Hoppa till huvudinnehåll

EU bjuder ut sitt läkemedelsverk, Finland kan inte bestämma sig om placeringsort

Karta med tabletter.
Karta med tabletter. Bild: All Over Press Tablett,mediciner,medicinering,läkemedel,läkemedelsbehandling,läkemedelsindustri,antidepressiva läkemedel,hälsa,mental hälsa,psykiska problem,psykisk ohälsa

EU:s läkemedelsverk måste flytta bort från Storbritannien. Finland vill bli värd för myndigheten, men regeringen har inte ännu kommit överens om vilken ort som ska föreslås som placeringsort.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA är en av de största myndigheterna inom EU. EMA finns nu i London, men på grund av brexit är en flytt nära förestående.

De EU-länder som vill ha EMA förväntas skicka in sina ansökningar inom juli månad.

Men för Finlands del finns det en svår nöt att knäcka. Vad ska Finland föreslå som placeringsort? Åtminstone Åbo och Uleåborg har visat intresse för värdskapet, men regeringen har inte fattat något beslut om det här ännu.

Frågan blir inte lättare av att det är oklart var Finlands eget läkemedelsverk, Fimea, ska placeras i framtiden. I den här frågan har Kuopio och Helsingfors varit på tapeten.

EU förväntas fastställa kriterierna för placeringsorten inom kort, och det slutliga beslutet om var EMA placeras fattas tidigast i höst.

EMA sysselsätter ungefär 900 arbetstagare.