Hoppa till huvudinnehåll

Amerikanskt stridsplan sköt ner syriskt plan över norra Syrien

Det var ett amerikansk jaktplan av typen F/A-18E Super Hornet som sköt ner ett syriskt jaktplan söder om Raqqa
Det var ett amerikansk jaktplan av typen F/A-18E Super Hornet som sköt ner ett syriskt jaktplan söder om Raqqa Det var ett amerikansk jaktplan av typen F/A-18E Super Hornet som sköt ner ett syriskt jaktplan söder om Raqqa Bild: EPA/JAKE CANNADY Aircraft Carrier,Flight Deck,USA,McDonnell Douglas F/A-18 Hornet,Strike Fighter Squadron 2,Aircraft

Ett amerikanskt stridsplan av typen F/A-18E Super Hornet, har skjutit ner ett syriskt jaktplan av typen SU-22 över norra Syrien.

Planet kraschade och den syriska piloten saknas fortfarande.

Amerikanerna hävdar att det syriska planet sköts ner på söndagen efter att det hade angripit pro-amerikanska milisstyrkor nära IS-fästet Raqqa.

Syrierna förnekar det och hävdar i stället att jaktplanet angrep terrorgruppen IS då det fälldes av ett amerikanskt plan.

Syrien anklagar USA för att sabotera den syriska armén just då den rycker fram mot IS.

- Flygplan från den internationella koalitionen angrep ett av våra stridsplan i de södra delarna av provinsen Raqqa medan det utförde ett uppdrag mot terrorgruppen IS, säger den syriska armén i ett uttalande.

Syrierna varnar också USA för "allvarliga följder efter den flagranta aggressionen".

USA försäkrar att det inte vill utmana Syrien men varnar för att alla plan som hotar amerikanska soldater eller deras bundsförvanter kommer att skjutas ner.

Ryssland informerades

Amerikanerna säger också att de informerade Ryssland om vad som hade hänt.

USA hävdar att det syriska planet angrep den arabisk-kurdiska milisstyrkan SDF (Syrian Democratic Forces) söder om staden Tabqa nära provinshuvudstaden Raqqa.

IS-kontrollerade Raqqa belägras som bäst av SDF, som får stöd av amerikanska flygplan och artilleri.

Ett antal SDF-soldater lär ha sårats och milisstyrkan drevs ut från Tabqa efter flygattacken.

Det finns syriska regeringsstyrkor söder om Raqqa, men de har tidigare försökt undvika SDF eftersom den syriska armén försöker rycka fram mot den oljerika provinsen Deir Ezzor som ligger sydost om Raqqa.

  • May lade fram sitt bud: Ingen EU-medborgare ska tvingas lämna landet

    Merkel: En bra start men alltjämt många öppna frågor.

    Ingen EU-medborgare som befinner sig lagligt i Storbritannien ska tvingas lämna landet efter brexit. Det förslaget kom Storbritanniens premiärminister Theresa May med på EU-toppmötet igår kväll. Britterna menar att det är ett generöst anbud, medan de övriga EU-länderna signalerade att det i förslaget finns många öppna frågor.

  • Miljoner kan förlora hälsovård under nya ”Trumpcare”

    Omröstning för senatens vårdreform redan om en vecka.

    Senatens republikaner har offentliggjort den hälsovårdsreform som har förhandlats fram bakom stängda dörrar och kan innebära att miljoner människor förlorar tillgång till vård. Omröstningen hålls redan om en vecka och både republikaner och demokrater rasar mot hemlighetsmakeriet och tidtabellen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes