Hoppa till huvudinnehåll

Sextonårig finländare imponerar i Bayern München – har skrivit proffskontrakt med klubben

Bayerns damer kramar om varandra.
Katriina Talaslahti har redan tränat med Bayerns förstalag. Bayerns damer kramar om varandra. Bild: imago/foto2press/ All Over Press FC Bayern München (damfotboll),Frauen-Bundesliga

Det är inte bara Tinja-Riikka Korpela som är proffs i Bayern München. Katriina Talaslahti går en ljus framtid till mötes. Talaslahti flyttade till Tyskland redan år 2014 och tränar med Bayerns damlag.

Träningar med Bayerns damlag, check. Ett proffskontrakt fram till 2019, check. Spel om Bundesligatiteln på lördag, check.

Fotbollslivet går som på räls för 16-åriga Katriina Talaslahti. På lördag vaktar hon målet då Bayerns U17-juniorlag möter Turbine Potsdam. I potten är Bundesligamästerskapet.

– Jag har hört att de har bra anfallare. Jag vill inte spänna mig för mycket, för då spelar jag dåligt, men visst är det lite pirrigt, säger Talaslahti till Yle.

Öppna Instagram-inlägget

Förstamålvakt i juniorlaget

Talaslahti har befäst sin position som förstamålvakt i U17-laget. Säsongen har gått superbt, med 18 segrar, ett kryss och två förluster som resultat. Talaslahti vaktar målet då hon är i spelskick.

– Vi har gjort enormt mycket jobb för att ta oss till finalen. Nu känns det mycket bra.

Öppna Instagram-inlägget

Till vardags tränar Talaslahti med damlaget, där också Tinja-Riikka Korpela håller till. Talaslahti väntar på sin chans, hon vet att de mer erfarna just nu får ansvar.

Tinja-Riikka Korpela, Bayern München.
Tinja-Riikka Korpela har gett Talaslahti tips. Tinja-Riikka Korpela, Bayern München. Bild: All Over Press Tinja-Riikka Korpela

Talaslahti behöver inte stressa, hon har redan ett kontrakt med damlaget fram till år 2019.

– Förstås har Korpela varit till hjälp. Jag får bra tips av henne, vad jag kan göra bättre eller på ett annat sätt. Vi håller också kontakten utanför planen och går ut på staden ibland, säger Talaslahti.

Manuel Neuer ropar.
Manuel Neuer är förstamålvakt för Bayerns förstalag. Manuel Neuer ropar. Bild: All Over Press Manuel Neuer,FC Bayern München,Uefa Champions League

Talsalahti har också mött och diskuterat fotboll med Manuel Neuer, förstamålvakt i Bayern München och ofta kallad världens bästa målvakt.

Flyttade till Tyskland som 13-åring

Talaslahti och ett år äldre systern Pauliina Talaslahti flyttade till Tyskland och Nürnberg år 2014. Storasyster Johanna Tiinus bodde i staden och tränade FC Nürnberg.

– Jag var 13 och skulle fylla 14 på hösten. Först kändes det lite jobbigt, jag var så ung och skulle lämna hemlandet och alla vänner. Tiden började gå snabbare då jag fick vänner i Tyskland, började gå i skola och fick delta i sporter som jag verkligen tycker om.

Att mamma Anne följde med underlättade också. Bayerns scouter lade märke till systrarna Talaslahti i Nürnberg och lockade dem till klubben år 2015.

I dagsläget spelar storasyster Pauliina i damernas andralag.

Talaslahti säger sig tjäna så mycket på fotbollen att hon klarar sig. Det långsiktiga målet är att bli förstamålvakt i Bayerns A-lag och göra en lång proffskarriär.

– Min dröm har alltid varit att spela i Bayern. Förstås vill jag utnyttja den möjligheten, då den kommer. Jag har njutit av allt jag gjort här.

– Damernas löner är inte lika höga som herrarnas. Visst hoppas jag att damerna en dag skulle uppskattas lika mycket som herrarna.