Hoppa till huvudinnehåll

Henriksson: Inget drömresultat för demokratin

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson i Helsingfors den 4 april 2017.
SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson i Helsingfors den 4 april 2017. SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson i Helsingfors den 4 april 2017. Bild: Lehtikuva Anna-Maja Henriksson,Svenska folkpartiet i Finland

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson anser att manövern för att rädda den sittande regeringen lämnar mycket övrigt att önska.

- I historiens ljus kommer det som skedde förra veckans tisdag måhända ses som en mästerlig politisk manöver, men också, tyvärr som en manöver där den egna personliga ambitionen gick före allt annat och där man är beredd att offra sanningen för att nå sitt mål.

Enligt Henriksson är det viktigt att sanningen om det som hänt kommer fram.

- Det är inte helt ointressant vem som visste vad och när. För trovärdighetens skull är det viktigt att regeringens centrala ministrar berättar ärligt hur det var.

Patetiskt att jämföra med Macron

Henriksson ser inga större skillnader mellan Sannfinländarna och utbrytargruppen Nytt alternativ.

- Det enda som har hänt är att vi nu har två populistgrupper – den ena i regeringen och den andra utanför. Det är patetiskt att ledningen för Nytt alternativ jämför sig med den Europainriktade Macrons nya parti i Frankrike.

Enligt Henriksson har utrikesminister Timo Soinis trovärdighet fått sig en törn i samband med härvan.

- Förstår ni att er trovärdighet idag inte är densamma som för en vecka sedan? Ni har svikit ert eget ord. Hur tror ni att finländarna ska kunna lita på era ord härefter. Finland är en rättsstat och sanning och ärlighet borde vara det som varar längst.

"SFP hade varit berett att bära regeringsansvar"

Hon betvivlar att de tidigare Sannfinländarna har ändrat åsikt kring sina hjärtefrågor.

- Den nygamla regeringsbasen kommer att betyda att Sampo Terho som triominister fortsätter - så mycket han täcks - med att bromsa Europapolitiken.

Henriksson säger att Svenska folkpartiet hade varit redo att bära regeringsansvar under återstoden av regeringsperioden.

- SFP skulle ha sett det som fosterländsk gärning att vara med om att revidera regeringsprogrammet så att tyngdpunkt åter skulle ha lagts på utbildningen, forskning och förnyelse av arbetslivet.

Läs mera:

Sipilä: Våra värderingar är inte till salu

Statsminister Juha Sipilä har gett regeringen ett meddelande om den förändrade parlamentariska basen för regeringen. Han säger att regeringen är handlingskraftig och att de medverkande partiernas värderingar inte är till salu.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Inrikes