Hoppa till huvudinnehåll

Rånhoten mot guldsmedsaffärerna ökar

Rader med guldkedjor framställda i vitrin i guldsmedsaffär.
Klimatet är lite hotfullare överlag än vad det var tidigare, konstaterar de som jobbar inom guldsmedsbranschen. Rader med guldkedjor framställda i vitrin i guldsmedsaffär. Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press smycken,guld,ur- och guldaffärer,guldsmedsaffär

Juvelerare och folk inom guldsmedsbranschen känner av ett ökat hot. De upplever att det är otryggare än förr och till exempel undviker man att vara ensam i affären eftersom risken för rån är större än för något decennium sedan.

Henrik Kihlman, VD på Finlands guldsmedsförbund, säger att någon markant ökning av juvelstölder inte har märkts av i Finland, men att grova brott också finns här i form av grövre rån, en del försnillningar och snatterier.

Brukar då de stölder och ligor som figurerar ute i Europa också komma till Finland i något skede?

- Det är klart att det lönar sig att hålla ögon och öron öppna om att det finns en sådan trend ute i Europa. För att undvika att drabbas av denna typ av brott är det viktigt att man är väl förberedd.

Klimatet är lite hotfullare överlag än vad det var tidigare.― Henrik Kihlman

Kihlman påpekar att vi ligger lite på sidan om övriga Europa och har därför hittills varit ganska besparade, men det är alltid skäl att vara alert.

Men att det blivit mera hotfullt håller Kihlman med om.

- Klimatet är lite hotfullare överlag än vad det var tidigare. Det kan man se i praktiken också, till exempel finns det allt mera ringklockor utanför dörren vid guldsmedsaffärerna. Dörrarna är alltså ofta låsta, kunden måste ringa på för att komma in.

I flera av de större guldsmedsaffärerna så har man också vakter idag.

Otryggare idag

Den hotfulla stämningen märks av bland folk i branschen. Till exempel Marja-Leena Salkari som äger guldsmedsaffären Salkari i Vasa, är en av de som bekräftar att tiderna förändrats.

- Man får nog vara mer rädd i dagens läge. Fler använder droger, man vet aldrig vem som stiger in genom dörren.

Salkari har jobbat i branschen i 45 år och berättar att det tidigare var tryggt - så är det inte längre.

- Idag kan vi aldrig vara ensamma i affären, vi är alltid flera. Vi har kameror överallt, även utanför affären. Sedan har vi också så kallade rånknappar. Så om det är någon situation som är lite skrämmande eller underlig så trycker vi genast på knappen.

Vad är det som tjuvarna i första hand är ute efter?

- Det är varor som är lätta att sälja, lätta att byta till pengar. Ofta guldsmycken, diamanter och mest kanske värdefulla klockor.

Salkari får medhåll av Kihlman.

- Det verkar som om trenden ligger på armbandsklockor, armbandsur för män i första hand. De är små, lätta att gömma och transportera, lätt att föra över gränsen, säger Kihlman.

Idag kan vi aldrig vara ensamma i affären, vi är alltid flera.― Marja-Leena Salkari

Klockor är också lätta att sälja på svarta marknaden.

- De är lätta att realisera till ett bra pris. Så dyra urverk är attraktiva för tjuvarna, säger Kihlman.

Däremot är det svårare att sälja smycken, vigselringar och diamantringar eftersom de inte är lika lätta att avsätta på andrahandsmarknaden.

- Där kanske det mera handlar om att sälja det som material. Då är ju inte heller förtjänsten alls i proportion till prislappen på produkten. Medans i klockor får man ut mycket mera pengar, tyvärr, säger Kihlman.

Också Salkari bekräftar att värdet på svarta marknaden är mycket lågt.

- Det är inte lätt att sälja stulna smycken och de får en jätteliten summa av det faktiska värdet. Om man stjäl för några tusen kan det hända att man i slutändan får en vinst på endast några tiolappar eller en hundring, säger Salkari.

Fräcka och våldsamma

Hur går då rånen till?

- Vi har nog sett sådana rån här i Finland som är ganska grova och fräcka. Någon kör in genom skyltfönstret i en stulen bil, en annan springer och roffar åt sig allt den hittar eller söndrar vitrinerna. De vet vad de ska ta och det går blixtsnabbt. Det här sker ofta dagtid och personalen och vittnena är i chock, säger Kihlman.

På någon minut är situationen över och de ger sig av åt olika håll. Den som har bytet ger ofta över det till någon annan, som i sin tur ger det vidare. På så sätt blir det omöjligt att spåra dem.

Den vanligare varianten är att någon kommer in som vanlig kund och är väldigt intresserad av att köpa någonting, varpå guldsmeden till exempel plockar fram brickor med kedjor och ringar.

Sedan då betalningen skall ske så uppstår det någon form av distraktion eller polemik, och då passar andra parter på att plocka på sig.

De kom över ett värde av 80 000 euro som vi aldrig fick tillbaka.― Marja-Leena Salkari

Marja-Leena Salkari har hunnit varit med om båda varianterna under sin karriär.

- Det var mitt på ljusa dagen och rånarna rusade bara in och tog för sig, det gick så snabbt. De kom över ett värde av 80 000 euro som vi aldrig fick tillbaka, säger hon.

Salkari finns nu i ett köpcentrum, och det har ökat tryggheten. Det finns andra butiker nära, vakterna kan rycka ut genast vid behov.

- Men man måste hålla huvudet kallt hela tiden och ta en kund i gången. Man plockar alltid bort varorna innan man börjar med följandes, säger hon.

Inom branschen är man medvetna om att tillslagen blir våldsammare och hotfullare.

Det händer också att rånarna följer efter ägaren efter stängningsdags, tränger sig in hemmet och tar det de hittar.

Organiserad brottslighet

Kihlman påpekar vikten av att som företagare vara medveten, förberedd och tränad för hur man hanterar en dylika situationer. Han avråder starkt från att försöka agera hjälte, eftersom det kan sluta illa.

Men även om det i Finland inte är lika farligt som i andra länder i Europa, kryper hoten allt närmare.

- Situationen är en helt annan i Sverige. Det är näst intill omöjligt för mina kollegor där att ta försäkringar för sina guldsmedsaffärer eftersom riskbedömningen är så hög, säger Kihlman.

Kihlman liksom många med honom gissar att ligorna kommer söder och öster ifrån.

- De är organiserade, där finns tydliga hierarkier. De som utför rånen är ofta lejda hantlangare som får betalt och är beredda att kanske ta ett straff för rån, säger han.

Varorna åker sedan över gränsen och det blir så gott som omöjligt att kontrollera ursprunget.

- Det handlar om organiserad brottslighet. Allt är planerat in i minsta detalj, det är inget som sker av en plötslig ingivelse, säger Kihlman.

Marja-Leena Salkari vill ändå påminna om att rån, tjuvar och stöldligor inte är något hon går och tänker på till vardags.

- Man vänjer sig. Inte tänker vi på något sådant då vi träffar våra kunder, det hör nu bara till att man är försiktig. Det ä lite som i trafiken: inte är man rädd där heller, men man vet att det medför vissa risker.