Hoppa till huvudinnehåll

Feldt-Rantas presidentkandidatur kan klarna i orienteringsspåret

Maarit Feldt-Ranta
Maarit Feldt-Ranta Maarit Feldt-Ranta Bild: Yle / Ingemo Lindroos nordiska rådets session

Socialdemokraten och riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta från Raseborg lovar berätta om sin presidentkandidatur veckan före midsommar.

Tanken var att Feldt-Ranta skulle besluta sig redan under den gångna veckan men så blev det inte. Veckan innehöll politisk dramatik och regeringskris efter att Sannfinländarna på lördagen valde Jussi Halla-aho som ordförande.

Petteri Orpo, Juha Sipilä och Sampo Terho står bakom varsitt podium.
Sannfinländarna bjöd under veckan som gick på politisk spänning. Det slutade med att Sampo Terho tog Timo Soinis plats i den så kallade regeringstrion. Petteri Orpo, Juha Sipilä och Sampo Terho står bakom varsitt podium. Bild: Lehtikuva Juha Sipilä,Petteri Orpo,Sampo Terho,Samlingspartiet,Centern i Finland,Nytt alternativ,Sannfinländarna,Regeringen Sipilä

- Det har varit och fortsätter vara turbulent. Jag kommer att kommentera presidentvalskandidaturen nästa vecka, säger Feldt-Ranta till Yle Västnyland.

Skogen ger svaret

Feldt-Ranta sällar sig till skaran politiker som tror att beslutet mognar i skogen.

Feldt-Ranta deltar i Joensuu i Jukolakavlen tillsammans med över 16 000 andra orienterare. Hon representerar klubben Karis Ura.

- Jag tror att allt klarnar i skogen.

Starten i Jukolakavlen 2016.
Jukolakavlen samlar stora skaror orienterare. Bilden är från fjolårets tävling. Starten i Jukolakavlen 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen Jukolakavlen,orientering

Socialdemokraterna har uppgett att de vill ha en egen kandidat i presidentvalet 2018. Men många av de potentiella sossarna har tackat nej till en kandidatur, bland dem Jutta Urpilainen och Antti Rinne.

Feldt-Ranta är en av dem som nu överväger att ställa upp. Hon har en lång bakgrund inom SDP och har bland annat fungerat som partisekreterare.

Läs också

Västnyland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Västnyland