Hoppa till huvudinnehåll

Tsutomu från Tokyo blev Tsutte i Lovisa

Tsutomu Tazaki har specialiserat sig på vardagsmat.
Som kock har Tsutomu Tazaki specialiserat sig på vardagsmat. Tsutomu Tazaki har specialiserat sig på vardagsmat. Bild: Peik Henrichson/ Yle Japanska köket,Japan,Lovisa,restauranger,japanskhet,Tsutte

Yuki och Tsutomu Tazaki träffades ute i stora världen, men rotade sig i trygga Lovisa.

I det gamla bankhuset invid Lovisa torg finns en av stadens populäraste lunchrestauranger, Sakura, som namnet till trots egentligen inte serverar japansk mat.

─ Vår matfilosofi är enkel. Vi serverar vardagsmat av god kvalitet, berättar lunchrestaurangens kock Tsutomu Tazaki på flytande finlandssvenska.

─ Dom flesta har ju vuxit upp med en mamma eller pappa som tillreder vardagsmat hemma, så det är konceptet också här. Dessutom försöker vi presentera vardagsmat från olika kulturer.

Kände sig välkommen

Lovisaborna kallar i bland Tsutomu mer hemtamt för Tsutte. Men när Tsutte kom till Finland med hustrun Yuki i mitten av december år 2000 kände han sig inte alltför hemmastadd.

─ I själva verket kändes det helt katastrofalt då, för vintern var lång, vädret var iskallt, och ärligt talat har jag fortfarande svårt att anpassa mig till klimatet, säger Tsutomu Tazaki som är uppvuxen i Tokyo.

─ Men jag kände mig välkommen, och lovisaborna hälsade glatt på mig.

Yuki Tazaki sköter om kundbetjäningen och ekonomin.
Yuki Tazaki sköter om kundbetjäningen och ekonomin. Yuki Tazaki sköter om kundbetjäningen och ekonomin. Bild: Peik Henrichson/ Yle Lovisa,Japan,Japanska köket,restauranger,yuki tazaki

Yuki Tazaki befattar sig inte med matlagningen, utan koncentrerar sig på kundbetjäningen, ekonomin och den byråkrati som ofrånkomligt också ingår i företagarnas vardag.

Yuki flyttade till Lovisa redan som nioåring, efter att ha bott flera år i Holland med sin japanska pappa och finlandssvenska mamma.

─ Min mamma var ursprungligen från Lovisa, och själv har jag också många vänner här från skoltiden, berättar Yuki.

Trygga Finland

Yuki och Tsutomu Tazaki träffades på 90-talet i Österrike där de båda jobbade, och sedan kom de att bo fyra år tillsammans i Österrike.

Ursprungligen önskade Tsutte att de skulle flytta till Japan, men i något skede började Finland kännas som ett tryggare alternativ för en barnfamilj. Trots att Japan knappast hör till de farligaste länderna, så finns risk för till exempel jordbävningar och tsunamier.

─ Efter Fukushima stärktes bara känslan av att Finland hör till de tryggaste länderna, säger Tsutomu Tazaki.

Restaurang Sakura finns i gamla bankhuset vid Lovisa torg.
Restaurang Sakura finns i gamla bankhuset vid Lovisa torg. Restaurang Sakura finns i gamla bankhuset vid Lovisa torg. Bild: Peik Henrichson/ Yle Lovisa,restauranger,lovisa torg

Tsutte och Yuki har numera svenska som hemspråk.

─ I början försökte jag tala japanska med min äldsta dotter, men det kändes lite tungt när hon inte var så värst motiverad, säger Tsutomu. Kanske jag gav upp för lätt, men nu talar vi alla svenska.

Som lunchställe verkar parets restaurang vara väldigt uppskattad bland Lovisaborna. Men hur svårt är det att få en lunchrestaurang att bli lönsam?

─ Nån guldgruva är det här ju knappast, men jag tycker ändå att vi har klarat oss bra, säger Yuki. Vi kan i bästa fall ha mellan åttio och hundra lunchgäster.

Nöjda kunder sporrar

Nu har Yuki och Tsutte rotat sig så starkt i Lovisa att ingendera hyser planer på att flytta bort.

─ I min ungdom längtade jag bara efter att flytta bort härifrån, men nu vill jag stanna, säger Yuki. Jag älskar Lovisa.

Även Tsutte från Tokyo uppskattar småstadsidyllen.

─ Det kan ju ibland bli lite långtråkigt att stå flera timmar i köket, men när man får uppskattning av kunderna så blir man alltid på gott humör.

I Takuyo Kawachis målning kan man spåra både finska och japanska motiv.
I Takuyo Kawachis målning kan man spåra både finska och japanska motiv. I Takuyo Kawachis målning kan man spåra både finska och japanska motiv. Bild: Peik Henrichson/ Yle Lovisa,restauranger,Japan,matlagning,yuki tazaki

Läs också

Östnyland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Östnyland