Hoppa till huvudinnehåll

Riktigt varmt på fredag och lördag - UV-varning för södra Finland

Pojke hoppar i havet.
Pojke hoppar i havet. Bild: Mostphotos sommar,Solsken,sommarlov,Pojke,strandliv,badstränder,Solbad,hav,simma

På fredag och lördag kan vi njuta av sommarväder men senare under veckoslutet blir det ändå mera ostadigt, säger Yles meteorolog Toni Hellinen.

Fastän det övervägande är soligt kan det snabbt bildas övergående regnskurar både på fredag och lördag. Det kan också åska i sydvästra Finland.

Norr om Uleåborg blir det på fredagen cirka 20 grader varmt, men lägst i norr stannar temperaturen på 10-15 grader på fredag och lördag.

Natten mellan lördag och söndag nås Finland av ett regnområde västerifrån. Under eftermiddagen blir det ändå uppehåll i södra Finland. I norr regnar det även på söndag eftermiddag.

En äldre man ligger i en hängmatta och läser på en läsplatta.
En äldre man ligger i en hängmatta och läser på en läsplatta. Bild: Mostphotos Hängmatta,informationsteknik,läsplattor,Läsplatta,iPad,semester,Roaming

Temperaturer på över 25 grader kan man uppleva framför allt under fredagen i södra Finland på ställen där solen får gassa ostörd av regnskurar.

Riktigt varmt kan det under lördagen vara i sydligaste och östligaste Finland. På söndag sjunker temperaturen med några grader.

I dag fredag gavs sommarens första UV-varning, säger Hellinen. Varningen gäller Nyland, Egentliga Finland och Åland. UB-index kan i Helsingfors stiga till över 5. Det är enligt Meteorologiska institutet skäl att Det är skäl att skydda sig mot UV-strålningen då index är 3.

Texten är baserad på Yle uutisets artikel skriven av Timo-Pekka Heima.

Artikeln uppdateras klockan 12.20 med en hänvisning till den artikeln som texten är baserad på. Artikeln uppdaterades klockan 12.25. Rubriken ändrades från "Meteorologen gav sommarens första UV-varning - det blir ändå ostadigare" till "Riktigt varmt på fredag och lördag - UV-varning för södra Finland"

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes