Hoppa till huvudinnehåll

De gröna väljer partiledning på lördag: "Förväntningarna på ordföranden kommer att vara höga"

Kandidaterna i De grönas ordförandeval
Kandidaterna i De grönas ordförandeval Bild: Yle, Lehtikuva, Sebastian Dahlström de gröna

De gröna väljer ny ordförande på lördag i samband med partikongressen i Tammerfors. Sex kandidater tävlar om ordförandeposten.

Kristian von Essen, aktiv inom De gröna i Grankulla, tror att ordförandevalet blir en tvekamp mellan rikdsdagsledamöterna Emma Kari och Touko Aalto.

- Det är väldigt spännande: Jag tror att det blir två som är steget före de andra.

Själv flaggar von Essen för Emma Kari från Helsingfors.

- Emma står för mjuka värden, men hon jobbar stenhårt för dem. Man kan räkna med att hon kommer att få till stånd förändringar inom partiet, både internt och externt.

Aalto hela Finlands kandidat

Riksdagsledamoten Heli Järvinen hör till Jyväskyläpolitikern Touko Aaltos stödtrupper.

- Jag tycker att han har de bästa förutsättningarna att göra oss till ett stort parti på alla håll i landet.

Järvinen lyfter fram Aaltos långa erfarenhet inom partiet som en fördel i ordförandevalet.

- Han har i flera år jobbat med olika uppgifter i partiet, och han har också erfarenhet från andra jobb. Det är viktigt!

- Jag försöker inte säga att Ville Niinistö inte gjort detsamma. Men jag är säker på att Toukos sätt är mer uppbyggande, säger Järvinen.

Kandidater från alla håll i landet

De övriga kandidaterna i ordförandevalet är riksdagsledamöterna Krista Mikkonen (Joensuu) och Olli-Poika Parviainen (Tammerfors), partiets viceordförande Maria Ohisalo (Helsingfors) samt forskaren Mika Flöjt (Kuusamo).

Laura Ala-Kokko från De gröna i Vasa flaggar för Ohisalo.

- Inom De gröna vill vi basera våra beslut på vetenskap och forskning. Maria behärskar sakpolitiken men kan samtidigt också lyfta fram den enskilda människan.

Valet handlar ändå snarare om person än om linjefrågor, menar Ala-Kokko.

- Vi har sex kandidater som alla är bra. Fast jag har min personliga favorit så tror jag att vi kommer att få en bra ordförande.

Stora förväntningar på den nya ordföranden

Oberoende av hur det går i ordförandevalet så kommer förväntningarna på den nyvalda ordföranden att vara höga. Det här säger samtliga partiaktiva som Svenska Yle har talat med.

Frågan är om den blivande ordföranden lyckas upprätthålla De grönas rekordhöga stöd i opinionsmätningarna.

- Jag är ganska säger på att vår popularitet kommer att minska inom den närmaste framtiden. Vi måste förbereda oss på att stödet kan minska, det hör till livet, säger Heli Järvinen.

Viktigt är att den nyvalda ordföranden får växa till sig i ordföranderollen.

- Ville Niinistö var inte heller helt färdig när han började som ordförande. Vi måste hjälpas åt för att upprätthålla stödet på längre sikt.

Tidigare Helsingforspolitikern Jukka Relander håller med om att förväntningarna kommer att vara höga.

- Förstås kommer pressen att vara stor. Nästa gallup blir säkert bra för oss, men för att upprätthålla nivån behöver vi också hjälp från de andra partierna.

- Samtidigt är det ett bra läge för den nya ordföranden att ta över. Vi har gjort ett bra arbete, vilket underlättar situationen för den nya ordföranden, tillägger Laura Ala-Kokko.

Ordföranden väljs på lördag

De grönas partiordförande väljs av partikongressen på lördag. Partikongressen fattar beslut utgående från resultatet i en rådgivande omröstning bland partimedlemmar.

I omröstningen som avslutades på torsdag gavs sammanlagt 5 778 röster. Det här innebär att mer än två tredjedelar av De grönas medlemskår deltog i valet.

Enligt De grönas partisekreterare Lasse Miettinen är det här det högsta valdeltagandet någonsin inom De gröna, både procentuellt och mätt i det totala antalet avgivna röster.

I ordförandevalet tillämpas ett system med enkel överförbar röst. Det här betyder att väljarna har möjlighet att rangordna kandidaterna enligt preferens.

Med andra ord kan de mindre populära kandidaternas andra eller tredje preferenser komma att ha en avgörande betydelse för utgången i valet.

- Det kan bli så jämt att ingen vinner i den första omgången. De andra rösterna kan bli avgörande, sammanfattar Heli Järvinen.

Läs också