Hoppa till huvudinnehåll

Rapport: Jihadismen det största terrorhotet mot Europa, allt fler aktiva kvinnor och barn

Fransk soldat patrullerar vid Eiffeltornet i november 2015.
Fransk soldat patrullerar vid Eiffeltornet i november 2015. Fransk soldat patrullerar vid Eiffeltornet i november 2015. Bild: EPA / GUILLAUME HORCAJUELO Frankrike,Paris,Eiffeltornet,soldater,terrorism

Den europeiska polissamarbetsorganisationen Europol har gett ut sin årliga rapport om terrorismläget inom EU.

Enligt rapporten dödades 142 personer i terrorattacker inom EU-området ifjol. Sammanlagt 379 personer skadades i attackerna.

År 2016 rapporterade åtta EU-medlemsländer om sammanlagt 142 terrorattacker som antingen misslyckats, förhindrats eller genomförts.

Storbritannien rapporterade om 76 terrorattacker. I Frankrike förekom det 23 terrorattacker, i Italien 17, i Spanien 10, i Grekland 6, i Tyskland 5 och i Belgien 4. Nederländerna rapporterade om en attack.

Sammanlagt 1 002 personer greps för terroristkopplingar år 2016. Nästan en tredjedel av de gripna var 25 år eller yngre.

Över 700 greps för jihadistisk terrorism i fjol

Jihadismen lyfts fram som den allvarligaste formen av terrorism i rapporten. Nästan alla dödsfall och skador i fjolårets terrordåd i EU-länderna orsakades av jihadistisk terror. 135 av de 142 terroroffren dödades i jihadistiska attacker.

Övriga former av terrorism som tas upp i rapporten är etnisk-nationalistisk terrorism, separatistisk terrorism, vänsterinriktad terrorism, anarkistisk terrorism, högerterrorism och ensaksterrorism.

De flesta terrorismgripandena ifjol var relaterade till jihadistisk terrorism. Denna koppling ökade för tredje året i rad. I fjol greps 718 personer för jihadistisk terrorism, jämfört med 687 personer år 2015 och 395 personer år 2014.

Syftet är att döda och skada så många som möjligt

Terrordåden kopplas både till terrornätverk och ensamma aktörer.

Fjolårets terrorattacker i Nice, Bryssel och Berlin tas upp som exempel på jihadistiska attacker med syftet att döda och skada så många som möjligt.

En del av attackerna var planerade i minsta detalj, medan andra skedde mer spontant.

Terrorister som utfört attacker i IS namn har visat sig vara kapabla att planera relativt komplexa attacker - till exempel sådana som riktas mot flera olika ställen samtidigt – snabbt och effektivt.

Syrien och Irak fungerar som inspirationskällor

Jihadistiska terrorister har använt sig av många olika typer av vapen, bland annat knivar, automatvapen, sprängämnen och fordon i attackerna.

Sprängämnen i likhet med dem som används i Syrien och Irak har blivit ett av de största hoten för EU. Återvändande krigare ses också som ett stort hot.

Drönare uppmärksammas särskilt

EU-länderna kommer att fästa särskild uppmärksamhet vid drönare. Drönarna kan bära med sig sprängämnen som används av jihadistgrupper i Irak. Radikaliserade personer misstänks kunna kopiera de vapen som används där.

Till exempel gärningsmannen som slog till vid Ariana Grandes konsert i Manchester i maj använde sig av en så kallad ryggsäcksbomb, som bland annat al-Qaida och IS-extremister använder sig av i sina attacker.

I rapporten står det att jihadistiska terrorister förväntas använda sig av den här typen av improviserade sprängmedel i hög grad också i fortsättningen.

Räddningsmanskap går med utrustning i Manchester.
22 personer dog i Manchesterattacken den 22 maj 2017. Räddningsmanskap går med utrustning i Manchester. Bild: AFP / Lehtikuva Manchester

IS-ideologin uttrycker beundran för martyrskap

Jihadistiska aktörer kan antingen styras av Islamiska staten eller vara inspirerade av IS ideologi och retorik.

Jihadistgrupper har visat sig vara väl insatta i hur sociala nätverk fungerar. Grupperna har lanserat välorganiserade kampanjer i sociala medier för att rekrytera folk och marknadsföra eller glorifiera terrorattacker och våldsam extremism.

Terrororganisationer utnyttjar socioekonomiska missnöjeskänslor hos muslimska immigranter inom EU

Radikala jihadister riktar attackerna mot såväl enskilda individer som mindre grupper och större folkmassor. Attackerna riktas mot individer och grupper som representerar värderingar som ses som icke-islamiska.

Individer eller mindre grupper som blir mål för terrorattacker kan antingen vara hårda mål (polisen, militären) eller mjuka mål (kyrkor, moskéer). Stora ovetande massor som väljs ut med avsikten att döda så många som möjligt räknas också som mjuka mål.

Terrororganisationerna utnyttjar socioekonomiska missnöjeskänslor hos muslimska immigranter inom EU, i syfte att rekrytera dem och sporra dem att delta i terroraktioner. Motivet bakom en attack inkluderar ofta en övertygelse om att islam är under attack från väst.

bild från IS propagandavideo
Bild från IS propagandavideo bild från IS propagandavideo Bild: EPA islamiska staten

Attacker som utförs på platser med internationell karaktär, såsom metrostationen i Bryssel (nära EU-institutionerna) och stadens flygplats Zaventem, får garanterat en stor medieuppmärksamhet -
något som de här terrorgrupperna strävar efter.

IS-ideologin, som tidvis uttrycker en beundran för martyrskap, har en dragningskraft hos vissa segment i den muslimska populationen i Europa, enligt rapporten.

Bland gärningsmännen finns både utlänningar av vilka en del har vistats i EU-området en längre tid och personer som bott i landet hela sitt liv.

Kvinnor och barn spelar större operativ roll

Kvinnor och unga vuxna, och till och med barn, spelar en allt större operationell roll i genomförandet av enskilda terrorattacker inom EU.

En fjärdedel av de gripna ifjol var kvinnor, vilket är en tydlig ökning jämfört med år 2015.

Kvinnliga militanta jihadister i väst står inför färre hinder än män i samband med den operativa rollen i en terroristattack, och framgångsrika eller förhindrade attacker som utförs av kvinnor i västländer kan fungera som inspiration för andra, står det i rapporten.

Storbritannien rapporterade om ett ökande antal kvinnor, familjer och minderåriga som tar del i konflikten i Syrien och Irak och Nederländerna rapporterade att mer än 40 barn i åldern 0-12 år åkt till Syrien och Irak.

Allt fler personer reser till konfliktområdena i Syrien och Irak för att ansluta sig till jihadistterroristerna som utländska terrorkrigare.

Antalet väntas öka om Islamiska staten besegras militärt eller kollapsar. Ett större antal återvändande kommer troligtvis att förstärka inhemska jihadistiska rörelser och öka det hot som de utgör för EU.

Mer intensivt underrättelsesamarbete efterlyses

Rapporten lyfter fram behovet av ett mer intensivt underrättelsesamarbete mellan medlemsstaterna.

- Terrorister respekterar och bryr sig inte om gränser, säger EU-kommissionären med ansvar för säkerhetsfrågor, Julian King, i rapporten.

Julian King, EU-kommissionär med ansvar för säkerhetsfrågor.
Julian King, EU-kommissionär med ansvar för säkerhetsfrågor. Julian King, EU-kommissionär med ansvar för säkerhetsfrågor. Bild: EPA / STEPHANIE LECOCQ Europeiska kommissionen,Europeiska unionen,Julian King,säkerhetsfrågor

Enligt King borde medlemsländerna samarbeta i högre grad och dela information och expertis för att kunna bekämpa terrorismen.

Ökad hotbild i Finland och Sverige

Också den svenska säkerhetspolisen Säpo varnade på fredagen för att det finns tusentals våldsbejakande extremister i Sverige i nuläget.

Säpochefen Anders Thornberg betecknar situationen som allvarlig. Han betonar ändå att det bara är ett fåtal som har både avsikt och förmåga att begå terrorattentat.

En historisk förändring i Finland
― Pekka Hiltunen, specialforskare vid Skyddspolisen

Skyddspolisen i Finland konstaterade i sin tur i onsdags att terrorhotet i Finland har ökat.

Enligt Skypo har en del personer som åkt från Finland nått viktiga positioner inom terrororganisationen IS. Dessa personer tillhör också omfattande nätverk inom organisationen.

Pekka Hiltunen, som är specialforskare vid Skyddspolisen, säger att förändringen är historisk.

- Tidigare var Finlands profil neutral och okänd. Nu presenteras Finland allt oftare som en del av fiendebilden, sade Hiltunen i onsdags.

Enligt Skypo finns det ungefär 350 personer i Finland som är gynnsamt inställda till olika former av terrorism.

De här personerna är nödvändigtvis inte sådana som potentiellt utför attacker. Bland dem kan det också finnas sådana som stöder terrororganisationer.

Skyddspolisen räknar med att den här gruppen kommer att växa ytterligare.

Läs mera:

Tusentals våldsbejakande extremister i Sverige - nytt normalläge enligt Säpo

Den svenska säkerhetspolisen Säpo varnar för att det idag finns tusentals våldsbejakande extremister i Sverige. Ökningen under de senaste åren har varit explosionsartad, säger Säpos generaldirektör Anders Thornberg


Läs mera:

Skypo: Terrorhotet mot Finland har ökat

Skyddspolisen har gett sin färska bedömning om terrorhot, och man konstaterar att terrorhotet har ökat.