Hoppa till huvudinnehåll

EIF lämnar in protest efter grov domarmiss – straff blev till motståndarfrispark

Felix De Bona, EIF.
Felix De Bona borde ha fått en till chans att näta från straffpunkten. Felix De Bona, EIF. Bild: Yle/Patric Westerlund Felix De Bona

Det stod 0–0 i andra halvlek mellan EIF och AC Oulu i fotbollsettan då domaren pekade på straffpunkten. Men det blev varken en straffmiss eller mål för EIF, på grund av felaktigt domararbete.

Det går att se händelseförloppet i en video på Youtube.

Felix De Bona sätter in straffen – men målet viftas bort. Helt rätt av domaren, eftersom EIF:s Paul Akoukou löpte in i straffområdet. Akoukou varnas.

Efter det går det på tok.

I stället för en ny straff överlägger domarna en god stund och bestämmer sig sedan för att ge AC Oulu frispark. Det var ett felaktigt domslut, De Bona borde ha fått skjuta straffen på nytt.

Om De Bona hade missat straffen hade domslutet varit korrekt.

Hoppa över Twitterpostning

EIF:s tränare: Domaren bad om ursäkt

– Jag är faktiskt besviken på det här och det handlar om ett felaktigt beslut av domaren. Efter matchen var han inne i vårt omklädningsrum och bad om ursäkt för att han gjorde fel. Men ändå, det här är division 1 och jag tycker att någon av domarna borde veta hur det skall vara, säger EIF-tränaren Jens Mattfolk till Västra Nyland.

EIF förlorade bortamatchen med 0–1 efter ett baklängesmål i den 70:e minuten.

Lämnar in protest

Västra Nyland skriver att EIF lämnar in en protest på grund av straffrånet. Om protesten lyckas kan matchen spelas om. Ett beslut ska fattas inom två veckor.

– Vi skulle inte lämna in protesten om vi inte tror att den kan gå genom och det har vi fått indikationer på. Situationen är inte tolkningsbar utan den är feldömd, säger fotbollssektionens ordförande Peter Haglund till Västra Nyland.

Enligt Ilta-Sanomat inträffade en liknande incident i kvalet till U19-EM år 2015. Då backade man bakåt till straffsituationen i matchen mellan Norge och England och återupptog matchen därifrån. Det var europeiska fotbollsförbundet Uefa som fattade beslutet att göra så.

 • Framtiden oviss för Granlund: ”Jag är inte orolig”

  Kontraktet med Minnesota tar slut den sista juni.

  Mikael Granlunds kontrakt med Minnesota Wild tar slut den sista juni. Finländaren säger sig vara öppen för en fortsättning i klubben och förbereder sig nu för nästa säsong.

 • Båtförare vet ofta inte var de befinner sig

  Kan vara rent av farligt om en nödsituation uppstår.

  Folk som rör sig till havs vet ofta inte sin exakta position och det kan vara besvärligt och till och med farligt om en nödsituation uppstår. Sjöräddare önskar att båtförare var mer förberedda.

 • Ring spelade fram till mål – Schüller bänkad

  New York City FC vann derbyt mot New York Red Bulls.

  Alexander Ring spelade fram till ett mål då hans New York City FC besegrade lokalkonkurrenten New York Red Bulls med 2–0. Rasmus Schüller satt på bänken hela matchen när hans Minnesota kryssade.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport