Hoppa till huvudinnehåll

Ville Niinistö tog avsked - "Vi ska vara en klar röst för jämställdhet"

De grönas avgående ordförande Ville Niinistö
De grönas avgående ordförande Ville Niinistö. De grönas avgående ordförande Ville Niinistö Bild: Lehtikuva Ville Niinistö,Gröna förbundet

De grönas Ville Niinistö har hållit sitt avskedstal som partiordförande. I sitt avskedstal sade Ville Niinistö att välfärdsstatens värderingar måste skyddas.

Han drog paralleller till miljöskyddet. Välfärdsstaten behöver beskydd precis som havsörnen, sade han.

De gröna måste vara en klar röst för jämställdhet och progressivitet, enligt Niinistö.

Vi måste försvara det som är värdefullt genom att reformera vårt samhälle på ett hållbart sätt.― Ville Niinistö

De största applåderna drog Niinistö ner då han talade om jämställdhet. Att främja jämställdhet är något som verkligen finländskt, sade han.

- De gröna är ett feministiskt parti som ska hjälpa att spräcka glastak både i Finland och i världen.

Utbildningen högt på agendan

Ville Niinistö sade att det viktigaste han uppnått som partiordförande, förutom framstegen i miljöskyddet under tiden som miljöminister, är att han har gjort De gröna till Finlands ledande utbildningsparti.

I nästa riksdagsval måste De gröna ha som målsättning att lyfta finansieringen till utbildningen till samma nivå som före regeringen Sipiläs nedskärningar, slog Niinistö fast.

Vi måste eftersträva positionen som blivande statsministerparti, för det här fina landets människor förtjänar bättre.― Ville Niinistö

Niinistö sade också att vi måste bli av med motsättningarna mellan stad och landsbygd. De stora städerna och en levande landsbygd är precis lika viktiga för Finland, sade han.

Ville Niinistö har lett De gröna i sex år. Partiet offentliggör hans efterträdare på lördag eftermiddag. Sex kandidater är uppställda. Förhandsfavoriter är riksdagsledamöterna Emma Kari från Helsingfors och Touko Aalto från Jyväskylä.


Källor: Yle, FNB


Artikeln uppdaterades klockan 13.45.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes