Hoppa till huvudinnehåll

Två 14-åriga flickor fast för steroider – Egypten hotas med avstängning

Tyngdlyftningsvikter i en ställning.
Sju lyftare, fem av dem tonåringar, testade positivt för steroider. Tyngdlyftningsvikter i en ställning. Tyngder,Vikter (Styrketräning),tyngdlyftning

Egypten kan stängas av från tyngdlyftningen i två år, skriver Reuters. Det efter att fem tonåringar – bland dem två 14-åriga flickor – åkt fast för steroider. Det är en konspiration, menar Egyptens tyngdlyftningsförbund.

De fem tonåringarna – två 14-åriga flickor, de tre övriga mellan 15 och 17 år gamla – testade positivt i Kairo i december i fjol. Två 20-åriga egyptier har också testat positivt.

Osama Ghoneim, chef för Egyptens antidopningskommitté, säger att Egypten testat 37 atleter i november i fjol. Alla gav negativa prover.

– Vi var överraskade över att IWF sände in representanter för att ta prover. De positiva proverna kom som en överraskning, hur är det möjligt då de var negativa en månad tidigare?

Kallar det en konspiration

Det internationella tyngdlyftningsförbundet IWF bekräftar dopningsfallen. I Egypten ser man på det skedda på ett annat sätt.

Enligt Reuters kallar chefen för Egyptens tyngdlyftningsförbund det hela för en konspiration.

Egyptens antidopningskommitté och tyngdlyftningsförbund menar att någon mixtrat med maten som atleterna ätit.

De egyptiska organisationerna kunde inte bevisa anklagelserna.

Nära avstängning

Enligt IWF:s regler kan ett land som gett tre positiva prover på ett år stängas av från sporten. IWF vill inte kommentera den pågående utredningen.

Hela nio länder har gett tre positiva prover på ett år efter att dopningstester från OS år 2008 och 2012 återtestats.