Hoppa till huvudinnehåll

Pekka Haavisto: Finland bör sträva efter plats i säkerhetsrådet

Pekka Haavisto
Pekka Haavisto Bild: Yle / Eva Pursiainen pekka haavisto

Finland borde igen sträva efter ett medlemskap i FN:s säkerhetsråd, säger De grönas presidentkandidat Pekka Haavisto.

- För ett litet land som Finland är den internationella ordningen och följandet av internationella avtal viktiga frågor. I en värld där de internationella relationerna endast baserar sig på militär kraft kommer de små länderna alltid att vara förlorare.

Enligt Haavisto är det viktigt att Finland har höga ambitioner på den internationella arenan.

- Vi ska igen sträva efter ett finländskt medlemskap i FN:s säkerhetsråd, säger Haavisto.

Naturligt att samarbeta med Sverige

I sitt tal på De grönas partikongress påtalade Haavisto också behovet av ett fördjupat säkerhetspolitiskt samarbete med Sverige.

- Att spänningen ökat kring Östersjön innebär att ett förbättrat informationsutbyte samt säkerhetspolitiskt och militärt samarbete med Sverige framstår som allt mer naturligt.

Det fördjupade säkerhets- och försvarspolitiska samarbetet inom EU är också viktigt för Finland, säger Haavisto.

- Vi vill vara en fullvärdig del av det här utvecklingsarbetet.

Försvarsdiskussion med underliga drag

Enligt Haavisto borde den säkerhetspolitiska diskussionen sträva efter att sammanföra finländarna kring gemensamma mål. Dessvärre förs den säkerhetspolitiska diskussionen ofta med fel förtecken.

- Ibland får vår försvarsdiskussion underliga drag. Istället för att sammanföra folket så ägnar man sig istället åt att skapa skiljelinjer och blåsa upp konflikter mellan olika grupper i samhället.

- Vi har sett hatprat som riktar sig mot olika minoriteter i samhället, svenskspråkiga, dubbelmedborgare och invandrare.

Ett hatiskt samhällsklimat borde ses som ett säkerhetshot, menar Haavisto.

- Hatprat förminskar och sårar Finland. Om de som ägnar sig åt hatprat dessutom vill erövra våra nationella symboler - Finlands flagga och vapen - så måste vi kämpa emot. De nationella symbolerna hör till oss alla.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes