celastrina argiolus) med 17,3 procent av rösterna.

Tosteblåvingen kan man hitta i så gott som hela landet, även i Lappland. Den flyger på våren, och skiljer sig på det viset från de övriga åtta vanliga arterna av blåvinge som flyger senare på sommaren.

Tosteblåvingen kan man se kring ängskanter, skogsgläntor, gårdsplaner och längs med vägrenar.

I omröstningen gick andra platsen till påfågelögat, endast 100 röster färre än vinnaren. tredje platsen gick till sorgmanteln.

Med en ny nationalfjäril vill man uppmärksamma och hylla det hundraåriga Finland. Grattis både till Finland och vår nya nationalfjäril, tosteblåvingen!

Läs också

Natur

Vi drar till skogs registrerade 775 996 skogsbesök under två veckor!

Här har flest skogsbesök gjorts

  • Harsyran är vintergrön

    De syrliga bladen kan ätas året runt.

    Många har smakat på harsyrans syrliga blad. De innehåller oxalsyra som också finns i rabarber. Bladen är klöverlika, trebladiga och man kan äta dem året runt, för de är vintergröna. Bladen är omvänt hjärtlika bladen viker ihop sig när det blir kväll, men också när det regnar. Därför har man kallat harsyran för skogarnas barometer. Den fina, lilla blomman uppenbarar sig i april-juni.

Nyligen publicerat - Natur