Hoppa till huvudinnehåll

Dödstalet efter Londonbranden stiger - minst 58 antas ha omkommit

Polis och brandmän letar igenom byggnaden.
Polis och brandmän letar igenom byggnaden. Bild: EPA ANDY RAIN London,Grenfell Tower

Brittiska myndigheter förmodar nu att branden i Grenfell Tower krävde minst 58 personers liv. Antalet befaras stiga eftersom uppgifterna baserar sig på allmänhetens information om vem som fanns i byggnaden när branden utbröt.

Under en presskonferens på lördagseftermiddagen sade Londonpolisen att myndigheterna har arbetat hårt för att slå fast hur många människor som var i byggnaden när branden utbröt.

– Vi har fått information om att 58 personer som var i Grenfell Tower den natten saknas. Sorgligt nog måste jag utgå ifrån att de är döda, sade Stuart Cundy, befäl vid Londonpolisen.

Antalet inkluderar de 30 personer som sedan tidigare har bekräftats döda. Hittills har 16 offer förts ut ur byggnaden.

Det fanns 120 lägenheter i den 24 våningar höga byggnaden. Myndigheterna tror inte att det kan finnas fler överlevande inne i Grenfell Tower.

Antalet dödsoffer befaras stiga

Cundy sade att det kan ha funnits betydligt fler personer i huset som inte har anmälts saknade, så antalet befaras stiga.

- Vi har hittills koncentrerar oss på människor som vi vet att befann sig i byggnaden. Där kan ha funnits människor som ingen visste om att var där, sade Cundy.

På fredagen måste polisen avbryta sökandet efter offer av säkerhetsskäl, men arbetet kunde återupptas på lördagen.

Polisen har nu lyckats ta sig ända upp till den översta våningen. Arbetet med att hitta och identifiera alla dödsoffer kan ta flera veckor.

Fortsatta protester mot May

Demonstrationerna mot premiärminister Theresa May och hennes regering har fortsatt. Över tusen personer demonstrerar som bäst utanför Downing Street och premiärministerns residens.

Dagens demonstration skulle ursprungligen vara en allmän politisk protest mot Mays regering, men höghusbranden har gjort den argare och mer konkret.

May har under lördagen träffat anhöriga till dödsoffer på sitt kontor. Hon har tidigare anklagats för att ha undvikit att tala med överlevande då hon besökte Grenfell Tower tidigare i veckan.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes