Hoppa till huvudinnehåll

Andra ronden i franska parlamentsvalet – brakseger förutspås för Macrons parti

Händer håller i en fransk valsedel.
Valsedel från första omgången i valet. Händer håller i en fransk valsedel. Bild: EPA/CAROLINE BLUMBERG / POOL MAXPPP OUT Frankrike,Presidentvalet i Frankrike 2017,Valsedel

I dag blir det slutligen klart hur det franska parlamentet ser ut de närmaste åren. Det ser ut som om president Emmanuel Macrons nygrundade parti tar en sensationell seger.

Vallokalerna i Frankrike öppnades klockan nio på morgonen finsk tid (åtta fransk tid), och det är dags att rösta i den andra omgången.

Bara de kandidater som fick över 50 procent av rösterna i sitt distrikt i första omgången säkrade en parlamentsplats. De som fick minst 12,5 procent av rösterna gick vidare till den andra omgången.

289 mandat räcker för att ett parti ska få egen majoritet i parlamentet, men enligt vissa prognoser kan president Emmanuel Macrons parti La République en Marche (LREM) få över 400 av de 577 platserna.

Frankrikes president Emmanuel Macron hälsar på väljare.
Emmanuel Macron kan känna sig segerviss. Frankrikes president Emmanuel Macron hälsar på väljare. Bild: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON / POOL Emmanuel Macron,Frankrike

LREM:s framgång är en sensation, eftersom partiet har funnits som en rörelse i endast ett år och har aldrig tidigare ställt upp i något parlamentsval.

De sista vallokalerna stänger klockan nio finsk tid, och de första prognoserna om hur det har gått i valet publiceras strax efter det.

Valdeltagandet var mycket lågt i den första omgången, endast 49 procent.

 • Gymnasieelever kritiska till reformen av studentexamen

  Betyget allt viktigare på bekostnad av inträdesproven.

  Gymnasielever vid Vasa Övningsskola tycker inte att studentexamensreformen är en bra idé. De vill att inträdes- och urvalsproven ska finnas kvar och att studentexamen inte ska betonas tyngre. Studiehandledarna välkomnar en förändring men säger att de behöver veta vad som beslutas och det i tid.

 • Emil Lindholm och Niclas Grönholm – motorsportklanens nya generation

  Emil Lindholm och Niclas Grönholm: Bensin i blodet.

  Småkusinerna Emil och Niclas har två månader i åldersskillnad. Hemmen ligger nära varandra och grundskolan gick killarna i samma skola. Och så har de en till gemensam nämnare: motorsport. ”Bastis” och ”Bosses” söner trivs även de i köroverall.

 • Äldre man drunknade i Ekenäs

  Räddningsverket lyckades inte rädda mannen.

  En äldre man drunknade i Ekenäs i morse. Mannen slintade på en simstege och slog sitt huvud.

 • Olga Ahtinen klar för dansk storklubb

  Lämnar PK-35 för danska Bröndby.

  Den 20-åriga mittfältaren Olga Ahtinen blev inte gammal i Vandaklubben PK-35. Efter en första halva av ligasäsongen hos de regerande mästarna flyttar landslagsspelaren till danska Bröndby.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes