Hoppa till huvudinnehåll

Jordgubbsskörden är sen men väntas bli klart större än i fjol

Lådor med jordgubbar står tätt intill varandra.
Lådor med jordgubbar står tätt intill varandra. Bild: Mostphotos midsommar,bär,stugliv,jordgubbe,jordgubbar

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, lyder ordspråket som stämmer ovanligt väl in på årets jordgubbsskörd. Skörden är sen men en del midsommarfirare kommer att få njuta av inhemska frilandsjordgubbar, lovar odlarna.

De första jordgubbarna som mognat på friland under duk finns sannolikt i butikerna nästa vecka, åtminstone vid sydkusten.

- Det är ändå oklart om de räcker till alla som frågar och på alla ställen, säger verksamhetsledaren för Frukt- och bärodlarnas förbund Hannu Salo.

Det är den kalla våren som har försenat frilandsjordgubbarna. I söder mognar jordgubbarna en dryg vecka senare än normalt, och i norr är bären uppemot två veckor sena.

Men trots att skörden blir sen väntar sig odlarna en bättre skörd än i fjol. Det har varit passligt fuktigt och plantorna är i gott skick.

Nu är utgångspunkten för den kommande skördetiden klart bättre än i fjol.― Hannu Salo vid Frukt- och bärodlarnas förbund

I söder infaller den bästa skördetiden under andra och tredje veckan i juli, och längre norrut ungefär en vecka senare.

Vissa sorten kan ge skörd ännu i augusti.

Värmen det viktigaste för jordgubbarna

I fjol var jordgubbsläget katastrofalt enligt Salo. Det var uppemot -30 grader kallt i ett par veckor i januari samtidigt som marken låg bar.

Plantorna hade inget skydd. Dessutom kom en värmebölja i början av juli, en värmebölja som slutade i hällregn.

Sammantaget kan man säga att en sen sommar ger en god jordgubbsskörd, och tvärtom: är sommaren tidig blir skörden sämre.

Den viktigaste ingrediensen för en bra jordgubbsskörd är värme. Ljus har vi nog tillräckligt av den här tiden på året, men jordgubbarnas växande hänger inte på ljus, utan på temperaturen, säger Hannu Salo på Frukt- och bärodlarnas förbund.

Källa: FNB