Hoppa till huvudinnehåll

Ronaldo räddar ryktet – här är Confederation Cups fem största stjärnor

Åtta länder spelar de kommande veckorna om Confederations Cup-pokalen.
Åtta länder spelar de kommande veckorna om Confederations Cup-pokalen. Åtta länder spelar de kommande veckorna om Confederations Cup-pokalen. Bild: /All Over Press Fifa Confederations Cup

Försnacket har mest handlat om arrangörernas problem och spelarna som inte är med. När Confederations Cup sparkar i gång i dag hoppas Fifa att stjärnorna som trots allt är på plats ska ta över uppmärksamheten. Här de fem största.

Regerande världsmästaren, värdlandet för nästa års VM och de sex världsdelarnas senaste mästare gör upp om segern i Confederations Cup. Potentiellt en kul och prestigefylld turnering, men Fifas evenemang har väldigt svårt att skaka av sig stämpeln som ett småsömnigt B-mästerskap.

Mycket av mediernas fokus inför årets upplaga i Ryssland har dessutom handlat om arrangörernas svårigheter med att hålla tidtabeller och uppgjorda budgetar i samband med arenabyggen, och om inhumana förhållanden för arbetskraften.

När det väl handlat om fotboll är det enkelt att konstatera att VM-ettan Tyskland lämnat sina största stjärnor hemma, samtidigt som exempelvis Australiens och Nya Zeelands trupper inte direkt får det att vattnas i munnen på fotbollsentusiasterna.

Men när turneringen där samtliga matcher tv-sänds av Yle i dag kör i gång finns trots allt en del av världens absolut största profiler på plats. En subjektiv topp-5-lista över Confederations Cups främsta stjärnor toppas såklart av den allra största.

Cristiano Ronaldo gestikulerar.
Cristiano Ronaldo gestikulerar. Bild: All Over Press Cristiano Ronaldo,Portugals herrlandslag i fotboll

1. Cristiano Ronaldo, Portugal

Fifa och de ryska arrangörerna kan tacka sin lyckliga stjärna för att Ronaldo tackat ja till spel, världens bästa spelare räddar hela turneringens rykte. Det senaste dryga året har han redan vunnit EM-guld, spanska ligan och två Champions League-titlar. Nu är målet att lägga Confederations Cup till den listan. Att han är i full färd med dra i rätt trådar för att arrangera en flytt bort från Real Madrid (eller åtminstone pressa spanska skattemyndigheter) gör intresset kring Ronaldo ännu större.

Alexis Sanchez
Alexis Sanchez Bild: EPA alexis sanchez

2. Alexis Sanchez, Chile

Efter en småmotig säsong i Arsenal är Sanchez sugen på att använda Confederations Cup till att påminna om att han tveklöst är en av världens bästa spelare. Massiv hjälte hemma i Chile där han vunnit Copa America två gånger, gjort över 100 landskamper och med 37 mål är landets främsta målskytt genom tiderna tillsammans med Marcelo Salas. Ett mål till i Ryssland och Sanchez blir ensam etta på listan. Chilenarna hoppas att ryktena om en skada för den transferaktuella stjärnan är överdrivna.

Bernardo Silva
Bernardo Silva Bild: All Over Press Bernardo Silva

3. Bernardo Silva, Portugal

Ronaldo och Sanchez kan vara på väg att byta klubb i sommar, listans trea har redan gjort det. Pep Guardiola och Manchester City har värvat portugisen från Monaco, där han var en av orsakerna till monegaskernas succésäsong. När alla delsummor räknas ihop kan den totala transfersumman bli närmare 70 miljoner euro. Snabbt avancerat för en spelare som för ett år sedan inte ens var med i Portugals EM-trupp. Efter en sån jätteflytt får han finna sig i att i Ryssland ha fotbollsvärldens kritiska ögon på sig.

Arturo Vidal, Copa America 2015
Arturo Vidal, Copa America 2015 Bild: EPA arturo vidal

4. Arturo Vidal, Chile

Rivjärnet har vunnit det mesta han ställt upp i de senaste åren. Eller vad sägs om sex raka ligatitlar (fyra med Juventus, två med Bayern München) och två raka Copa America med Chile. En spelare som kan skapa rubriker av ingenting, och därmed precis vad Confederations Cup har för få av. Utvisad straffmissare när Bayern åkte ur årets Champions League. Ryktas i sommar längta efter en flytt till Kina som skulle göra honom till en av världens allra bäst betalda spelare.

Julian Draxler
Julian Draxler Bild: All Over Press Julian Draxler

5. Julian Draxler, Tyskland

När namn som Kroos, Neuer, Boateng, Özil och Müller har fått ledigt vänder sig ett ungt tyskt lag till Julian Draxler för ledarskap. Ett namn både för dagens och morgondagens tyska trupper, och 23-åringen är lagkapten i Confederations Cup. Efter att ha tagit vägen via Schalke och Wolfsburg har han funnit sig till rätta i PSG, där han stundtals var lysande i vår. Lyckades bra i EM förra sommaren, och en väsenlig del av en intressant tysk trupp med framtidsnamn som Leroy Sané, Timo Werner, Julian Brandt, Leon Goretzka och Niklas Süle.

Confederations Cup startar med matchen Ryssland–Nya Zeeland klockan 18 i dag. Matchen sänds på TV2 och Yles Arena.