Hoppa till huvudinnehåll

Tyska fotbollsspelaren Timo Werner: En svala förstör sommaren

Profilbild på Johnny Sjöblom, korrespondent för svenska Yle i Tyskland
Profilbild på Johnny Sjöblom, korrespondent för svenska Yle i Tyskland Bild: Yle korrespondenter,hälsningar från korren

Hur länge ska en spelare egentligen bestraffas för ett olyckligt beslut ute på fotbollsplanen? Den frågan ställer sig åtminstone den tyske landslagsspelaren Timo Werner sedan länge. Vår medarbetare i Tyskland Johnny Sjöblom om en straffspark som väcker heta känslor ännu ett halvår efter att den slogs.

Schwalbe, en svala, kallas det tvivelaktiga konststycket på fotbollstyska.

Fotbollsspelaren faller, eller rättare sagt fäller sig mer eller mindre konstnärligt och trovärdigt i syfte att övertyga domaren om att ett regelbrott har skett.

En filmning, som allt som oftast genomskådas och straffas med ett gult kort, men som ibland av misstag belönas frikostigt.

Så skedde i början av december ifjol i Bundesligamatchen mellan RB Leipzig och Schalke.

Utan att någon kontakt hade skett dök anfallsspelaren Timo Werner i Schalkes straffområde och domaren visade på straffpunkten.

Werner ger domaren tummen upp för domslutet och sänker därefter själv straffen.

Klubben förvärrar

I normala fall skulle hela händelsen ha fallit i glömska inom några dagar, men inte den här gången. Werners svala verkar nämligen ha fastnat i det kollektiva tyska fotbollsminnet.

Visst var Werners svala av grövsta kaliber och tummen upp var kronan på verket. Men den främsta orsaken till att svalan flyger vidare hänger utan tvekan ihop med att han spelar för den allmänt oomtyckta, ja till och med öppet hatade penningstinna och traditionslösa uppkomlingsklubben RB Leipzig.

En klubb som under den gångna säsongen fick den tvivelaktiga äran att samla på sig mer spott och spe än vad det ständigt framgångsrika Bayern München brukar få stå ut med.

Från RB Leipzigs sida vägrade man dessutom till en början att ens medge att det kunde handla om filmning, vilket definitivt inte gjorde saken bättre för Werner.

Nidlåt ljuder på Mallorca

Werner har efter händelsen fått utstå påhopp och hån, som i värsta fall kan få följder för 21-åringens fortsatta karriär.

Som när han under förra veckoslutet kom in på planen i VM-kvalmatchen mot San Marino och blev utbuad och utvisslad av de egna fansen.

Den tyska fotbollsspelaren Timo Werner
Timo Werner Den tyska fotbollsspelaren Timo Werner Bild: EPA/FILIP SINGER fotboll,Timo Werner

Att matchen spelades i Nürnberg stärkte visserligen ytterligare reaktionen mot Werner, eftersom den lokala klubben när vänskapliga band till Schalke och dess supportrar.

Händelsen gjorde i vilket fall som helst Werner synligt nedstämd och tränaren Joachim Löw rent ut sagt skitförbannad.

Att bli utbuad i landslagssammanhang var ändå inget nytt.

Samma sak hände också under Werners landslagsdebut i Dortmund i mars, men samtidigt har hans svala redan blivit ett fenomen också långt utanför fotbollsarenorna.

Så har Werner till exempel blivit föremål för en skamligt dålig så kallad ”partylåt” bland det tyska festfolket på semesterön Mallorca.

Och naturligtvis kan man på Mallorca också köpa T-skjortor där hånet mot Werner står skrivet med stora bokstäver.

Barnförbjudna nidlåtar över Werner ljöd också bland den tyska publiken under dart-VM i England.

Måste upphöra

Från många håll höjs nu röster för att hånet och mobbningen måste få ett slut.

Bland annat supportermagasinet 11 Freunde uppmanar fansen att låta Werner vara i fred och koncentrera sin protestenergi mot hans klubb RB Leipzig i stället.

Många poängterar att det har flugit otaliga svalor sedan Werner fällde sig i straffområdet och att det är helt orimligt att just hans filmning väcker så mycket uppståndelse.

Ofta går jämförelsen också till alla tyska svalors moder, utförd av Andreas Möller i april 1995. Möller är för övrigt den hittills enda tyska spelare som i efterhand har blivit bestraffad för sin svala.

I England ska man från och med kommande säsong gå hårdare åt filmandet. I de grövsta fallen kan filmandet i efterhand belönas med en två matchers avstängning.

För Timo Werner skulle en kort avstängning i vilket fall som helst ha varit ett betydligt lindrigare straff än det som han nu måste genomleva.