Hoppa till huvudinnehåll

"Operation: Diamond" skall stoppa juveltjuvarna

guldring
Det finns en rätt bred kundkrets som köper stulna värdesaker. Ligorn aär idag också ofta våldsamma, vilket oroar europeiska myndigheterna. guldring Bild: Yle/Hanna Sjöström guldsmycken

Det går våldsamt till då nutidens juveltjuvar slår till. Speciellt ute i Europa har man sett en ökande trend av dessa fall. Det våldsamma tillvägagångssättet oroar de europeiska myndigheterna.

”Diamond” är ett europeiskt samarbetsprojekt som har som mål att stoppa trenden med de rån- och stölder av juveler som just nu fått fäste i Europa.

Det är Europol, alltså EU:s brottsbekämpande organisation med målsättning att förebygga och bekämpa bland annat organiserad brottslighet, som står bakom projektet.

Diamonds föregångare hette Pink Panther och avslutades förra året.

Det projektet fokuserade på ligor från västra Balkan som rånade juvel- och guldsmedsaffärer.

Diamond har ett bredare fokus och koncentrerar sig på kriminella nätverk som även kommer från områden kring Östersjön och de västra delarna av Svarta havet.

Nytt tillvägagångssätt

Teppo Sovelius som är kriminalkommissarie är en av de många europeiska experter som är med i projektet.

Det expert- och samarbetsnätverk som Diamond utgör mellan de olika europeiska länderna strävar efter att skapa ett slags förvarningssystem där man kan ligga steget före.

- Vi koncentrerar oss på rånen mot juvel- och guldsmedsaffärer, på stöldbrottsligheten och de kriminella nätverken även utanför Europa. Det är som en slags fortsättning på det tidigare projektet.

Nytt är också tillvägagångssättet vid rånen. Ligorna stjäl tunga fordon och kör rakt in i guldsmedsaffären och stjäl allt de kommer över.

Detta är ett typiskt fall av organiserad brottslighet.

Den här formen av modus operandi utgör en stor fara för personal och kunder.

- De tunga fordonen och det grova våldet är en ganska ny företeelse och är så klart väldigt oroväckande.

I Finland har man dock kunnat undvika den här formen av kriminalitet i ganska stor utsträckning, även om vi inte är helt förskonade.

Och de som jobbar inom guldsmedsbranschen har känt av det ökade hotet.

- Vi har ju nog delvis sett av detta i Finland också, till exempel i Villmanstrand förra året då man körde in med fordon i guldsmedsaffären.

Men vem är då beställare bakom de stulna värdesakerna?

- Detta är ett typiskt fall av organiserad brottslighet. Värdefull egendom och guldets höga värde ökar frestelsen för denna typ av kriminalitet. De använder sig sedan av redan befintliga nätverk.

Säljs på nätet

Man har också i allt större utsträckning kunnat se en ökning av marknadsföring av stulna varor på internet. Där finns allt från stulna juveler, smycken och märkesklockor.

- Det finns en rätt bred kundkrets som köper sådant här.

Och det är svårt att spåra stulen egendom på nätet. Det att en klocka av ett visst märke är till salu behöver ju inte betyda att den är stulen.

Juveler är lätta att omvandla till pengar.

Säljer man på internet så är man också ganska sparsam med detaljerna.

Varför är det juveler som är "inne" just nu?

- Det är det höga priset och att de är svåra att spåra, juveler har till exempel inget serienummer. Det gör att de är lätta att omvandla till pengar.

De kriminella blir också allt mer påhittiga, och de har toppteknik till sitt förfogande.

I projektet har man också denna gång tagit hjälp av privata aktörer. Man samarbetar till exempel med väktarfirmor och firmor som säljer säkerhetsutrustning.