Hoppa till huvudinnehåll

Hotfull varg kan ge rätt till skolskjuts i Raseborg

En varg
En varg som inte är skygg och rör sig på gårdsplanen kan vara grund för skolskjuts i Raseborg. En varg kari hautanen

Ifall ett rovdjur, främst varg, beter sig hotfullt i närheten av en viss gård i Raseborg kan det innebära rätt till skolskjuts eller kilometerersättning.

Det beslutade bildningsnämnden i Raseborg på måndagen (19.6).

I första hand handlar det om att bevilja kilometerersättning för att transportera eleven till den plats skolskjutsen plockar upp eleverna på.

I andra hand kan en tidsbunden skolskjuts beviljas för högst en månad.

Bevis behövs

Men det räcker inte med att man själv rapporterar om till exempel en varg som regelbundet besöker gården eller jagar tamdjur på gården.

Till anhållan om skolskjuts eller kilometeransökan ska man bifoga ett utlåtande från viltcentralen och den lokala rovdjurskontaktpersonen.

Utlåtandet förpliktar ändå inte staden att ordna transporten, men används som sakkunnighjälp vid beslutsfattandet, heter det i bildningsnämndens beslut.

Förslaget till de ändrade principerna för skolskjutsar kommer från arbetsgruppen som bedömer skolvägarnas farlighet.

 • Åbo Akademi leder miljonprojekt kring solceller

  Målet är att utveckla billiga och hållbara solceller

  Jane och Aatos Erkkos stiftelse har beviljat 997 000 euro till ett finländskt konsortium för forskning och utveckling av framtidens perovskitsolceller.

 • Internt slagsmål i Bulls – kan betyda mera speltid för Markkanen

  Det kokar i Chicago Bulls trupp dagen innan säsongsstarten.

  Det hettade rejält till på Chicago Bulls träningar i tisdags, mitt under lagets förberedelser inför den stundande NBA-säsongen. Lauri Markkanens lagkamrater Nikola Mirotic och Bobby Portis rök ihop med varandra med följden att den förstnämnde togs in på sjukhus.

 • Matias Strandvall: "Mitt mål är inte att nå OS"

  Flytten till Vasa gav förbättrade träningsförhållanden.

  Cirkeln har slutit sig för skidåkaren Matias Strandvall. Han har återvänt till sina rötter i Vasa och Vörå och har fullt fokus på att ta revansch för OS-missen 2014. Men målet är inte att bara nå OS.

 • Borgåprofilen Joakim "Jocke" Lybeck är död

  Lybeck drev i flera år den legendariska Bar Mary

  Den omtyckta och kända Borgåprofilen Joakim Lybeck har avlidit i en olycka på måndag kväll. Han var politiker för De gröna, aktiv inom musiklivet i Borgå och jobbade med integration av invandrare.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland