Hoppa till huvudinnehåll

Bilister kör för fort vid daghem i Karleby

Suddig bil i trafiken
Arkivbild. Överlag har hastigheterna sjukit i Karleby centrum. Suddig bil i trafiken Bild: Yle/Lotta Sundström rattfull

Var tredje bilist som passerar ett dagis eller en skola i Karleby överskrider hastighetsbegränsningen. Det visar stadens egna hastighetsmätningar som gjordes i våras.

Det värsta fallet noterades utanför Beckbrukets dagis. En bilist körde förbi dagiset i 118 kilometer i timmen en vardag mitt på dagen. Hastighetsbegränsningen är 40 kilometer i timmen.

Också utanför Kyrkbackens daghem noterades en bilist som körde 116 kilometer i timmen.

Sämst är situationen vid Kaustar daghem. De flesta bilförarna kör överhastighet förbi daghemmet. Bäst följer man hastighetsbegränsningarna vid Storkisbackens skola och Chydenius skola.

Hastigheterna har sjunkit

Var tredje bilist kör alltså för fort vid ett daghem eller en skola. På alla mätplatser råder en hastighetsbegräsning på 40 kilometer i timmen. Det stora flertalet överskrider hastighetsbegränsningen med cirka 5 kilometer i timmen.

Under det senaste året har hastigheten i centrum sänkts från 50 till 40 kilometer i timmen vilket har lett till att hastigheterna överlag har sjunkit.

- För ett år sedan körde mellan tio och 20 procent av bilisterna minst tio kilometer i timmen för fort. Sen vi sänkte hastighetsbegränsningen har siffran sjunkit till mellan en och två procent, säger trafikingenjör Jukka Harju på Karleby stad.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten