Hoppa till huvudinnehåll

Hamnkran välte i Vasa

Rasad hamnkran i Vasa
Rasad hamnkran i Vasa Vasa,olycka

Det kunde ha gått riktigt illa i hamnen i Vasklot i Vasa på söndag kväll. Ett lastfartyg som skulle lägga till rammade kajen och välte en av hamnkranarna.

Lastfartyget BBC Wisconsin anlände till Vasa hamn på söndagseftermiddagen. Fartyget är 131 meter långt och har en dödvikt på 12806 ton, och är således inget litet fartyg.

Ingen bogserbåt anlitad

Trots det valde fartygets befäl och lots att ta in fartyget i hamn utan att begära hjälp av en bogserbåt. Så kallade hamnbogserare används i regel för att assistera större lastfartyg i hamnarna.

Rasad hamnkran i Vasa
Rasad hamnkran i Vasa Vasa,olycka

Vid det här tillfället användes alltså ingen bogserbåt och följden blev att fartyget tog i kajen och på samma gång stötte till en av hamnkranarna, som välte och totalförstördes.Tur i oturen var att ingen människa skadades.

Gammal kran

- Det fanns ju folk på kajen som förtöjde fartyget. Till all lycka blev det inga personskador, säger Markus Rönnblom, marknadschef på Kvarken Ports.

Marknadschef Markus Rönnblom vid kvarken Ports framför den rasade kranen.
Marknadschef Markus Rönnblom vid kvarken Ports framför den rasade kranen. Vasa,vasklot hamn

Kranen som föll är en av de två gamla kranarna som står på kajkanten i Vasklot.
- Den hade tjänat ut i vilket fall som helst, säger Rönnblom. De två gamla kranarna härstammar från 50-talet.

Förutom kranen begränsar sig skadorna till ett elskåp som blev under den fallande kranen. Kajen är oskadd.
Det finns inga uppgifter om skador på fartyget.

Olyckan utreds nu av Trafi.

Rasad hamnkran i Vasa
Rasad hamnkran i Vasa Vasa,hamnkran

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Pedersörestyrelsen granskade tomt för bollhall

  Sursik eller något annat? Beslut kommer i höst.

  Ryms bollhallen invid ishallen i Pedersöre, eller ska man söka en annan tomt? I måndags inspekterade kommunstyrelsen idrottsområdet på Sursik för att kunna fatta ett beslut i höst.

 • Gymnasieelever kritiska till reformen av studentexamen

  Betyget allt viktigare på bekostnad av inträdesproven.

  Gymnasielever vid Vasa Övningsskola tycker inte att studentexamensreformen är en bra idé. De vill att inträdes- och urvalsproven ska finnas kvar och att studentexamen inte ska betonas tyngre. Studiehandledarna välkomnar en förändring men säger att de behöver veta vad som beslutas och det i tid.

 • Sunt leverne minskar risken för hjärtflimmer

  Strokerisk ökar med obehandlade hjärtflimmer symptom.

  Hjärtflimmer ökar risken för stroke men med rätt behandling minskar risken avsevärt. Övervikt och högt blodtryck ökar risken för hjärtflimmerproblem.

 • Upphandlingen av dagkirurgi har stoppats i Jakobstad

  Lagstiftning ställer hinder i vägen.

  Upphandlingen av dagkirurgi till Malmska sjukhuset i Jakobstad har stoppats av social-och hälsovårdsnämnden på mötet på tisdagkväll. Enligt ett utlåtande från social-och hälsovårdsministeriet kan sjukhuset från och med nästa år varken ha operationer som egen verksamhet eller som köptjänst.

 • Antalet barn som vägrar gå till skolan håller på att öka

  Stark ångest, depression, spelmissbruk kan ligga bakom.

  Ett barn kan ha så stark ångest att gå till skolan att hen inte ens kan sätta sin fot på skolgården. Ett annat barn kanske sitter uppe och spelar hela natten och går därför inte till skolan på morgonen. Skolfrånvaro i ett barns liv betyder en väldigt stor ökad risk för utslagning eller marginalisering och nu ser det ut som om gruppen barn som inte går till skolan håller på att öka.

 • Hon ville ställa upp för flyktingarna

  Sara Bondegård är med i vänfamiljsverksamheten.

  Det kändes som att en del av världen kom in i mitt vardagsrum och mitt hjärta, säger Sara Bondegård från Kristinestad som deltagit i Röda Korsets vänfamiljsverksamhet i snart ett år.

 • Fler vänfamiljer behövs i Österbotten

  Asylsökande och flyktingar behöver stöd.

  Behovet av vänfamiljer är alltid stort eftersom hela Österbotten är ganska mångkulturellt. Tillströmningen av nya människor är konstant.

 • Tutorläraren ska digitalisera skolan

  Skolar övriga lärare i digitala hjälpmedel.

  Alla skolor i Finland ska numera ha en så kallad tutorlärare. En av tutorlärarens huvuduppgifter är att se till att skolan utnyttjar digitala hjälpmedel på ett vettigt sätt. I Yttermalax skola heter tutorläraren Camilla Willberg.