Hoppa till huvudinnehåll

Ingen ljusning på parkeringstrasslet i Kalkstrand

Bilar parkerade på båda sidor längs en landsväg.
Det är svårt för bilister att mötas mellan de parkerade bilarna i ändan av Kalkstrandsvägen. Bilar parkerade på båda sidor längs en landsväg. Bild: Yle/Stefan Paavola Östnyland (tidning),Sibbo

I många år har parkeringsarrangemangen i ändan av Kalkstrandsvägen i Sibbo vållat problem. Ingen ljusning är ännu i sikte.

Problemet består i att bilarna strax före vändplatsen och bryggan i ändan av Kalstrandsvägen parkerar på båda sidor av vägen, vilket resulterar i att det blir svårt för bilar att mötas på det som återstår av landsvägen.

För ett år sedan konstaterade Yle Östnyland i en nyhetsartikel att ingen tar ansvar för parkeringskaoset i Kalkstrand.

Två veckor blev några år

Redan i mars 2013 sade näringschefen i Sibbo, Rauno Tiainen, att kommunen förhandlar med NTM-centralen om området och att man troligtvis inom ett par veckor kommer att nå en överenskommelse om hur trafikknuten ska lösas.

Nu har det gått fyra år och problemet kvarstår och kommer att kvarstå på obestämd tid.

- Ingenting kommer att hända den närmaste tiden, säger underhållschef Pekka Rajala vid Närings,- trafik- och miljöcentralen (NTM).

Orsaken är bristen på pengar. Det finns helt enkelt inte medel till att förstora parkeringsområdet i slutet av vägen vid Kalstrands brygga eller till att bredda vägen så att trafiken skulle löpa smidigare trots att bilar skulle parkera på vägrenen.

Nyckeln heter planering

Situationen kommer högst antagligen att fortgå på samma sätt ännu i många år, förutsatt att inte någonting oväntat positivt skulle uppenbara sig.

- Om det skulle uppstå mera kommersiell verksamhet i området eller om Sibbo kommun skulle gå in för planering av området så skulle situationen vara en annan, men så länge ingenting händer på de här områdena, kommer det inte heller att hända något med Kalkstrandsvägen - inte åtminstone inom en snar framtid, konstaterar Rajala.