Hoppa till huvudinnehåll

Nätbedragare lurar finländare på tusentals euro - flera drabbade förnekar det

Nätbedragare (illustrationsbild)
Ett mycket förenklat exempel, men med riktiga summor (belopp som en finländare har överfört). Nätbedragare (illustrationsbild) Bild: Mostphotos, Niklas Fagerström/Yle hackande (databehandling),internet,bedragare

Flera som har råkar ut för grovt bedrägeri på nätet har gjort en polisanmälan om det, för att sedan dra tillbaka anmälan en tid senare. Polisen tror att det beror på att vissa av bedragarna är så bra på att manipulera, eller att folk inte vill medge att de förs bakom ljuset.

Medvetenheten om bedrägerier på internet har ökat under senare år, men samtidigt har bedragare blivit allt mer sofistikerade. Finländare luras ofta att skicka till och med stora summor pengar.

– Det finns många fall där folk har skickat tiotusentals euro och i bland till och med hundratals tusen euro till okända personer efter att ha kontaktats via nätet eller per telefon, berättar kriminalöverkommissarie Timo Piiroinen som är chef på Centralkriminalpolisens central för bekämpning av it-brott.

Han tillägger att det emellanåt känns otroligt att folk kan skicka så stora summor till främlingar i utlandet.

Timo Piiroinen
Timo Piiroinen. Timo Piiroinen Bild: Yle/Niklas Fagerström timo piiroinen,Centralkriminalpolisen

Axel Aminoff som verkar som psykolog och psykoterapeut är däremot inte förvånad.

– Det bygger ju å ena sidan på folks godtrogenhet, för vi är ju sociala varelser. Vi har ett grundantagande om att vi vill varandra väl.

Pengar slussades till Afrika

Till exempel visar polisdokument att en 75-årig finländsk man har skickat 235 000 euro till afrikanska länder - främst Nigeria. Polisen misstänker att han har blivit utsatt för ett eller flera bedrägerier, medan mannen själv inte håller med, och fortsätter att skicka pengar.

Mannen säger i en kort kommentar till Yle Nyheter att han hjälper fattiga familjer i Afrika och att polisen driver en kampanj mot honom. Året innan medgav han ändå i polisförhör att han hade blivit lurad på en del pengar.

– Folk kan ha svårt att förstå och godkänna att de har blivit bedragna, och då kan de till exempel fortsätta skicka pengar fastän de har gjort en polisanmälan, säger Piiroinen.

Bedragare på nätet.
Bedragare på nätet. Bild: Andrey Popov datorer

Investering i Östasien?

Ett annat exempel är en 40-årig man som skickade 195 000 euro till en investering i Hongkong, och sedan gjorde en polisanmälan om att han hade råkat ut för ett bedrägeri.

Han drog ändå tillbaka anmälan och skickade ytterligare 114 000 euro. Personen säger att han troligen inte har blivit lurad, men han vet fortfarande inte. Polisen tyckte ändå att upplägget verkade suspekt.

Bedragare kan vara så pass skickliga på att luras att de drabbade tror på dem framom polisen.

– Vi alla har en realistisk sida i oss, att det som är för bra för att vara sant inte är sant. Men sen har vi en sida som dagdrömmer och fantiserar och vill tro att sagor är sanna. Jag tror att dom här sidorna alternerar. Det går alltså i vågor, säger psykologen Axel Aminoff.

Dessutom kan det hända att man skäms. Man har kanske försnillat också andra personers pengar än ens egna.

– Och då finns det den där kanske lockande fantasisidan att falla tillbaks, att det är nog ändå sant. Man kan leva i fantasin sedan tills det till slut kommer sådan fakta som gör det omöjligt och då måste man bara ta sitt förnuft till fånga.

Axel Aminoff, psykolog och psykoterapeut
Axel Aminoff. Axel Aminoff, psykolog och psykoterapeut Bild: Yle/Niklas Fagerström psykoterapeut

Mannen på oljeplattformen

Ett tredje exempel är att en 64-årig kvinna upprepade gånger skickade pengar till en man hon hade förälskat sig i via nätet på webbplatsen Suomi24. Han uppgav bland annat att han jobbade på en oljeplattform i Nordsjön, och inte kunde ta sig därifrån efter att ha blivit av med jobbet.

Pengarna kvinnan skickade sades gå till att betala av på mannens bostadslån, och en av överföringarna var på 2 000 euro. Kvinnan tror enligt polisen fortfarande att hon kommer att få pengarna tillbaka och att hon ska få träffa mannen för första gången.

Timo Piiroinen på Centralkriminalpolisen ger rådet att vara skeptisk på nätet. Och psykolog Axel Aminoffs råd för att undvika att råka illa ut är att man ska förverkliga sig själv.

– Ett sätt att gardera sig är att leva varje dag till maximum och följa sina drömmar så att man inte behöver söka dem i sådant orealistiskt som man blir lurad av, säger han.

Aminoff tillägger att det också kan vara bra att be vänner och bekanta om råd om man är osäker på om något är en bluff eller inte.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes