Hoppa till huvudinnehåll

Ett hundratal demonstranter krävde att regeringen avgår och nyval

En demonstrationsbanderoll med bild av Sipilä.
Demonstranterna bar skyltar och banderoller som kritiserade statsminister Sipilä och hans regering. En demonstrationsbanderoll med bild av Sipilä. demonstrationer (samhälleliga händelser),Juha Sipilä

Efter en händelserik vecka i den finländska politiken samlades missnöjda medborgare på lördag för att demonstrera i Helsingfors. Kraven var bland annat regeringens avgång, nyval och slopandet av hälsovårdsreformen.

Som många andra var demonstranten Eva Björkfelt på plats för att föra fram ett entydigt budskap.

- Det borde bli nyval och regeringen ska avgå, helt enkelt, säger Björkfelt.

Lördagens demonstration organiserades av ett antal medborgarrörelser. Bland dem fanns Joukkovoima, som motsätter sig regeringsprogrammets nedskärningar och Oikeus elää, som förespråkar asylsökandes rättigheter.

Demonstranterna står med skyltar som kräver regeringens avgång.
Demonstranter står uppradade på Salomonsgatan i Helsingfors. Demonstranterna står med skyltar som kräver regeringens avgång. demonstrationer (samhälleliga händelser)

Katalysatorn för demonstrationen var de beslut som fattats av regeringen under den gångna veckan. Enligt Björkfelt borde riksdagsgruppen Nytt alternativ, som brutit sig loss från Sannfinländarna, inte få sitta kvar i regeringen.

- Jag anser inte att de har rätt att göra det, jag tycker det är nästan som en statskupp. Inte för att jag är någon politiker, men jag tycker det lite verkar så, säger Björkfelt.

"Nytt alternativ saknar mandat"

Också Dan Koivulaakso, som är Vänsterförbundets fullmäktigeledamot i Helsingfors, ställer sig kritisk till att regeringen efter veckans händelser fortsätter som om inget skulle ha hänt.

- Den här regeringskristeatern är ett hot mot hela demokratin. Det handlar inte mera bara om politikens innehåll, det handlar om politikens form.

Ett parti som inte ens blivit invalt har nu fem ministrar.― Dan Koivulaakso, Vänsterförbundet

Enligt Koivulaakso tär veckans händelser på politikens trovärdighet.

- Vi har ett parti som inte ens blivit invalt som nu har fem ministrar. Vi har en statsminister som skulle be om avgång för sin regering och nu tycker han att man kan fortsätta som om inget skulle ha hänt.

I sitt tal på demonstrationen underströk Koivulaakso sin syn om att de före detta Sannfinländarna inte längre har mandat av folket och därför är nyval enligt honom det enda alternativet.

- Det här uppvisar nog ganska starkt sökande av eget intresse bland det här så kallade Nya alternativet, som egentligen inte är något alternativ alls. De klänger sig fast vid makten, säger Koivulaakso.

Dan Koivulaakso
Dan Koivulaakso (VF) var en av flera talare på demonstrationen. Dan Koivulaakso Bild: YLE/Ted Urho Vänsterförbundet,morgonöppet

Möjligheten till nyval har diskuterats ivrigt i offentligheten, men enligt opinionsmätningar är demonstranternas åsikt i minoritet.

Enligt en enkät som utförts av Taloustutkimus är det bara en fjärdedel av finländare som vill att ett nytt val ska ordnas. Sextio procent av svarande var av åsikten att nyval inte behövs.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes