Hoppa till huvudinnehåll

Knapert med österbottniska jordgubbar till midsommar

Anders Lång bland jordgubbsplantor.
Anders Lång bland jordgubbsplantor. Anders Lång bland jordgubbsplantor. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Pörtom,jordgubbsplantor

Vi får åtminstone en liten mängd finländska jordgubbar till midsommarbordet från Södra Finland. I Österbotten ligger man efter på grund av det kalla vädret. Men Anders Lång i Pörtom tror ändå på ett helt okej år.

Det kommer jordgubbar från landets södra delar till midsommar. I Österbotten ligger man något efter och där får man vänta på jordgubbarna till efter midsommar. Det vet verksamhetsledare Hannu Salo på frukt- och bärodlarförbundet berätta.

- Södra Finland och Sydvästra Finland ligger före i tidtabellen, eftersom det varit betydligt varmare där än norröver, säger Salo.

Och det kan Anders Lång på Malax bär bekräfta.

- Det blir knappast jordgubbar till midsommar från de här områdena. Men strax där efter, säger Lång, där han står bland plantorna i ett av företagets många jordgubbsfält i och kring Pörtom i Närpes.

Här bör kanske specificeras att vi pratar om frilandsjordgubbar. Jordgubbar odlade i växthus har redan funnits på marknaden i några veckor.

Jordgubbsplantor.
Jordgubbsplantor. Jordgubbsplantor. Bild: Yle/Joni Kyheröinen fält med jordgubbar

Kanske, kanske...

Men visst kan det ändå bli en liten mängd österbottniska jordgubbar till midsommar. Det säger Markku Palomäki i Storkyro. Det hänger, som så ofta, på vädret.

- Det är svårt att säga om vi får något till midsommar. Om vädret fortsätter gynna oss så kanske. Men huvudskörden får man vänta på tills efter midsommar, säger Palomäki.

Palomäki har redan jordgubbar till försäljning men de är odlade i en så kallad jordgubbstunnel.

Enligt Palomäki brukar de oftast ha även frilandsjordgubbar till försäljning före midsommar men i år har det kyliga vädret gjort att man är lite försenad.

Ingen panik

Anders Lång i Pörtom är ändå inte värst missnöjd med läget.

- Det ser bättre ut nu än för bara en liten tid sen. De senaste dagarna har temperaturen varit helt okej och vi har också fått lite regn, säger Lång.

Högsäsongen väntas infinna sig kring mitten av juli.

Enligt Lång är det mer ett undantag att man får plocka jordgubbar ur landet redan före midsommar. Åtminstone är volymen liten.

- Det beror ju förstås också på vilka olika sorters jordgubbar man odlar.

Tidig skörd överraskade konsumenterna i fjol

I fjol inföll den stora skörden av jordgubbar redan veckan efter midsommar, berättar ledande expert Sari Peltonen på Pro Agria. Att den i år ser ut att infinna sig i mitten av juli är positivt med tanke på nedfrysningen.

- I fjol hann konsumenterna inte riktigt med. De blev överrumplade av att det kom en så stor volym jordgubbar så tidigt. Så man frös inte in och tog vara på skörden. När man i ett senare skede började tänka på infrysning fanns det inte tillräckligt med bär för alla frysboxar, säger Anders Lång.

I år har våren varit kall, det har inte gått någon förbi. Det har försenat skörden.

Men enligt Lång har den kalla våren inte gjort någon skada på odlingarna och han förväntar sig en helt okej skördemängd, även om den är lite försenad.

- Plantorna och deras rotsystem har utvecklats bra.

Nu hoppas han på jämna temperaturer på kring 20 grader. Ingen stekande sol och inte heller för mycket regn.

Hundratals ton och lika många gästarbetare

Malax bär har odlat jordgubbar i cirka 25 år. Jordgubbarnas betydelse har bara växt med åren. Man sysslar också med spannmålsodling och skogsbruk men bärodlingens andel av omsättningen ligger i dag mellan 70 och 80 procent.

