Hoppa till huvudinnehåll

Irakiska Hatem väntar på ett ödesdigert besked - ett brev som ändå kan bli hans räddning

Hatem har negativt asylbeslut.
Hatem Jata har bara några dagar på sig att lämna Finland om han inte lämnar in en ny asylansökan. Hatem har negativt asylbeslut. Bild: Yle/Jessica Stolzmann Irak,irakier,asylsökande

Varje dag avlägsnar polisen med våld personer från Finland. Irakiern Hatem Jata är en av dem som nu befarar att polisen kan komma när som helst och hämta honom.

Hans enda hopp är det brev han väntar på. Innehållet i brevet kan innebära en stor sorg men också en lättnad.

Hatem Jata stiger in i en konstgalleria i Vallgård i Helsingfors. Skärmmössan är djupt neddragen över ansikten och blicken är fäst i marken.

- Fick du brevet, frågar aktivisten Riikka Theresa Innanen som hänger upp en konstutställning i gallerian.

Hatem skakar på huvudet. Nej, han har inte fått brevet i dag heller.

Brevet som han väntar på tros bekräfta det han befarar; att hans två bröder har blivit dödade i Bagdad.

Riikka Theresa Innanen tillsammans med Haider och Hatem från Irak.
Riikka Theresa Innanen är bekymrad över Haider Al-Mashhadanis och Hatem Jatas situation. I bakgrunden den kurdiske konstnären Noor Jamals fotografier. Riikka Theresa Innanen tillsammans med Haider och Hatem från Irak. Bild: Yle/Jessica Stolzmann Irak,irakier

Samtidigt som brevet sannolikt medför de värsta tänkbara nyheterna med en bekräftelse om brödernas död kan det också bli hans räddning.

För två dagar sedan blev han kallad till polisen som meddelade honom att han har tio dagar på sig att avlägsna sig från Finland. Om han inte gör det letar polisen upp honom och följer honom med tvång till Irak.

Hatem har fått två nekande beslut, ett från Migrationsverket som han överklagade och nu senast förvaltningsdomstolens beslut.

Det enda som kan rädda honom är att lämna in en ny asylansökan. För det behövs nya bevis.

Varje dag förs personer med tvång till flygfältet

Från Finland tvångsavvisas nu dagligen personer som inte har rätt att stanna i landet. Det stora antalet negativa asylbeslut innebär mycket jobb för polisen som säger att det finns ett stort antal personer som väntar på att avlägsnas från landet.

- Vi ger dem alltid en möjlighet att avlägsna sig frivilligt men om de inte gör det så letar vi upp dem och följer dem ända till deras hemland, säger överkommissarie Liisa Lintuluoto vid Helsingforspolisen.

- Vårt mål är att vara effektiva och snabba. Det ligger i allas intresse att personer som är här olagligt avlägsnas i snabb takt.

Liisa Lintuluoto är överkommissarie.
Överkommissarie Liisa Lintuluoto från Helsingforspolisen. Liisa Lintuluoto är överkommissarie. Bild: Yle/Jessica Stolzmann polisen,liisa lintuluoto
Grafiken visar antalet verkställda avvisningar 1.1.2014-2.5.2017. Irakier utgör den överlägset största gruppen bland de avvisade och flest avvisningar verkställdes i fjol. Ungefär var tionde person som avvisas är minderårig. Du kan ta fram specifika uppgifter enligt nationalitet, ålder eller år genom att klicka på diagrammens grafiska element. Källa: Polisstyrelsen

Om personerna gör motstånd är polisen tvungen att ta till tvångsåtgärder. Överkommissarie Lintuluoto vill av taktiska skäl inte berätta om metoderna desto mera, men handbojor och buntband är vanliga.

- Det är i många fall nödvändigt för att personen inte ska göra sig själv eller andra illa.

Enligt Lintuluoto har tvångsutvisningarna fördröjts på sistone av att många asylsökande har lämnat in en ny asylansökan.

- Nästan alla gör det och det har de rätt till. Om vi redan har inlett arrangemangen för att avlägsna personen så avbryts processen.

Så länge det finns nya bevis har en person rätt att ansöka hur många gånger som helst om asyl.

Antalet nya ansökningar har ökat i år. En majoritet av de nya ansökningarna behandlas snabbt då de nya bevisen inte anses tillräckliga.

Endast 11 procent av de personer som sökt asyl på nytt och fått sina beslut i år har fått stanna.

Brevet kan rädda Hatem

Om Hatem får brevet med intygen om att hans bröder dödats kommer han att ansöka om asyl på nytt. Han vägrar att återvända till Bagdad eftersom han är rädd att det ska gå för honom som det gick för bröderna.

Det var för tio månader sedan som bröderna återvände till Bagdad från Turkiet för att sälja familjens hus. Ända sedan dess har rykten förekommit om att de dödats.

Hans släktingar som är kvar i landet har skickat till Hatem något som han misstänker att är officiella bevis på vad som har skett.

Hatem är förkrossad men ändå inte överraskad. Hans familj har varit förföljd av shiamilisen redan länge, berättar han.

Hans pappa kidnappades och trots att familjen betalade lösen så dödades han. Efter det flydde familjen till Turkiet.

Riikka Theresa Innanen tillsammans med Haider från Irak.
Riikka Theresa Innanen och 24-åriga Haider Al-Mashhadani från Irak. Haider berättar att han flydde Irak efter att han blivit kidnappad av shiamilisen. Han har också suttit i fängelse i tre månader i Irak. Riikka Theresa Innanen tillsammans med Haider från Irak. Bild: Yle/Jessica Stolzmann Irak,irakier,riikka theresa innanen

Aktivisten Riikka Theresa Innanen fungerar som Hatems stödperson. Hon säger att det är svårt för de asylsökande som inte har någon som hjälper dem att få sina rättigheter tryggade.

- Vi försöker hjälpa dem att hitta nya lösningar och nya vägar. Vi hjälper dem att ta fram nya bevis som intygar deras situation och sedan ringer vi till advokaterna.

Om inte bevisen är tillräckliga kan den nya asylprocessen gå väldigt snabbt.

Endast knappa hälften av de nya ansökningarna har behandlats. Det visar statistiken från det här året över besluten från Migrationsverket.

Av 263 beslut från i år har 110 behandlats. Av dem fick 22 som tidigare hade fått negativt beslut nu positivt beslut. 88 av dem fick avslag också på sin nya ansökan.

Plötsligt ringer kompisen från Bagdad

Irakiern Haider Al-Mashhadani som också kommit till gallerian för att hjälpa till med utställningen vet inte heller ännu om han får stanna i Finland. Han väntar på besked från Högsta Förvaltningsdomstolen efter att han överklagade asylbeslutet.

Han säger att han har svårt att vara hoppfull, då så många har fått negativa beslut. Också hans kompis Ahmed fick negativt beslut och kort efter det ringde han till Haider från Bagdad.

- Jag förstod ingenting. För bara några dagar sedan var han här i Finland och sedan ringer han från Bagdad. Polisen hade kommit och plockat upp honom och tolv timmar senare var han i Bagdad. Jag har försökt ringa honom igen men han svarar inte.

Utställning i Vallgård.
Den kurdiska konstnären Noor Jamal ställer ut målningar och fotografier i Gallerian Asbestos Art Space i Vallgård. Pojken på bilden är Noors lillebror. Utställning i Vallgård. Bild: Yle/Jessica Stolzmann asylsökande

Läs också