Hoppa till huvudinnehåll

Buu-klubben: Förälder - umgås med ditt barn i sommar!

Buu-klubbsledarna Lisa Gerkman och Staffan Gräsbeck leker i bäcken.
Buu-klubbsledarna Lisa Gerkman och Staffan Gräsbeck testar att göra vind- och vattensnurror. Buu-klubbsledarna Lisa Gerkman och Staffan Gräsbeck leker i bäcken. Bild: Yle/ Ann-Catrin Rosenberg BUU-klubben,sommar,sommarlov,bäckar,lisa gerkman

På sommaren kan föräldrar känna en viss press att ordna resor eller extraordinära upplevelser för familjen. Men det är inte alls nödvändigt. Ofta uppskattar barn enkla och billiga aktiviteter. Framförallt vill de umgås med sina föräldrar. Här kommer Buu-klubbens bästa sommarlovstips för vad barn och vuxna kan hitta på tillsammans:

- Prata med era barn och planera dagen tillsammans med dem, redan att planera och fundera är roligt, tipsar Jontti.

Sommarlov i stan kan bjuda på undangömda skatter

Om man firar sommarlov i stan kan man passa på att besöka olika muséer och historiska platser som ofta har barnanpassat program.

Om det är fint väder kanske ett äventyr till spännande platser som till exempel Sveaborg kan vara kul.

- Kom ihåg att ta med ficklampa så att alla spännande gångar kan undersökas, tipsar Lisa.

- Många städer och mindre orter ordnar också sommarteater och teater är aldrig fel, tycker Jontti.

BUU-klubbsledaren Jontti Granbacka sitter i soffan i buuklubbsrummet tillsammans med handdockan Plåstret
Jonathan "Jontti" Granbacka och Plåstret får snart semester! BUU-klubbsledaren Jontti Granbacka sitter i soffan i buuklubbsrummet tillsammans med handdockan Plåstret BUU-klubben,barnprogram,Jontti,Handdocka,buuklubben 20 år

I städerna finns det många sandstränder där man kan simma och leka, tipsar Staffan.

Titta på städernas evenemangskalendrar på nätet för att få olika tips och utgå från vad ditt barn är intresserat av!

Naturupplevelser är gratis!

Ett sommarlov på landet erbjuder kanske inte så mycket arrangerade aktiviteter men däremot bjuder naturen på roliga utflykter!

- Ut i skogen med er! Ta med matsäck och upplev skogen genom era barns ögon, säger Jontti.

Man behöver inte stressa över att ta sig från punkt A till punkt B, utan viktigare är att stanna upp och titta på kottar och kärr.

I skogen finns många detaljer att titta närmare på! Bild: Arja Lento/ Yle årstid

Vuxna kan också behöva stanna upp och dofta på lite mossa ibland. Det är till och med vetenskapligt bevisat att skogspromenader har avstressande effekt!

- Är man riktigt hard core så kan man också övernatta i skogen, säger Jontti.

Lisa tisar om att barn och vuxna tillsammans kan tända en brasa eller värma bastun. Att lära sig göra upp eld själv kan vara ett spännande projekt för lite större barn.

Staffan föreslår att man kan bygga en koja eller tälja barkbåtar.

- Att lära barn rensa fisk eller hjälpas åt med olika projekt är kul - kanske bygga en terrass eller måla tillsammans, säger Staffan.

Då man gör gemensamma projekt är det viktigt att man som vuxen inte fokuserar för mycket på det perfekta slutresultatet utan inser hur viktigt det är för barnet att få vara med och bidra i en "vuxenaktivitet".

Tips för regniga dagar

Det är lite svårare att vara kreativ då det är tråkväder ute, men är det så farligt egentligen med lite regn? Oftast har vuxna större problem med vädret än barnen.

Regnväder
Att hoppa i vattenpölar tycker de flesta barn om - kanske du som vuxen skulle testa nästa gång det regnar? Regnväder Bild: Yle/Linus Hoffman regnväder

- Man kan göra samma saker ute som om det inte skulle regna, men med regnkläder på! Åka båt, leka ute eller sparka fotboll, säger Lisa.

- Sätt på gummistövlarna och regnrocken, gräv upp lite metmask och sitt tillsammans på bryggändan med ett metspö i duggregnet, tycker Staffan.

Ofta brukar det också nappa bättre då det regnar.

När tittade du senast på ett barnprogram tillsammans med ditt barn?

Att titta på paddan eller spela spel på datorn ses ofta som något negativt, men varför inte göra paddtittandet till en meningsfull aktivitet under en regnig dag?

- Titta tillsammans på barnets favoritprogram och diskutera varför just detta spel eller program är roligt. Sätt er in i vad barnet tycker och tänker, säger Jontti.

Två små barn sitter på sängen och tittar på barnprogram i tv.
Titta tillsammans på barnets favoritprogram! Två små barn sitter på sängen och tittar på barnprogram i tv. Bild: Yle/Jyrki Valkama tv-tittande,barn (familjemedlemmar),barnprogram

Kanske ni hittar gemensamma favoriter?

Barnens Arena hittar du många skojiga barnprogram och serier som är lätta att klicka på också för små fingrar.

Kanske ni hittar gemensamma nygamla favoriter att kolla på? Vi på Saltkråkan kan man till exempel titta på under sommaren. Kanske mamma och pappa kan berätta om vilka barnprogram man tittade på "förr i världen".

buu.yle.fi fi hittar du också skojiga spel där du och ditt barn kan tävla mot varandra och om du laddar ner Buu-appen så har ni underhållning också under flygresor eftersom den funkar utan nätförbindelse.

Buu-appen med Buu-stämpeln som gungar och en kansig teveapparat där Buu-ledarna syns.
Buu-appen går smidigt att ladda ner till smarttelefon eller padda. Buu-appen med Buu-stämpeln som gungar och en kansig teveapparat där Buu-ledarna syns. Bild: Yle BUU-klubben,Mobiltelefoner och -apparater,Mobilspel,buu-appen

Roligt då föräldrar leker med sina barn!

Buu-klubbsledarna kommer ihåg från sin egen barndom att det alltid var roligt då de vuxna lekte med barnen.

- De gånger föräldrarna tog sig tid för att leka eller spela fotboll var skoj, berättar Jontti.

- Jag tyckte om när mamma läste högt för mig efter bastun medan jag åt kvällsmål, minns Lisa.

Staffan berättar att han gillade att tälja barkbåtar med pappa och att höra på då mamma läste högt ur böcker.

Det allra roligaste är då vuxna leker med barn! Bild: Pekka Sipilä/ Yle barnfamilj

Buu-klubbsledarnas sommarplaner

I sommar ska Jontti umgås med sin tvååriga son.

- En liten bilsemester till Sverige och lite byggande hemma på gården är inplanerat. Jag ska försöka koppla av och se på fotboll.

Lisa ska segla mycket denna sommar.

- Jag ska segla VM i matchracing veckan före midsommar, eventuellt också vandra och så ska jag simma mycket i sommar. I augusti är det traditionellt scoutläger på Stora Bredskär och direkt efter det blir det mera seglingstävling på svenska västkusten, säger Lisa.

Staffan ska gifta sig i sommar och sedan åka på bröllopsresa.

- Jag ska också renovera på vår sommarstuga - det är jätteroligt att se hur gammalt och slitet blir nytt och snyggt!

Mycket kul på teve också i sommar!

Även om Buu-klubbsledarna åker på semester efter midsommar så kommer det inte att bli tomt i rutan. Buu-klubben bjuder på olika favoritserier - till exempel kommer man att kunna se Drakhjärta, Vi på Saltkråkan, Himlabröd, Ljudjakten och Sommaren med pappa.

Häst och gammaldags hästkärra åker på en grusväg.
Buu-klubben besöker en bondgård! Häst och gammaldags hästkärra åker på en grusväg. Bild: Yle/ Ann-Catrin Rosenberg BUU-klubben,sommar,sommarlov,häst,hästkärra

Under midsommarveckan kommer Buu-klubbens Staffan och Lisa att åka ut till en bondgård där de bland annat kollar in stora maskiner, åker med häst och kärra, gör vattenhjul i en bäck och hittar ett enormt grävlinggryt! Kanske Isa Gris och Bärtil dyker upp?

BUU-klubbsledarna Lisa och Staffan på sagotäcket tillsammans med fåret Bärtil och Isa Gris
Bärtil och Isa Gris läser sagor med Lisa och Staffan från Buu-klubben. BUU-klubbsledarna Lisa och Staffan på sagotäcket tillsammans med fåret Bärtil och Isa Gris Bild: Yle/Monica Vikström-Jokela BUU-klubben,Joachim Thibblin,Farlig midsommar,joachim thibblin

Kanske du och ditt barn tittar på Buu-klubben tillsammans och får roliga idéer för vad ni själva kan hitta på i sommar?

Har du bra tips på enkla och billiga sommarlovsnöjen? Eller fina smultronställen att besöka? Tipsa gärna andra föräldrar i kommentarsfältet nedan!

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • MGP 2019 - Nu släpper vi biljetterna!

  Du kan se både genrepet och finalen den 5 oktober.

  Upplev MGP-showen 5.10 i Yles tv-studio i Helsingfors. Biljetter finns både för genrepet tidigare på dagen och den direktsända finalen på kvällen.

 • Nu finns BUU-klubben med stödtecken

  Dessutom utkommer två andra barnserier med stödtecken.

  Svenska Yles barnredaktion satsar på innehåll med stödtecken. I två veckors tid använder BUU-klubbens programledare stödtecken. Dessutom finns det nu två andra serier för barn där huvudpersonerna använder stödtecken.

Nyligen publicerat - Barn

 • Sök till MGP 2020!

  Du kan söka till MGP 2020 redan nu!

  Om du är mellan 8-15 år (född 2005-2012) och gillar att sjunga, skriva låtar och drömmer om att stå på scen kan du söka till MGP 2020.

 • MGP 2019: Rösta!

  Var med och välj årets vinnare i MGP!

  Efter finalen i MGP har vi en vinnarlåt – och DU kan vara med och bestämma vilken låt det blir! Rösta genom att skicka SMS med låtens startnummer till 050 90 200 50.

 • MGP 2019 direktsänt från TV-studion i Helsingfors klockan 18.00!

  Sjuttio bidrag blev till tio och ikväll får vi en vinnare!

  Ungefär 70 bidrag skickades in till årets Melodi Grand Prix, musiktävlingen för 8-15-åringar. Tio stycken blev valda till final. Tillsammans har man slipat på låtarna som artisterna själv ahra skrivit och ikväll får vi veta vem som kammar hem vinsten för i år!

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.