Hoppa till huvudinnehåll

Våldsamma protester efter höghusbranden i London - May sökte skydd i en kyrka

Hundratals demonstranter stormade stadshuset i Kensington med krav på hjälp och rättvisa
Hundratals demonstranter stormade stadshuset i Kensington med krav på hjälp och rättvisa Hundratals demonstranter stormade stadshuset i Kensington med krav på hjälp och rättvisa Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA London,Storbritannien,Kensington and chelsea

I London växer ilskan efter höghusbranden i stadsdelen Kensington som krävde minst 30 liv i onsdags.

Upprörda demonstranter stormade stadshuset i Kensington på fredag kväll och krävde undersökningar och rättvisa efter branden i höghuset Grenfell Tower.

Premiärminister Theresa May som besökte skadade i ett sjukhus i området, var tvungen att fly undan demonstranterna till en kyrka skyddad av ett stort polisuppbåd.

May hade redan tidigare fått kritik för att hon inte träffade husets invånare under sitt första besök vid brandplatsen, i motsats till oppositionsledaren Jeremy Corbyn som träffade folk som hade förlorat sina hem.

Corbyn har också föreslagit att de drabbade inkvarteras i tomma lyxfastigheter i Kensington.

Premiärministerns kansli meddelade sent omsider på lördag eftermiddag att May idag skall träffa brandoffer, räddningspersonal och lokala ledare i sin ämbetsbostad.

Kräver svar

Flera hundra personer trängde sig in i stadshuset i Kensington bland annat med krav på hjälp och nya bostäder till de personer som drabbades av den explosionsartade branden.

- Vi är här idag för att ni skall se på huset med tårar rinnande från ansiktet. Vi kräver svar och vi kräver det nu, sade en kvinna som deltog i protesten.

Många demonstranter uttryckte sitt missnöje med den långsamma informationen från myndigheterna om vad som kan ha orsakat branden och hur räddningsarbetet fortskrider.

En del demonstranter drabbade samman med poliser inne stadshuset
En del demonstranter drabbade samman med poliser inne stadshuset En del demonstranter drabbade samman med poliser inne stadshuset Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Storbritannien,london

Demonstranterna var också upprörda över uppgifter om att många av husets invånare tvingas flytta bort från området eftersom det inte finns tillräckligt med kommunalt subventionerade bostäder i välbärgade Kensington.

Bråk uppstod då polisen försökte få demonstranterna ut ur stadshuset.

En del demonstranter tågade också i centrum av London, genom regeringskvarteren till premiärministerns tjänstebostad på Downing Street innan de tågade vidare till Kensington.

Byggmaterial orsak?

Ilskan har vuxit bland annat efter uppgifter om att material som användes i husets renovering i fjol, kan ha bidragit till att branden spreds så snabbt och våldsamt.

May lovade under mötet med de skadade i Kensington att staten bistår de drabbade ekonomiskt och hjälper dem att hitta nya, kommunalt subventionerade bostäder.

Londonpolisen har bekräftat att minst 30 människor omkom i branden, men dödstalet väntas ännu stiga kraftigt.

Brittiska medier befarar att mellan 50 och 100 människor omkom i branden medan räddningspersonal fortsätter att gå igenom det utbrända stålskelettet i Kensington.

Drottningen om dyster nationell stämning

Drottning Elizabeth uttalade sig också på lördagen om hur Storbritannien på kort tid har drabbats av både terrorattacker, brandkatastrofer och politisk turbulens.

– Det är svårt att undgå en väldigt dyster nationell stämning. Landet har bevittnat en rad fruktansvärda tragedier, konstaterade den 91 åriga monarken.

Elizabeth firar två födelsedagar om året. Hennes riktiga födelsedag är den 21 april men den officiella födelsedagen brukar firas den andra lördagen i juni.

Drottningen som träffade överlevande brandoffer på lördagen sade sig vara rörd över britternas stora vilja att hjälpa varandra.

- Vi har satts på prov, men Storbritannien har reagerat beslutsamt på motgångarna. Vi är förenade i vår sorg och beslutna att utan rädsla eller partiskhet, stötta dem som nu bygger upp sina liv efter att ha drabbats så hårt av skador och förluster.

Uppdaterades klockan 15:02 med drottningens uttalande.

Källor: Reuters, AFP, Guardian, Yle