Om betydelsen skvallrar mängden jordgubbar man kan förvänta sig under ett lyckat år: Hundratals ton.

- Man ska vara försiktig med att hoppas för mycket. Men som det ser ut nu kommer vi att få ett helt bra år, säger Lång.

Anders Lång framför ett jordgubbsfält.
Går allt väl producerar Malax bär hundratals ton jordgubbar. Anders Lång framför ett jordgubbsfält. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Pörtom,jordgubbsplantor

För att klara av odlingarna anställer Malax bär nästan ett par hundra gästarbetare från Östeuropa.

- Just nu är de kring 25. Under skördearbetet ökar de till knappa 200.

Normal skörd

Lång vågar inte sia om priset på jordgubbarna.

- Men något bottennapp tror jag inte på. Det frågas redan i det här skedet efter bär, eftersom vissa uppköpare inte fick tillräckligt med bär i fjol. Det råder en positiv stämning.

Förra året blev jordgubbsskörden betydligt mindre än normalt, på grund av vinterskador och det torra och varma vädret i juli.

Hannu Salo på frukt- och bärodlarförbundet förväntar sig en ganska normal jordgubbsskörd i år, och därmed också en större skörd än i fjol.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Upphandlingen av dagkirurgi har stoppats i Jakobstad

  Lagstiftning ställer hinder i vägen.

  Upphandlingen av dagkirurgi till Malmska sjukhuset i Jakobstad har stoppats av social-och hälsovårdsnämnden på mötet på tisdagkväll. Enligt ett utlåtande från social-och hälsovårdsministeriet kan sjukhuset från och med nästa år varken ha operationer som egen verksamhet eller som köptjänst.

 • Snart börjar vaccineringen mot vattkoppor

  Vaccin i Karleby och Kronoby i september.

  Vaccineringen mot vattkoppor börjar i september. På samkommunen Soites område börjar man snart samla in tillstånd av föräldrar med barn i skolåldern.

 • Antalet barn som vägrar gå till skolan håller på att öka

  Stark ångest, depression, spelmissbruk kan ligga bakom.

  Ett barn kan ha så stark ångest att gå till skolan att hen inte ens kan sätta sin fot på skolgården. Ett annat barn kanske sitter uppe och spelar hela natten och går därför inte till skolan på morgonen. Skolfrånvaro i ett barns liv betyder en väldigt stor ökad risk för utslagning eller marginalisering och nu ser det ut som om gruppen barn som inte går till skolan håller på att öka.

 • Hon ville ställa upp för flyktingarna

  Sara Bondegård är med i vänfamiljsverksamheten.

  Det kändes som att en del av världen kom in i mitt vardagsrum och mitt hjärta, säger Sara Bondegård från Kristinestad som deltagit i Röda Korsets vänfamiljsverksamhet i snart ett år.

 • Fler vänfamiljer behövs i Österbotten

  Asylsökande och flyktingar behöver stöd.

  Behovet av vänfamiljer är alltid stort eftersom hela Österbotten är ganska mångkulturellt. Tillströmningen av nya människor är konstant.

 • Tutorläraren ska digitalisera skolan

  Skolar övriga lärare i digitala hjälpmedel.

  Alla skolor i Finland ska numera ha en så kallad tutorlärare. En av tutorlärarens huvuduppgifter är att se till att skolan utnyttjar digitala hjälpmedel på ett vettigt sätt. I Yttermalax skola heter tutorläraren Camilla Willberg.

 • Korsholm sålde Södra Vallgrunds skola

  Skolan såldes för 113 000 euro.

  Södra Vallgrunds skola i Korsholm säljs för 113 000 euro. Det bestämde kommunstyrelsen på sitt möte på måndagskväll.

 • Tidtabellen för skorstensrivningen håller

  Dessutom innehåller den mindre tungmetaller än man trodde.

  Den en gång 75 meter höga industriskorstenen i tegel kommer att vara ett minne blott inom kort. Nu finns 30 meter kvar av den och rivningen har haft många motgångar på grund av sommarens ostadiga väder.