Hoppa till huvudinnehåll

Få har lämnat Sannfinländarna i huvudstadsregionen – "Våra medlemmar håller sig i ledet"

Ballonger med Sannfinländarnas logo.
Sannfinländarnas vanliga partimedlemmar vill ännu avvakta och se hur läget utvecklas. Ballonger med Sannfinländarnas logo. Bild: All Over Press Sannfinländarna,partier,ballonger,logotyper,logo

Över hälften av Sannfinländarnas riksdagsledamöter lämnade riksdagsgruppen tidigare i veckan. Också i fullmäktigesalarna i huvudstadsregionen är en tudelning att vänta. Stormens vågor har åtminstone inte tillsvidare nått gräsrotsnivån i huvudstadsregionen.

I Helsingfors säger Sannfinländarnas kretsordförande Markku Saarikangas att läget är lugnt. Partiet har omkring 800 medlemmar i Helsingfors och endast en har hittills officiellt valt att lämna partiet.

- Våra medlemmar tycks hålla sig i ledet, endast en medlem har officiellt lämnat partiet. Också kretsstyrelsen ser ut att fortsätta som tidigare, säger Markku Saarikangas.

I fullmäktige i Helsingfors kommer Sannfinländarna att splittras. Hittills är det klart att Jussi Niinistö och Sampo Terho inte kommer att fortsätta i Sannfinländarnas fullmäktigegrupp.

Markku Saarikangas
Markku Saarikangas, kretsordförande för Sannfinländarna i Helsingfors, säger att läget för tillfälle ser rätt lugnt ut. Markku Saarikangas Bild: Petteri Paalasmaa / AOP Sannfinländarna,sannfinländare

Sannfinländarna i Esbo avvaktar

Också i Esbo kommer den sannfinländska fullmäktigegruppen att splittras. Men de över 200 partimedlemmar som inte är förtroendevalda ser ut att avvakta.

- På gräsrotsnivån märks i praktiken ingenting. En av 264 medlemmar har lämnat partiet. Verksamheten fortsätter i vanlig ordning. Riksdagsgruppen har splittrats, men här i Esbo fortsätter vi som tidigare, säger Maija Saimalahti, ordförande för Sannfinländarna i Esbo.

I fullmäktigesalen kommer däremot Sannfinländarnas fullmäktigegrupp att krympa med åtminstone fyra ledamöter. Timo Soini och Simon Elo har hoppat över till Nytt alternativ, men för tillfället är det ännu oklart om de kommer att representera samma grupp i Esbofullmäktige.

Också fullmäktigeledamöterna Arja Juvonen och Veera Ruoho har meddelat att de lämnar Sannfinländarna.

Oklart läge i Vanda

Sannfinländarna i Vanda håller ännu på att samla sina led efter chocken tidigare i veckan. Enstaka medlemmar har antytt att de vill lämna partiet, men de flesta vill vänta och se hur situationen utvecklas på riksnivå.

- Jag är lika yr som alla andra, säger Teijo Kakko, vice ordförande för Sannfinländarna i Vanda.

Kakko tror att det dröjer ett tag innan det klarnar hur många som vill lämna partiet.

- Det är semestertider och jag tror att vi är klokare efter sommaren, säger Kakko.

Av Sannfinländarnas åtta fullmäktigeledamöter i Vanda har hittills två, det vill säga Pietari Jääskeläinen och Juha Malmi, meddelat att de lämnar Sannfinländarnas fullmäktigegrupp.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • Julie Ebbe: Mitt klimatavtryck är fem gånger större än vad det borde vara - och nu ska det ner

  Julie Ebbe deltar i Vandas projekt för mer hållbara val.

  Fem ton koldioxid per person per år - så stort är det klimatavtryck som mitt hushåll avger. Det kommer att kräva en hel del jobb för att nå målet på 0,7 ton per person per år, där det ska ligga år 2050 om vi vill bromsa klimatuppvärmningen. Och det vill åtminstone jag. Därför deltar jag i Vanda stads hållbarhetsprojekt där mitt och ett tjugotal andra hushåll ska lära oss att göra mer klimatsmarta val.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalen 5.10 närmar sig: Redan nu kan du lyssna på låtarna!

  Årets MGP -skiva är ute nu.

  Det är två veckor kvar till den direktsända sångtävlingen. Nu släpps de tio låtarna som årets MGP-artister skrivit själva. Ladda upp inför final tillsammans med artisterna och deras låtar. Vill du se showen på plats i TV-studion så finns biljetterna ute nu.