Hoppa till huvudinnehåll

Inga Hollywoodlösningar för brandkåren om det börjar brinna

Jourhavande brandmästare Tony Fohlin sitter i ett utryckningsfordon.
Toni Fohlin tror inte på Hollywood-konster när det gäller att rädda folk. Jourhavande brandmästare Tony Fohlin sitter i ett utryckningsfordon. Tony Fohlin

Stora bränder, som den i ett våningshus i London i veckan, väcker många funderingar - en del kanske lite Hollywood-inspirerade, visar det sig. På Berghälls brandstation svarar jourhavande brandmästare Toni Fohlin och anskaffningschef Mårten Hellbom tålmodigt på redaktörens frågor.

- Om det brinner i våningarna under min i huset - kommer brandmannen då klättrande längs med brandbilens stege eller med en skylift och hjälper mig?

Toni Fohlin: Allt utryckningsarbete som vi gör vid eldsvåda är planerat så att vi inte behöver använda stegbilar. I stället använder vi trapphusen och alla möjliga tekniska lösningar som finns inne i husen. Så nej, det gör vi egentligen inte.

Mårten Hellbom: Vi kommer upp den inre vägen. Vi kan också i viss mån använda hävarmen för det här, för att komma åt andra utryckningsvägar om de vanliga är blockerade.

- Helikopter, då? Kan jag bli räddad med en sådan om jag sitter fast högt uppe i ett hus som brinner?

Toni Fohlin: Det här är nog mera Hollywood-tänkande - jag vet att det är många som tror att en helikopter kommer och räddar en om det börjar brinna, men så är det nog inte. Vi använder inte helikopter i sådana situationer. Men det är nog nästan alltid säkert att vi slipper in i trapphuset.

Mårten Hellbom: Vi kommer som sagt in den inre vägen. Jag tror inte att det finns någon risk för att vi inte kan komma fram. Ofta finns det två trappuppgångar och också andra vägar vi kan ta.

Anskaffningschefen och jourhavande brandmästare bredvid ett utryckningsfordon.
Mårten Hellbom och Toni Fohlin är nöjda över att utryckningsfordonen just nu står parkerade. Anskaffningschefen och jourhavande brandmästare bredvid ett utryckningsfordon. toni fohlin

- Borde jag investera i nåt slags repstege, bara ifall att, så att jag själva kan klättra ut? Det finns olika räddningskit att köpa via nätet, med en vajer som man sätter fast invid fönstret och som man kan fästa vid en sele. Sedan är det bara att fira sig ned längs med husfasaden. Bra, va?

Toni Fohlin: Nej, inte bra. Det bästa man själv kan göra är att hålla sig uppdaterad när det gäller instruktioner för vad man ska göra om det börjar brinna, och att se till att huset där man bor är uppdaterat med tanke på det brandtekniska. I Finland rekommenderar myndigheterna att man vid en eldsvåda ska stanna i sin egen bostad, om inte rök eller eld har spritt sig dit.

Mårten Hellbom: Precis, det viktigaste är de förebyggande åtgärderna. Vi vill att människor ser till att de bor i ett säkert hus. Man ska se till att trappuppgången är fri från bråte så att brandmännen kan komma fram. Det är också viktigt att se till att det inte står bilar parkerade där utryckningsfordonen ska kunna komma fram. Om du tänker att en brandman ska kunna bära två trettiokilos saker i handen och måste gå femtio meter extra innan han kommer fram till huset... Då är man ganska trött redan i början.

Toni Fohlin: Och lita på räddningstjänsten. Lita på oss. Vi kommer och hjälper.