Hoppa till huvudinnehåll

Försvunna besättningsmän på USS Fitzgerald hittades döda

USS Fitzgerald.
USS Fitzgerald tog in vatten efter olyckan, men det fanns inte någon risk för att fartyget skulle sjunka. USS Fitzgerald. Bild: AOP/Japanska kustbevakningen USS Fitzgerald

Incidenten där två fartyg kolliderade utanför Japans kust har fått ett tragiskt slut. Samtidigt är orsaken bakom olyckan ett mysterium.

På fredag kväll, lokal tid, kolliderade det amerikanska stridsfartyget USS Fitzgerald och det filippinska fraktfartyget ACX Crystal ungefär 100 kilometer sydväst om den japanska hamnstaden Yokosuka.

Alla de sju amerikaner som var försvunna efter olyckan är nu hittade, men de har omkommit i olyckan. Amerikanerna hittades ombord på USS Fitzgerald.

Det tog tid att hitta dem eftersom de fanns i den del av fartyget som var svårast skadat efter olyckan. De fanns i en sovavdelning där vatten hade strömmat in efter olyckan.

Det behövdes dykare för att komma in i avdelningen och dykarna hittade de döda besättningsmännen.

Plötslig gir

Hur det kan komma sig att de två fartygen kolliderade är fortfarande höljt i dunkel.

Containerfartyget ACX Crystal uppges ha varit på väg till Tokyo då fartyget plötsligt ändrade kurs. Kaptenen ombord förnekar ändå att han skulle ha låtit fartyget ändra riktning.

- Vi åkte åt samma håll som det amerikanska stridsfartyget, och sedan kolliderade vi, säger kaptenen enligt nyhetsbyrån Jiji.

Karta där man ser var Yokosuka finns.
Karta där man ser var Yokosuka finns. uss fitzgerald

Källor: USA:s flotta, FNB, Jiji

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes