Hoppa till huvudinnehåll

Bättre att ungdomarna dricker på parkeringen än i skogen

Ordningsvakterna Glenn Hannus och Jenni Ahlbäck.
Ordningsvakterna Glenn Hannus och Jenni Ahlbäck. Ordningsvakterna Glenn Hannus och Jenni Ahlbäck. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Vasa,Verifi,ordningsvakt

En stor del av ungdomarna som tar sig till folkparkerna betalar aldrig in sig. I stället pimplar de alkohol på parkeringsplatsen. Det är bättre att de gör det nära oss där vi har koll på dem, säger ordningsvakterna Glenn Hannus och Jenni Ahlbäck.

Mikael Antell, ordförande för Åminne Folkpark, säger att problemet med ungdomarna som stannar på parkeringsplatsen och aldrig betalar in sig är stort.

- Vissa gånger kan det vara 500 på insidan och 1200 på utsidan, säger Antell.

Enligt arrangörerna för både Fagerö och Åminne ligger inte lösningen i att sänka priset på inträdesbiljetten.

Drickandet är troligtvis en stor orsak. Ett problem som inte går att lösa, eftersom det inte är lagligt att sälja alkohol till minderåriga.

- Det är bara så att på parkeringen dricker man, säger Christina Enholm, ordförande för Rangsby UF.

Inte tillräckligt med resurser

Vissa kanske frågar sig varför ordningsvakterna inte tar tag i drickandet på parkeringsplatserna. Vi frågade ordningsvakterna Glenn Hannus och Jenni Ahlbäck.

Ordningsvakterna har ansvaret för själva evenemangsplatsen, till exempel Åminne folkpark, och parkeringen utanför.

- Vi har inte resurserna för att ta tag i det. Och tar vi deras dricka så går de bara längre bort. Då stör de grannarna i stället, säger Ahlbäck.

- Sen är det ju polisens sak att bötfälla minderåriga som dricker, vilket de också gör, säger Ahlbäck.

Ahlbäck är ansvarig för ordningsvakterna vid Åminne folkpark och sitter också i föreningens styrelse.

- Jag vill påpeka att föreningen följer de riktlinjer som finns och har de resurser som krävs enligt tillståndsmyndigheten.

Bättre att ha dem närmare

Så logiken är: Bättre att ha ungdomarna på parkeringsplatsen där man kan hålla någon slags uppsyn över dem. Flyttar de längre bort har man ingen aning om vad de sysslar med.

- Ju närmare den överförfriskade tonåringen är desto enklare är det att upptäcka att personen behöver hjälp, säger Glenn Hannus.

- Att börja ingripa i drickandet är bara att skjuta sig själv i foten. Det enda du gör är att du jagar bort dem till någon skogsdunge eller någons sommarstugetomt, säger Hannus.

Hannus är kundbetjäningschef på Verifi och ansvarar för ordningsvaktsavdelningen där.

Hannus diskuterade saken med en annan evenemangsarrangör och har en teori om varför så många väljer att hänga på parkeringen.

- I dagens läge träffas man kanske i skolan men sen går man hem och sitter framför datorn. Sen när de kommer till evenemanget så får de utlopp för sitt sociala behov på parkeringsplatsen. För 20 år sen stack man ju till grannbyn för att tala med folk eftersom man inte hade möjlighet att chatta över nätet.

Tar tag i misshandel och skadegörelse

Ordningsvakterna har rätt att gripa någon som gör sig skyldig till ett brott. Men idén att börja gripa minderåriga som dricker har varken huvud eller fötter, enligt Hannus.

- Polisen skulle ju få parkera tre bussar på parkeringen för att lasta in alla vi gripit för att de dricker. Vi tar dem som gör sig skyldiga till misshandel eller skadegörelse, där ingriper vi.

Inne på själva området är det precis det som man tänker sig som sysselsätter ordningsvakterna: Överförfriskade personer, slagsmål och misshandel.

Fler föräldrar kunde ställa upp

Så vad vill då ordningsvakterna säga till föräldrar som kanske förfärar sig över att deras minderåriga söner och döttrar super på parkeringsplatsen?

- Den här kulturen har alltid funnits. Skillnaden är kanske att ungdomarna tillbringar mer tid på parkeringen idag än tidigare, säger Hannus.

- Vi gör så gott vi kan med de resurser vi har. Det bygger egentligen på talkokrafter. Föräldrar måste ställa upp om de vill att deras barn ska umgås under kontrollerade former, säger Ahlbäck.

Ställa upp som ordningsvakter eller bara komma med till evenemanget?

- Både och. Vi behöver allt från ordningsvakter till funktionärer, säger Ahlbäck.