Hoppa till huvudinnehåll

Grönlandskust evakueras efter tsunami

Översvämningar i Nuugaatsiaq på Grönland.
Spåren efter översvämningarna i Nuugaatsiaq på Grönland. Översvämningar i Nuugaatsiaq på Grönland. Bild: Lehtikuva Grönland,översvämningar,Nuugaatsiaq

Ett jordskalv har lett till att en tsunami sköljt över Grönlands västkust. Vidsträckta områden är översvämmade och befolkningen i de små kustsamhällena evakueras.

Under lördag kväll drabbades Grönland av ett jordskalv på 4,0 i styrka, 30 kilometer norr om Nuugaatsiaq. Stora vågor sköljde därpå över både Illorsuit och Uummannaq och raserade flera hus.

Hoppa över Twitterpostning

Det cirkulerar uppgifter om både döda och skadade men de är inte bekräftade av myndigheter. Uummannaq ligger ungefär mitt på Grönlands västkust och närmare 60 mil norr om polcirkeln.

Hoppa över Twitterpostning

Larmen till polisen gällde först översvämningar. Men de beror alltså antagligen på jordskalvet, enligt Trine Dahl Jensen, forskare vid De Nationale Geologiske Undersøgelser för Danmark och Grönland.

- Det är inte normalt med så stora jordskalv på Grönland, säger hon till nyhetsbyrån Ritzau.

Kan bli fler

- En kvalificerad gissning är att det har utlöst ett jordskred som har rasat ned i havet och utlöst en tsunami. Det har hänt förut, säger Dahl Jensen och varnar för att det kan bli både efterskalv och fler tsunamivågor.

Man kommer med all säkerhet undersöka närmre varför det blev ett jordskalv just här, påpekar Martin Jakobsson, professor vid Institutionen för geologiska vetenskaper på Stockholms universitet.

Han understryker att man ännu inte vet orsaken till just denna jordbävning.

- Men generellt kan man säga att när isarna drar sig tillbaka lättar det på trycket där de ligger. Då släpper spänningar i jordskorpan och det kan utlösa en hel del jordskalv, säger han.

- Om isarna fortsätter att dra sig tillbaka på Grönland och andra platser kan vi vänta oss mer aktivitet när det gäller jordbävningar.

Förödelse i kustbyar

Räddningshelikopter har skickats till området. Polisen uppmanar boende runt de drabbade områdena - som är mycket glest befolkade - att hålla sig borta från kusten.

- Vi arbetar för fullt med att evakuera folk från Nuugaatsiaq till Uummannaq, säger Liselotte Bøhm vid Grönlandspolisen.

I Nuugaatsiaq bor 84 människor och ungefär hälften av dem har evakuerats. Arbetet väntas fortsätta under många timmar.

Det grönländska medieföretaget KNR rapporterar att översvämningarna har orsakat stor förödelse.

(FNB-TT/Elin Swedenmark)

Artikeln uppdaterades klockan 15.10

Karta där man ser var på Grönland Uummannaq ligger.
Uummannaq ligger på Grönlands västkust. Illorsuit och Nuugaatsiaq ligger strax norr om Uummannaq. Karta där man ser var på Grönland Uummannaq ligger. Bild: Google Grönland

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes