Hoppa till huvudinnehåll

Miljarder kronor ska göra skolan i Sverige mer jämlik - en bra början säger facket

Barn med ryggsäck på väg till skolan.
Barn med ryggsäck på väg till skolan. Bild: Mostphotos. skolan (fenomen),Skolbarn,elever,barn (familjemedlemmar),flickor,skolelever,ryggsäckar,pojkar

Regeringen i Sverige kommer under år 2018 att satsa ytterligare 1,5 miljarder kronor (cirka 154 miljoner euro) på att att förbättra kunskap och jämlikhet i skolan.

- Ojämlikheten i dag är alarmerande, säger statsminister Stefan Löfven.

Statsministern pekar bland annat på att resultaten varierar stort mellan skolor och mellan elever med olika bakgrund.

- Skolan klarar inte av att kompensera för barn som har en annan social bakgrund, så att alla barn skulle få en ärlig chans, sade Löfven vid en pressträff i samband med politikerveckan i Järva.

Pengarna ska finnas med i budgetpropositionen i höst.

Fler lärare, mindre klasser

Utbildningsminister Gustav Fridolin säger att resursförstärkningen förslagsvis kan gå till stärkt elevhälsa, ökad lärartäthet och minskad klasstorlek.

Skolans huvudmän och rektorer har sedan i uppgift att se var resurserna gör bäst nytta. Pengarna ska komma alla skolor till del men det ska bli mer till den som behöver det mest, slår Fridolin fast.

Sara Svanlund, andre vice ordförande för Lärarnas Riksförbund, välkomnar beskedet.

- Det är mycket glädjande att regeringen redan nu presenterar medel för att förverkliga Skolkommissionens förslag om ökad statlig finansiering av skolan, säger hon i ett skriftligt uttalande.

Facket: Beskedet är välkommet men det behövs mera

Svanlund pekar samtidigt på att även om beskedet är välkommet så räcker det inte till.

- Lärarnas Riksförbund ser som enda möjlighet att staten tar ett helhetsansvar för skolan, om likvärdigheten och kunskapsresultaten ska förbättras, säger hon.

Även Lärarförbundet ser förslaget som ett första steg mot att genomföra Skolkommissionens förslag.

- Det här är en delseger för bättre skolresultat. Det här har vi som lärare kämpat för länge. Problemen med skolsegregationen har vi ju kunnat bevittna från första parkett under lång tid, säger Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande för Lärarförbundet.

(FNB-TT)

Kommentarer

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes