Hoppa till huvudinnehåll

De gröna väljer okänd ordförande - Hur efterträder man en fixstjärna?

Magnus Swanljung i Tammerfors
Magnus Swanljung bevakar De grönas partimöte i Tammerfors. Den nya partiledaren väljs på lördag. Magnus Swanljung i Tammerfors Bild: Yle/Magnus Swanljung

För De grönas nästa partiledare är målet att skapa ett landsomfattande parti i statsministerligan. Flera av kandidaterna talar om att partiet nu behöver en försonligare linje. Att toppa Ville Niinistös framgångsrecept blir ändå inte lätt, skriver Svenska Yles politiska reporter Magnus Swanljung.

Litar man på galluparna, vadslagningsbyråerna och förståsigpåarna heter De grönas nästa ordförande Emma Kari eller Touko Aalto.

Då står kampen mellan storstad och periferi.

Om man nu ska försöka hitta ens någon motsättning.

Emma Kari är sinnebilden av den rödgröna politikern från partiets traditionellt starkaste fäste Helsingfors. Touko Aalto, som ledde partiet till en sensationell seger i kommunalvalet i Jyväskylä, personifierar partiets begynnande segertåg utanför de största städerna.

Annars är det någon av de andra fyra kandidaterna som fått flest av medlemmarnas röster. Det spelar kanske inte så stor roll. Alla kandidater tycker lika om det mesta och alla är lika okända, åtminstone ur ett nationellt perspektiv.

För De gröna har nämligen allt kretsat kring Ville Niinistö.

Har De gröna blivit för populistiska?

Både inom partiet och utanför är Ville Niinistö onekligen en stjärna och hans recept på framgång går inte att ifrågasätta. Stödet i partimätningarna är nu dubbelt så högt som när han tillträdde för sex år sedan.

Sedan riksdagsvalet 2015 har han till Socialdemokraternas förtret åtminstone andligen lett oppositionen.

I väljarnas öron har han lyckats formulera ett glasklart alternativ till den borgerliga regeringen: humanismens, bildningens och den hållbara miljöpolitikens alternativ. I teve och i plenisalen högröd i ansiktet med smattrande svador. På twitter träffande bitsk.

Kommunalvalet var alla tiders framgång och ett bevis på att han lyckats.

Men han får också kritik för att vara väl populistisk. Och för att stjäla väl mycket av showen. Röster inom partiet höjs för att nästa ordförande ska vara en smula försonligare.

Också det kan leda till framgång. De grönas och hela Finlands försonligaste politiker Pekka Haavisto höll på att bli president genom att låta bli att skälla på någon alls.

Läge att bygga broar

De gröna är tvungna att byta ut Niinistö just när medvindarna blåser som förligast. Orsaken är att partiets stadgar inte tillåter ytterligare ett omval. Eventuellt harmar det, åtminstone tar partimötet nu ställning till om stadgarna borde ändras på den här punkten.

Men tidpunkten är inte så tokig.

Enligt ordförandekandidaterna är nästa steg för De gröna att bli ett parti i statsministerklassen. Eller åtminstone ett stort regeringsparti.

Flera av kandidaterna har låtit förstå att det kunde vara lättare om ordföranden svängde sig med en uppbyggligare retorik.

Både Touko Aalto och Emma Kari har talat om att bygga broar såväl inom partiet som till andra partier.

Det känns möjligen som en rimlig tanke.

Vore det val nu skulle De gröna antagligen ha större möjligheter att regera med Samlingspartiet än med Socialdemokraterna.

Men lyckligtvis är det inte val just nu

Inom partiet säger man att den nya ordföranden måste få tid att växa sig in i sin roll. Att toppa Ville Niinistös framgångsrecept blir inte lätt.

Det lär bli svackor i stödet men partiets medvind blåser ändå på så pass bra att en ny ordförande knappast kan klåpa bort den i en handvändning.

En fördel med att välja ordförande just nu är också att hen i partimätningarna säkert kan åka snålskjuts på Pekka Haavistos presidentvalskampanj. Han ger också draghjälp i landskapsvalet.

Den nya partiordförandens första stora kraftmätning blir riksdagsvalet 2019. Och dit är det långt.

Hen hinner slipa svärden.

De gröna har under den gångna veckan högljutt ropat på nyval. Den som blir ordförande kan skatta sig lycklig för att drömmarna inte besannades.