Hoppa till huvudinnehåll

Knapert med österbottniska jordgubbar till midsommar

Anders Lång bland jordgubbsplantor.
Anders Lång bland jordgubbsplantor. Anders Lång bland jordgubbsplantor. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Pörtom,jordgubbsplantor

Vi får åtminstone en liten mängd finländska jordgubbar till midsommarbordet från Södra Finland. I Österbotten ligger man efter på grund av det kalla vädret. Men Anders Lång i Pörtom tror ändå på ett helt okej år.

Det kommer jordgubbar från landets södra delar till midsommar. I Österbotten ligger man något efter och där får man vänta på jordgubbarna till efter midsommar. Det vet verksamhetsledare Hannu Salo på frukt- och bärodlarförbundet berätta.

- Södra Finland och Sydvästra Finland ligger före i tidtabellen, eftersom det varit betydligt varmare där än norröver, säger Salo.

Och det kan Anders Lång på Malax bär bekräfta.

- Det blir knappast jordgubbar till midsommar från de här områdena. Men strax där efter, säger Lång, där han står bland plantorna i ett av företagets många jordgubbsfält i och kring Pörtom i Närpes.

Här bör kanske specificeras att vi pratar om frilandsjordgubbar. Jordgubbar odlade i växthus har redan funnits på marknaden i några veckor.

Jordgubbsplantor.
Jordgubbsplantor. Jordgubbsplantor. Bild: Yle/Joni Kyheröinen fält med jordgubbar

Kanske, kanske...

Men visst kan det ändå bli en liten mängd österbottniska jordgubbar till midsommar. Det säger Markku Palomäki i Storkyro. Det hänger, som så ofta, på vädret.

- Det är svårt att säga om vi får något till midsommar. Om vädret fortsätter gynna oss så kanske. Men huvudskörden får man vänta på tills efter midsommar, säger Palomäki.

Palomäki har redan jordgubbar till försäljning men de är odlade i en så kallad jordgubbstunnel.

Enligt Palomäki brukar de oftast ha även frilandsjordgubbar till försäljning före midsommar men i år har det kyliga vädret gjort att man är lite försenad.

Ingen panik

Anders Lång i Pörtom är ändå inte värst missnöjd med läget.

- Det ser bättre ut nu än för bara en liten tid sen. De senaste dagarna har temperaturen varit helt okej och vi har också fått lite regn, säger Lång.

Högsäsongen väntas infinna sig kring mitten av juli.

Enligt Lång är det mer ett undantag att man får plocka jordgubbar ur landet redan före midsommar. Åtminstone är volymen liten.

- Det beror ju förstås också på vilka olika sorters jordgubbar man odlar.

Tidig skörd överraskade konsumenterna i fjol

I fjol inföll den stora skörden av jordgubbar redan veckan efter midsommar, berättar ledande expert Sari Peltonen på Pro Agria. Att den i år ser ut att infinna sig i mitten av juli är positivt med tanke på nedfrysningen.

- I fjol hann konsumenterna inte riktigt med. De blev överrumplade av att det kom en så stor volym jordgubbar så tidigt. Så man frös inte in och tog vara på skörden. När man i ett senare skede började tänka på infrysning fanns det inte tillräckligt med bär för alla frysboxar, säger Anders Lång.

I år har våren varit kall, det har inte gått någon förbi. Det har försenat skörden.

Men enligt Lång har den kalla våren inte gjort någon skada på odlingarna och han förväntar sig en helt okej skördemängd, även om den är lite försenad.

- Plantorna och deras rotsystem har utvecklats bra.

Nu hoppas han på jämna temperaturer på kring 20 grader. Ingen stekande sol och inte heller för mycket regn.

Hundratals ton och lika många gästarbetare

Malax bär har odlat jordgubbar i cirka 25 år. Jordgubbarnas betydelse har bara växt med åren. Man sysslar också med spannmålsodling och skogsbruk men bärodlingens andel av omsättningen ligger i dag mellan 70 och 80 procent.

Om betydelsen skvallrar mängden jordgubbar man kan förvänta sig under ett lyckat år: Hundratals ton.

- Man ska vara försiktig med att hoppas för mycket. Men som det ser ut nu kommer vi att få ett helt bra år, säger Lång.

Anders Lång framför ett jordgubbsfält.
Går allt väl producerar Malax bär hundratals ton jordgubbar. Anders Lång framför ett jordgubbsfält. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Pörtom,jordgubbsplantor

För att klara av odlingarna anställer Malax bär nästan ett par hundra gästarbetare från Östeuropa.

- Just nu är de kring 25. Under skördearbetet ökar de till knappa 200.

Normal skörd

Lång vågar inte sia om priset på jordgubbarna.

- Men något bottennapp tror jag inte på. Det frågas redan i det här skedet efter bär, eftersom vissa uppköpare inte fick tillräckligt med bär i fjol. Det råder en positiv stämning.

Förra året blev jordgubbsskörden betydligt mindre än normalt, på grund av vinterskador och det torra och varma vädret i juli.

Hannu Salo på frukt- och bärodlarförbundet förväntar sig en ganska normal jordgubbsskörd i år, och därmed också en större skörd än i fjol.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Ett dygn av krishälp i Raseborg

  Också i Kronoby ordnas sorgeandakt på torsdagskvällen.

  Vi frågade en som varit med i krishjälpen om hur det senaste dygnet efter tragedin i Ekenäs förlöpt. På torsdagskvällen ordnas också en sorgeandakt i Kronoby kyrka med anledning av händelserna i Raseborg.

 • Vegas sommarbord står dukat i åtta veckor

  Sommarpratare, hedersvåld och trender i Vegas sommarschema.

  Måndag efter midsommar är det officiellt sommar på Yle Vega. Då kör Vegas sommarpratare igång, det blir sommar i Svenskfinland och en hel del nytt på kanalen, som i sommar sänder mera live än någonsin.

 • Tragedin i Ekenäs: Offret hade rötter i Österbotten

  Polisen bekräftar att offret kommer från Österbotten.

  Vid mordet i tisdags i Ekenäs användes ett eggvapen. Den misstänkta mannen hade också vapen som kräver licens. Men de vapnen användes alltså inte vid mordet av den unga kvinnan. Nu bekräftar även polisen att offret hade rötter i Österbotten.

 • Polisens alkometer i flitig användning under midsommarhelgen

  Kör nyktert och ta det lugnt i trafiken, meddelar polisen.

  Efter midsommarafton brukar polisens alkometer allt för ofta ge positivt utslag, berättar polisen i Österbotten, som påminner om att vara nyktra bakom ratten och ta det lugnt i trafiken.

 • Algfri midsommar i Österbotten

  Det kalla vädret håller ännu borta de blågröna algerna.

  Det kalla vädret håller ännu borta de blågröna algerna i Österbotten.

 • Jordbrukare välkomnar minskad byråkrati

  Övervakningen av jordbruket ska bli effektivare.

  Färre inspektioner på gårdarna, färre pappersblanketter och enklare bestämmelser, föreslår jord- och skogsbruksministeriet. - Det låter bra, säger jordbrukaren David Köping i Sundom i Vasa.

 • "Talkoarbetet ger glädje och energi"

  Talkoarbete är en viktig del av många österbottningars liv.

  Att arbeta frivilligt eller på talko är viktigt för många österbottningar. För Sara Snickars inleddes frivilligarbetet då hon gick med i en Marthaförening. Ett gäng ur Marthaföreningen ordnade matlagningskvällar för asylsökande i Malax.

 • Lång tradition av talko

  Sociolog: Samhället måste ha frivilligt engangemang.

  I Österbotten arbetar vi gärna på talko. Utan frivilligt engagemang skulle samhället inte fungera, säger sociologen Dan Sundblom.