Hoppa till huvudinnehåll

362 dagar tog det - men nu har förhandlingarna om brexit inletts

Storbritanniens och EU:s flaggor.
Storbritanniens och EU:s flaggor. Storbritanniens och EU:s flaggor. Bild: AFP / Lehtikuva/John Thys Brexit,flaggor,Europeiska unionen,Storbritannien,Europeiska kommissionen

Ett år efter brexitfolkomröstningen var det då dags för Storbritanniens och EU:s chefsförhandlare att inleda själva skilsmässoförhandlingarna.

- Jag hoppas att vi i dag ska identifiera prioriteringar och enas om en tidtabell, sade EU:s chefsförhandlare fransmannen Michel Barnier på engelska när han i förmiddags välkomnade sin motpart, den brittiska brexitministern David Davis till EU-kommissionen i Bryssel.

Under den första förhandlingsdagen ska parterna främst komma överens om när och hur man ska diskutera de svåraste frågorna.

David Davis och Michel Barnier träffades i Bryssel för att inleda brexitförhandlingarna.
David Davis och Michel Barnier träffades i Bryssel för att inleda brexitförhandlingarna. David Davis och Michel Barnier träffades i Bryssel för att inleda brexitförhandlingarna. Bild: AFP / Lehtikuva/ David Davis,Brexit,Storbritannien,Europeiska unionen,Michel Barnier

De svåra frågorna handlar om medborgarnas rättigheter, både EU-medborgare som bor i Storbritannien och brittiska medborgare som bor i andra EU-länder.

Men också om hur mycket pengar Storbritannien är skyldig EU för utträdet ur unionen.

Den tredje knuten som ska lösas handlar om gränsfrågan mellan Nordirland och Irland.

- Vårt främsta mål är att tackla den osäkerhet som brexit har föranlett, konstaterade Michel Barnier.

"Nytt, djupt och speciellt partnerskap med EU"

Medan hans motpart, den brittiska brexitministern David Davis, menade att han vill ha ett "nytt, djupt och speciellt partnerskap med EU".

Vad det exakt betyder är ändå oklart.

Det brittiska nyvalet har lett till ett politiskt kaos i Storbritannien och premiärminister Theresa Mays förhandlingsmandat har försvagats.

May har tidigare flaggat för en så kallad hård brexit där britterna lämnar både den inre marknaden och EU:s tullunion.

Theresa May
Theresa May Theresa May Bild: AFP / Lehtikuva Theresa May,Storbritannien,statsministrar,Förenade kungarikets premiärminister

Men många frågar sig nu ifall May kan tvingas tänka om.

Brexitförhandlingarna ska vara avklarade på två år.

Klockan den har tickat sen mars månad då Theresa May satte igång brexitprocessen.

 • Selänne kan bli invald i NHL:s Hall of Fame

  Beskedet kommer på måndag.

  På måndag kommer beskedet om vilka fyra spelare som kommer att väljas in i NHL:s Hockey Hall of Fame. Ett namn som ligger högt upp på listan är Teemu Selänne.

 • Framtiden oviss för Granlund: ”Jag är inte orolig”

  Kontraktet med Minnesota tar slut den sista juni.

  Mikael Granlunds kontrakt med Minnesota Wild tar slut den sista juni. Finländaren säger sig vara öppen för en fortsättning i klubben och förbereder sig nu för nästa säsong.

 • Båtförare vet ofta inte var de befinner sig

  Kan vara rent av farligt om en nödsituation uppstår.

  Folk som rör sig till havs vet ofta inte sin exakta position och det kan vara besvärligt och till och med farligt om en nödsituation uppstår. Sjöräddare önskar att båtförare var mer förberedda.

 • Ring spelade fram till mål – Schüller bänkad

  New York City FC vann derbyt mot New York Red Bulls.

  Alexander Ring spelade fram till ett mål då hans New York City FC besegrade lokalkonkurrenten New York Red Bulls med 2–0. Rasmus Schüller satt på bänken hela matchen när hans Minnesota kryssade.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes