Hoppa till huvudinnehåll

Inget parti i Raseborg avslöjar ännu sin favorit till stadsdirektör

Christian Sjöstrand, Ragnar Lundqvist, Otto Ilmonen
Christian Sjöstrand, Ragnar Lundqvist och Otto Ilmonen söker jobbet som stadsdirektör i Raseborg. Christian Sjöstrand, Ragnar Lundqvist, Otto Ilmonen Raseborg

Fullmäktigeledamöterna i Raseborg träffade de tre stadsdirektörskandidaterna i söndags (11.6) och hade möjlighet att ställa frågor till dem.

Några dagar innan fick man också tillgång till mera utförlig information om Otto Ilmonen, Ragnar Lundqvist och Christian Sjöstrand.

Under veckoslutet kommer de flesta fullmäktigegrupper att mötas för att diskutera vem som har de bästa förutsättningarna att bli ny stadsdirektör i Raseborg.

Valet görs av fullmäktige på måndag (19.6).

Ska utveckla hållbart

Marko Reinikainen, gruppordförande för De gröna i Raseborgs stadsfullmäktige, har förtroende för att de rätta kvaliteterna finns hos någondera av de tre kandidaterna.

- Vi har ännu inte pratat ihop oss om en kandidat. Det är ju en ganska stor fråga så vi vill diskutera den ordentligt. Säkert har var och en av oss litet olika uppfattning, men gemensamt för oss är att vi tycker att alla kandidater är bra.

- Vi är inte oroliga för att vi inte får en bra stadsdirektör, säger Marko Reinikainen.

Ur ett grönt perspektiv är det viktigt att man utvecklar staden, men också ser till att det handlar om en hållbar utveckling. Den nye stadsdirektören ska tänka på miljön.

Han ska också ha goda ledaregenskaper och kunna delegera arbetet i en stor organisation, säger Reinikainen.

- Jag tror att De gröna kommer att kunna diskutera sig fram till en kandidat som vi håller på. Det är också viktigt att höra vad de andra grupperna tycker.

Alla tre får stöd

Filip Björklöf är gruppordförande för SFP:s fullmäktigegrupp i Raseborg.

Han är inte säker på att valet förrättas av ett enhälligt fullmäktige på måndag.

Filip Björklöf är ordförande för bildningsnämnden i Raseborg
Filip Björklöf, SFP. Filip Björklöf är ordförande för bildningsnämnden i Raseborg Bild: Yle/Monica Slotte björklöf filip

- Alla har inte samma förhandsfavorit. Men möjligheten finns ju alltid att man lyckas enas kring en kandidat. Det vore också det bästa för den som blir vald, att man vet att stödet finns från politikerna.

Hur är det då inom SFP, kan ni enas om en kandidat?

- Också inom vår grupp finns det ett visst stöd för alla kandidater. På söndag träffas vi för att diskutera vad som blir bäst.

- Vi kommer inte att tvinga någon att rösta på ett visst sätt. Men det är möjligt att man kanske kan sätta sin egen åsikt åt sidan för att uppnå det enhälliga stödet för en kandidat.

Efter mötet med kandidaterna förra söndagen utbytte man kort några intryck av dem, men förde inga djupare diskussioner inom gruppen.

SFP har heller inte formulerat någon klar bild av vad som prioriteras hos kandidaten.

- Jag tror nog att vi gärna vill ha en förändrare och en förnyare. Och någon som kan det här med att få ekonomin i balans.

Stadens ekonomi har inneburit den största utmaningen under de senaste åren och kommer att vara det också framöver.

Det ekonomiska är säkert en central aspekt också inom andra grupper, bedömer Filip Björklöf, gruppordförande för SFP.

- Jag tycker att det känns bra att alla tre kandidater har vad som behövs för att leda Raseborg. På det sättet kan det inte bli riktigt dåligt hur det än går på måndag.

Helt olika personer

Roger Hafström från Samlingspartiet säger att han och partikollegan Miikka Soivio ännu inte låst sig vid någon kandidat.

- Vi har kanske utgått från det att det största partiet har sin kandidat ganska klar och det inte är så stor skillnad vad vi andra gör. Det kan låta litet flegmatiskt, men det är tyvärr så i vår stad.

Hafström karaktäriserar stadsdirektörskandidaterna som helt olika.

Renodlat kan man kanske tala om Företagsledaren, Byråkraten och SFP-politikern.

- Som företagare tycker jag kanske att en kandidat med erfarenhet från företagsvärlden kan tillföra någonting nytt. Men sedan vet man ju inte hur bra han klarar av den kommunala jargongen så att säga.

Men den kommunala sektorn borde få litet mera influenser från privata sektorn, menar Roger Hafström.

Raseborg behöver medel för att kunna utveckla det kommunala och bevara nivån på servicen.

Viktigt att bo på orten

Också den socialdemokratiska fullmäktigegruppen kommer att träffas under veckoslutet för att diskutera valet av stadsdirektör.

Man har inte pratat ihop sig om någon gemensam kandidat som man vill föra fram.

Ulf Heimberg, SDP, och förste vice ordförande i stadsfullmäktige i Raseborg sitter med i gruppen som intervjuar kandidaterna.

Han funderade på om det hade varit befogat med en provröstning men kom till att tid och eftertanke fungerar bättre.

Fullmäktigeledamöterna har haft en vecka på sig att studera information som givits och begrunda vilka intryck de har fått av kandidaterna.

Heimberg, tar i likhet med gruppordförande Camilla Grundström, fram vikten av att den som väljs är skriven i Raseborg.

Det är inte en avgörande faktor, men en viktig fråga.

Ulf Heimberg, stadsstyrelsens ordförande i Raseborg.
Ulf Heimberg, SDP Ulf Heimberg, stadsstyrelsens ordförande i Raseborg. Bild: Yle/Marga Sandström stadsstyrelsens ordförande,Ekenäs

- Att pendla långt varje dag är inte hållbart i längden. Stadsdirektören behöver kanske inte bo i samma kommun där han jobbar, men det är en fördel om han kan flytta till orten, säger Ulf Heimberg.

Det är också viktigt att stadsdirektören har ett stort kontaktnät, till andra kommuner och företag. Ledarskapsförmågan har också lyfts fram vid flera tillfällen.

- Vi kommer ju aldrig att hitta en Messias som löser alla problem. Det är heller inte meningen att det ska vara stadsdirektören som gör det, därför finns det sektorchefer.

- Och vi ska inte klona tidigare stadsdirektörer. Jag har sett fem och vet att alla är olika, konstaterar Heimberg.

Läs mera:

Någon av de här tre blir stadsdirektör i Raseborg

Lappträsks före detta kommundirektör och en Lovisabo. Yle Västnyland tog pulsen på de tre som tävlar om att bli stadsdirektör i Raseborg.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland