Hoppa till huvudinnehåll

Ett längre strömavbrott slår ut samhället på 48 timmar. Är du förberedd?

Grafik för hur ett längre strömavbrott påverkar både privat och i samhället
Finland fungerar i dag helt och hållet på elektricitet. Redan kortare strömavbrott lamslår tillgången på vatten och slår ut avloppssystemet. Grafik för hur ett längre strömavbrott påverkar både privat och i samhället Bild: Annukka Palmén Väisänen Strömavbrott,kraftkällor,elektricitet,katastrofberedskap

Ett långt strömavbrott lamslår samhället

Finland fungerar i dag helt och hållet på elektricitet. Redan kortare strömavbrott lamslår tillgången på vatten och slår ut avloppssystemet.
Butikernas, bankernas och bensinstationernas verksamhet blir störd och det uppstår trafikstockningar.

Om avbrottet är långt kan det få långtgående följder. Ett omfattande elavbrott kan få allvarliga följder som på förhand är svåra att förutspå.

Redan under 48 timmar skulle strömavbrottet lamslå vardagslivet och göra livet besvärligt beträffande vatten, näring och värme.

Långa strömavbrott beror oftast på dåligt väder till exempel stormar, rikligt snöfall, underkylt regn eller att blixten slår ned. Elnätet är också ett möjligt mål för terroristattacker och krigsföring eftersom det väldigt effektivt slår ut hela samhället.

Hemberedskap innebär att man gör förberedelser för att i en krissituation kunna klara sig själv en tid. Ofta innebär det att man utan samhällets stöd ska kunna täcka sitt eget och familjens basbehov under 72 timmar, alltså tre dygn.

Hemberedskap betyder att du hemma har ett visst förråd med vilket du kan klara dig utan utomstående hjälp i exceptionella omständigheter. I förrådet är det bra att ha; livsmedel, hygienartiklar och andra förnödenheter.

I USA var det massiva elavbrott år 2003 och 2008. Där misstänker man att de kan ha orsakats av datahackare.

Här kan du läsa mer om kedjereaktionen som mörklade New York 2003

Båda gångerna blev miljoner amerikaner utan elektricitet. Man har ändå inte fått belägg för att det skulle ha varit fråga om hackning.

I den här artikeln går vi igenom vad var och en borde veta inför ett längre strömavbrott.

1. Hur ska en vanlig människa förbereda sig på ett längre strömavbrott?
2. Vatten är en kritisk faktor
3. Också temperaturen inomhus är beroende av ström
4. Maten i kylskåp och frys börjar fara illa
5. Ett omfattande strömavbrott försvårar trafiken i städerna
6. Yle förmedlar nödmeddelanden
7. Vad händer om strömmen är borta i 48 timmar?

Redan 1 minut är en lång tid instängd i en mörk hiss.
Grafik för hur ett längre strömavbrott påverkar både privat och i samhället
Grafik för hur ett längre strömavbrott påverkar både privat och i samhället Bild: Annukka Palmén Väisänen/Yle katastrofberedskap,information,Strömavbrott

1. Hur ska en vanlig medborgare vara förberedd på ett längre strömavbrott?

Strömavbrott påverkar olika i olika situationer och beroende på årstiden.
Redan en minut kan kännas som en evighet instängd i en mörk hiss som inte fungerar medan ett stabilt stenhus blir nedkylt först efter några dagar.

Det är bra att slå av all belysningen och hemelektronik vid strömavbrott. De fungerar ändå inte under elavbrottet. Det viktigaste är att knäppa av spisen, strykjärnet, kaffekokaren och tvättmaskinen. De kan förorsaka brand om de står på när strömmen kommer tillbaka.

De här sakerna är bra att hemma för krissituationer:

- En ficklampa och en laddningsbar lykta
- Ljus, värmeljus och tändstickor
- Batteridriven radio
- Batterier för ficklampa och radio
- Reservproppar
- En laddare med vilken du kan ladda din mobiltelefon utan elektricitet
- Ved, om du har en öppen spis eller vedeldad ugn
- En liten summa i kontanter
- Ett matförråd av konservburkar och torrfoder
- Febernedsättande - och värkmedicin, plåster, idealbindor, våtservetter och desinfektionsgel

Om hissen stannar, gör så här:

- Om hissen stannar och du inte kommer ut, tryck på alarmknappen. Den är utmärkt med ett nödljus.
- Om nödknappen inte fungerar som det kan hända i en gammal hiss, banka och ropa på hjälp tills någon kommer.
- Du kan också ringa efter hjälp med din mobiltelefon. Telefonerna brukar fungera i hissar förutom djupt under marknivå.
- Håll dig lugn! Du får hjälp förr eller senare.

När strömmen kommer tillbaka, gör så här:

- Det börjar nödvändigtvis inte komma vatten genast när elen kommer tillbaka. När vattnet börjar komma kan det vara grumligt. Låt rinna tills det klarnar.
- Ta i bruk hemelektronik lite i taget så att du inte överbelastar nätet och förorsakar ett nytt strömavbrott.
- Knäpp på värmeelementen i olika rum med en halv timmes mellanrum. Värm (el)bastun först följande dag
- Gå igenom maten i frysen. Mat som ännu är frusen kan du låta frysa på nytt. Avgör tillståndet på den mat som tinat. Är det ätbart?
- Smält men ännu kall mat som exempelvis kött, fisk och skaldjur är bra att använda genast. De ska inte frysas på nytt. Och ät inte mat som smultit om förpackningen har gått sönder.

Det slutar att komma vatten genast vid ett strömavbrott om inte vattenverket har en reservenergi.
Grafik för hur ett längre strömavbrott påverkar både privat och i samhället
Grafik för hur ett längre strömavbrott påverkar både privat och i samhället Bild: Annukka Palmén Väisänen/Yle vatten,information,Grafik,katastrofberedskap

2. Vattnet är en kritisk faktor

Människan kan leva utan mat i upptill flera veckor men utan vatten endast i några dygn.

På många orter sker vattenfördelningen genom pumpning. Det slutar att komma vatten genast vid ett strömavbrott om inte vattenverket har en reservenergi.

En del vattenverk har skaffat kraftgeneratorer men med dem är man närmast förberedd på ett lokalt strömavbrott. Ett omfattande strömavbrott försvårar märkbart vattentillförseln.

Det samma gäller också för egnahemshus med egen brunn. Det slutar genast att komma vatten. I hem där vattnet kommer från ett vattentorn kommer det vatten i ett par timmar till ett halvt dygn beroende på användningen.

Utan elektricitet fylls vattentornet inte på för vattnet pumpas upp i tornet via en el pump.

Också vattendelning till fastigheter belägna längre bort kräver pumpning. Också trots att det skulle komma vatten så gör elavbrottet det att det slutar att komma varmt vatten. Om det slutar att komma vatten slutar och WC:n att fungera. Det går inte längre att spola. Det här kan vara bra att tänka på vid strömavbrott.

Vattnet är drickbart så länge som det kommer från kranen. På grund av förändringar i trycket kan det lossna fällning från rören vilket får vattnet att se grumligt ut.

En människa behöver cirka 2 liter rent dricksvatten dagligen. Utöver det så använder vi vatten till matlagning och till hygien.

Vattnet är alltså en kritisk faktor vid exceptionella omständigheter. Därför börjar myndigheterna dela ut vatten om strömavbrottet drar ut på tiden.

Hur göra hushålla med kranvattnet under strömavbrott?

Om det kommer vatten ur kranen, använd det bara till det mest nödvändiga. Om strömavbrottet räcker i mer en 1 timme, reservera dricksvatten i ett rent kärl med lock. Som förvaringskärl fungerar rena hinkar som har lock eller saftkanistrar i plast.

Det är bra att tänka på helhets behovet av vatten och räkna med att en person behöver 16 liter dricksvatten och/eller andra drycker per vecka. Utöver det behövs det vatten till hygien och till att spola in toaletten.

Om strömavbrottet drar ut på tiden börjar myndigheterna att dela ut vatten. Se ändå till att alltid ha hemma vatten på flaska i reserv, eller saft. Vatten på flaska skall förvaras mörkt och svalt och det håller sig inte fräscht för evigt. Du kan också förvara kranvatten men för längre tids förvaring behövs det kemikalier till hjälp som exempelvis vattenreningstabletter.

Om myndigheterna inte kan dela ut vatten blir det aktuellt att hämta vatten från någon brunn, å eller sjö. Det vattnet är nödvändigtvis inte som sådant drickbart utan behöver kokas före användning. Ett annat sätt är att filtrera vattnet. För det ändamålet finns det färdiga filter avsedda för hushåll och camping. Filtrens effektivitet varierar beroende på användningssyftet. Ska du använda vattnet till dricksvatten eller för att tvätta dig.

Det finns också kemikalier avsedda för vattenrening som vattenreningstabletter och så finns dricksflaskor med färdigt filter att köpa.

Hur göra med WC:n under ett strömavbrott?

Om det slutar att komma vatten så kan man spola i toaletten bara en gång.

Bygg din egen torrtoalett med hjälp av en plastpåse runt wc-stolen, en hink eller en potta. Använd rejält med toalettpapper, tidningspapper som strö.
Uträtta dina behov i plastpåsen och stäng igen den ordentligt efteråt och för ut den till soprummet. Släng den i soptunnan för avfall för soptipp eller för förbränning.

Soptunnan får inte stå i solen och den bör tömmas inom en vecka. Man får inte sätta avföring i biosoptunnan inte ens i en biosoppåse.

Sköt din hygien med hjälp av våtservetter och handdesinfektion.

Grafik för hur ett längre strömavbrott påverkar både privat och i samhället
Grafik för hur ett längre strömavbrott påverkar både privat och i samhället Bild: Annukka Palmén Väisänen/Yle värme,katastrofberedskap,Strömavbrott,infromation

3. Inomhustemperaturen är beroende av elektricitet

Uppvärmningen av byggnader i Finland fungerar huvudsakligen med elektricitet. Om uppvärmningen under strömavbrott inte är garanterad med reservenergi så bryts strömtillförseln till boningshus, affärs- och kontorslokaler.

Det är bara ugnar, öppna spisar och kaminer som fungerar under ett strömavbrott.

När temperaturen inomhus sjunker är det förutom otrevligt en direkt hälsorisk för framför allt äldre personer, sjuka och andra som rör sig dåligt eller har dålig blodcirkulation.

Risk för att rör fryser föreligger om det varit köldgrader flera dagar och bostaden inte är uppvärmd. Vatten i rören fryser först när temperaturen inomhus sjunker under noll och konstruktionerna i vilka rören går kallnar.

Tänk på det här när du bygger eller renoverar ett egnahemshus:

Fundera på hur du ska garantera uppvärmningen under ett strömavbrott.

En öppen spis, kakelugn eller andra eldstäder är bra värmekällor. Det finns också olika gasvärmare att köpa.

En oljepanna fungerar också under ett strömavbrott förutsatt att du har ett aggregat för strömtillförsel.

Vad göra om temperaturen inomhus sjunker?

Stäng alla fönster och håll alla mellandörrar stängda. Värmen smiter fort om du ofta öppnar ytterdörren.
Stäng alla mellandörrar till korridorer, hallen och farstun och täpp till springorna.

Förhindra ventilationen. Täpp till friskluftsventilerna. De är de runda ventilerna på väggen och vid fönsterkarmarna. Följ ändå med att att inomhusluften hålls fräsch. Luftens koldioxidhalter kan stiga om ventilationen helt och hållet är förhindrad. Vädra vid behov med ett snabbt korsdrag.

Om hemmets temperatur redan har sjunkit till + 15 C grader:

Försök att hålla ett utrymme varmt i bostaden.

Stäng dörren/dörrarna till de andra rummen och hindra kall luft från att tränga in genom att täppa till eventuella dörrspringor med mattor eller handdukar.

Täck för fönstren med tjocka gardiner eller filtar.

Bred ut fler mattor på golven.

Klä dig varmt i kläder som andas, gärna plagg av ylle. Sätt på dig sockor och skor och sätt vid behov en mössa på huvudet och vantar på händerna.

Vad göra om du måste sova i en kall bostad?

Bär sängen till det varmaste utrymmet i bostaden. Gräv fram alla extra täcken och filtar. I en bra sovsäck klarar du dig bra.

Sov nära de andra familjemedlemmarna under gemensamma täcken. En människa producerar lika mycket värme som en 70-watts glödlampa.

Du håller värmen bättre om du bygger ett tält av filtarna och sover inne i tältet.

Supermarketarna kan fungera med reservenergi i max 4 timmar.
Grafik för hur ett längre strömavbrott påverkar både privat och i samhället
Grafik för hur ett längre strömavbrott påverkar både privat och i samhället Bild: Annukka Palmén Väisänen/Yle mat,katastrofberedskap,information

4. Maten i kylskåpet och frysen börjar fara illa

Tillgången till livsmedel blir också hotad under ett längre strömavbrott. Butikerna stänger sina dörrar relativt fort. Belysningen i affärerna slocknar om de inte har tillgång till reservenergi.

Säkerhetsbelysningen och butikens personal visar vägen för kunderna till den dörr som går att öppna inifrån manuellt.

Åtminstone en eller fler av kassorna är vanligtvis utrustade med en ackumulator så att de kunder som redan står i kö kan betala för sina uppköp.

Om man får belysning genom fönstren eller med hjälp av batterilampor kan butikerna hålla öppet i cirka en halv timme.

Supermarketarna kan hålla öppet med hjälp av reservenergi i ungefär 4 timmar.
Strömlösheten förorsakar också problem med matlagningen och med förvaringen av livsmedel.

Visst kan du tillreda mat utan ström på en gasspis, i en vedugn eller grilla ute om du har dylika redskap till ditt förfogande.

Du kan också värma mat i ett spritkök på ett brandsäkert underlag. Var då noggrann med vädringen.

Maten håller sig kall i kylskåpet i ett par timmar efter att strömmen har gått. I frysen hålls maten fryst i minst ett dygn om du inte öppnar dörren i onödan.

En bra isolerad och välfylld frys håller maten fryst i upptill 2 dygn. Om strömavbrottet fortsätter är det bra att börja med att äta den mat som du förvarar i kylskåpet.

Hur ska du göra med kylskåp och frys?

Undvik att i onödan öppna dörren till kylskåpet och frysen.

Börja med att äta upp fisk och skaldjur från kylskåp och frys. De produkterna kräver den kallaste förvaringstemperaturen. Fortsätt sedan med kött, korv, färdigmat och mjölkprodukter.

Matprodukter som skall förvaras kallt är inte säkra att äta om de blivit varma. I vakum- och skyddsgasförpackningar kan det redan under ett dygn utvecklas farliga lukt och smaklösa bakterier som förorsakar matförgiftning.

Mjölk går att dricka så länge som den luktar och smakar okej. Också i övriga fall så kan du avgöra matens ätbarhet på basen av hur den luktar och smakar. Om maten är starkt kryddad kan det vara svårt att avgöra om den farit illa eller inte.

På vintern håller sig maten bättre utomhus i en frysväska eller invirad i tidningspapper. Den bästa temperaturen är mellan noll och + 6 grader. Om maten fryser ute ska du använda den så fort som den har tinat.

Supermarketarna kan fungera med reservenergi i max 4 timmar.

Håll dig med ett litet förråd av mat som håller. Det kallas hemberedskap att ha en egen matreserv hemma. Hemberedskap innefattar utöver mat och dryck också andra dagligvaror.

Hemberedskap betyder också att du klarar dig hemma ett tag i fall du blir sjuk och inte kan ta dig till butiken.

Hemberedskap innebär att man gör förberedelser för att i en krissituation kunna klara sig själv en tid. Ofta innebär det att man utan samhällets stöd ska kunna täcka sitt eget och familjens basbehov under 72 timmar, alltså tre dygn.

Beredskapen betyder alltså inte att du behöver ha ett lager av mat hemma utan att varorna används och återanvänds hela tiden.

Du kan planera det så att din egen hemberedskap innehåller produkter som du annars också använder.

Martornas tips på hemberedskap:

- Kött, fisk, grönsaks- och fruktkonserver
- Barnmat
- Knäckebröd
- UHT-behandlad mjölk
- Färdig saft eller vatten på flaska
- Snabbris, linser, pasta, nudlar, påssoppor, färdig såser, såspulver, pulvermos, sojakross
- Nötter, frön och torkade frukter
- Mat anpassad för de med specialdiet
- Godsaker för både barn och vuxna
- Mat för eventuella husdjur

.

Grafik för hur ett längre strömavbrott påverkar både privat och i samhället
Grafik för hur ett längre strömavbrott påverkar både privat och i samhället Bild: Annukka Palmén Väisänen/Yle trafik,information,katastrofberedskap

5. Ett omfattande strömavbrott försvårar trafiken i städerna

Ett strömavbrott släcker ner trafikstyrningssystemen, trafikljusen, gatu- och korsningsljusen.
Det leder till rusningar och problem vid korsningar på grund av att städernas trafik är baserad på trafiksystem som styrs med trafikljus.

Om avbrottet fortsätter förväntas trafiken att minska. Det beror på att man inte längre får bensin till bilarna och en del av människorna stannar hemma för att de inte kan jobba utan elektricitet.

Håll alltid minst en fjärdedel bränsle i din bils tank. Då klarar du dig under ett kortare strömavbrott utan att behöva tanka.

Förbered dig på rusning i tätorterna.

Stig inte ur ett tåg, en spårvagn eller ett metrotåg på eget bevåg mellan två stationer det ökar risken att få en elstöt.

Vänta på personalens instruktioner och vid behov anvisad evakuering. Lyssna på instruktioner på metro - och tågstationer.
Där får du information om till exempel ersättande busstransporter.

Från metrostationerna kommer du delvis ut med hjälp av belysningen. På hållplatserna finns också instruktioner för störningstillstånd

Använd buss under ett strömavbrott. Om din egen tur blir försenad, stig på en buss som går i rätt riktning. Använd och erbjud också bilskjuts till arbete eller i grannskapet.

Taxicentralerna fungerar nödvändigtvis inte. En taxi kan du försöka få tag på vid en taxistolpe eller vid sidan av vägen. Gå till de större farlederna eller till större bostadsområdens uppsamlingsled.

Radio- och TV-sändningar avbryts av nödmeddelanden.
Grafik för hur ett längre strömavbrott påverkar både privat och i samhället
Grafik för hur ett längre strömavbrott påverkar både privat och i samhället Bild: Annukka Palmén Väisänen/Yle information,katastrofberedskap,Strömavbrott

6. Yle förmedlar nödmeddelanden

När det blir ett strömavbrott är situationen så avvikande att människor behöver få veta vad som förorsakat avbrottet och hur länge det eventuellt kommer att räcka.

Yle förmedlar upplästa nödmeddelanden utan fördröjning på sina radiokanaler och som meddelanden i text på sina TV kanaler.

Alla myndighetsmeddelanden ska förmedlas så fort som det är möjligt utan att oskäligt störa programverksamheten

Ett nödmeddelande avbryter alltså radiosändningen och syns som text i TV rutans övre hörn.

Hur mobiltelefonerna fungerar beror på tele- och kommunikationsnätet. Under ett strömavbrott fungerar de med reservenergi i minst 3 timmar, deras centrala funktioner upp till 3 dygn.

Skaffa ett reservbatteri till din telefon och ladda det regelbundet. Om du har flera mobiltelefoner hemma använd dem i i tur och ordning.

Skaffa en billaddare, batteriladdare, bränslecellsladdare eller en solcellsladdare. Med dem kan du ladda din telefon utan ström. Undvik onödiga samtal under strömavbrottet så att nätet inte blir överbelastat och nödsamtalen når fram.

Lyssna på nyheternas instruktioner från radio. Sök upp Radio Vega eller någon lokalradio station.

Ring inte till nödnumret för att fråga vad som har hänt och hur länge det kommer att vara!

7. Vad händer om strömmen är borta i 48 timmar?

Grafik för hur ett längre strömavbrott påverkar både privat och i samhället
Grafik för hur ett längre strömavbrott påverkar både privat och i samhället Bild: Seppo Heikkinen/Yle energi,katastrofberedskap,Strömavbrott,information,elavbrott

Här är artikelns viktigaste källor:

Så här klarar du ett längre strömavbrott Förvarsministieriet 2008

Pitkä sähkökatko ja yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaaminen, Puolustusministeriö 2009.

 • "Kvalitén på inomhusluften i Gammelbacka skola är normal"

  Skolan kommer att renoveras under hösten.

  Enligt en rapport om renoveringsbehovet av Gammelbacka skola konstaterades ventilationskanalerna i huvudbyggnaden vara i gott skick. Dessutom konstaterades det att luftkvalitén låg på normal nivå.

 • "America first får inte bli Europa sist"

  Nya sanktioner kan hota jobb inom EU.

  Europeiska jobb är i farozonen när amerikanska parlamentariker vill slå president Trump på fingrarna i Rysslandsfrågan. Intensiv lobbying utövas för att mildra effekterna. Ledamöterna i senaten och representanthuset vill statuera ett exempel. Sanktionerna mot Ryssland ska ensidigt skärpas.

Läs också

Vetamix

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Blåbärsblomman ser ut som en lampa

  Blomman är mycket frostkänslig.

  Blåbäret blommar i maj-juni och är då ytterst ömtåligt. En enda frostnatt kan leda till att hela blåbärsskörden går förlorad. En av blåbärets huvudpollinerare är den ljusa jordhumlan. Blåbäret, Vaccinium myrtillus, fäller sina blad till vintern i motsats till lingonet som är vintergrönt. Blåbäret växer i hela Finland. 23 % av skogarna i vårt land är av blåbärstyp.

 • Fem myter om myggan

  Hjälper vitlök och öl mot myggor?

  Försommarens myggbett är värre än senare myggbett - sant eller falskt? Fem påståenden om myggbett.

 • Snoken kan spela död

  Den lägger sig på rygg med tungan hängande ur munnen.

  Snoken går i dvala redan i början av oktober. Den övervintrar på frostfritt djup i håligheter och gångar i marken. Snokarna vaknar ur dvalan i början av maj - de första kan ringla sig ut redan i april. Snoken är skyggare än huggormen och är ofarlig för människan eftersom den saknar giftänder.

 • Huggormens blick är stickande

  Huggormens pupill är vertikal, snokens är rund.

  Under vintern går huggormarna i dvala i håligheter t.ex. under rötter, men också i stenrösen eller rishögar. Huggormarna uppsöker nästan alltid samma övervintringsplatser år efter år. I mars-april brukar huggormarna vakna ur vinterdvalan. Hanarna vaknar före honorna.

 • Digiträning: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Digiträning: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Digiträning: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Digiträning: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Digiträning: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Digiträning: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Digiträning: Instagram - fokusera på bilderna

  Så här fungerar Instagram.

  Instagram är ett socialt medium som växer i snabb takt. I fjol växte Instagrams användning med 10 procent. I den här digiträningen får du veta hur du skapar ett konto på Instagram och kommer igång.

 • Digiträning: Uppdatera din webbläsare för datasekretessens skull

  Så här uppdaterar du din webbläsare.

  För att skydda din dator är det viktigt att du regelbundet uppdaterar alla de program som har installerats i datorn. Lättast uppdaterar du programmen genom att använda automatiska uppdateringsfunktioner. Datorn smittas i allmänhet av ett skadligt program genom ett icke-uppdaterat webbläsartillägg.

 • Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • En bildhälsning från solsystemet

  Häftiga bilder från Cassini- och Junosondens vårsäsong.

  Solsystemets "mästerfotografer", rymdsonderna Cassini-Huygens och Juno har varit flitiga den gångna vårsäsongen. Här är ett urval från deras bildkonst under de gångna månaderna.

 • Snart är fusionsenergin här – eller?

  När ska energiproduktionens heliga graal bli verklighet?

  Fusionsenergin skulle i princip lösa alla våra energiproblem: ren, immun mot Tjernobyl-typens olyckor och med bränsle som aldrig tar slut. Häromdagen togs ännu ett steg mot det målet i England. Men ännu är det långt kvar att gå innan vi är där.

 • Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Eino Leino var en mammas pojke, kvinnotjusare och poet

  Poeten Eino Leino gungade i gudarnas gunga.

  I Esplanadparken i Helsingfors står poeten Eino Leino staty i sin slängkappa. Hans dikter handlar ofta om hur vackert och kort livet är. Själv blev han 47 år. Hans födelsedag, den sjätte juli, firas i vårt land som Diktens och sommarens dag.

 • Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Essä: Den farliga stolta antirasismen

  En text om vit yttrandefrihet som ett hot mot icke-vita.

  Det största problemet med rasism är den tysta vita majoriteten. Ungefär så hävdar författaren James Baldwin, en av postkolonialismens mest ikoniska tänkare. Jag skulle hävda att en vit majoritet som består av stolta icke-rasister kan bli ett lika stort problem, skriver Adrian Perera.

 • Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Språkkolumnen: Kan man roa sig med partiklar?

  Heter det sätt ner dig eller sätt dig ner?

  Man kan vara språkligt kreativ med små medel, men man måste ändå följa vissa regler. Språkvårdaren Minna Levälahti nördar in sig på uttryck som sätta ner, sätta ner sig och sätta sig ner.

 • Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

  Serien Pubertet är en avklädd resa i den växande kroppen.

  Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.

Nyligen publicerat - Vetamix