Hoppa till huvudinnehåll

Hotfull varg kan ge rätt till skolskjuts i Raseborg

En varg
En varg som inte är skygg och rör sig på gårdsplanen kan vara grund för skolskjuts i Raseborg. En varg kari hautanen

Ifall ett rovdjur, främst varg, beter sig hotfullt i närheten av en viss gård i Raseborg kan det innebära rätt till skolskjuts eller kilometerersättning.

Det beslutade bildningsnämnden i Raseborg på måndagen (19.6).

I första hand handlar det om att bevilja kilometerersättning för att transportera eleven till den plats skolskjutsen plockar upp eleverna på.

I andra hand kan en tidsbunden skolskjuts beviljas för högst en månad.

Bevis behövs

Men det räcker inte med att man själv rapporterar om till exempel en varg som regelbundet besöker gården eller jagar tamdjur på gården.

Till anhållan om skolskjuts eller kilometeransökan ska man bifoga ett utlåtande från viltcentralen och den lokala rovdjurskontaktpersonen.

Utlåtandet förpliktar ändå inte staden att ordna transporten, men används som sakkunnighjälp vid beslutsfattandet, heter det i bildningsnämndens beslut.

Förslaget till de ändrade principerna för skolskjutsar kommer från arbetsgruppen som bedömer skolvägarnas farlighet.

 • Selänne kan bli invald i NHL:s Hall of Fame

  Beskedet kommer på måndag.

  På måndag kommer beskedet om vilka fyra spelare som kommer att väljas in i NHL:s Hockey Hall of Fame. Ett namn som ligger högt upp på listan är Teemu Selänne.

 • Framtiden oviss för Granlund: ”Jag är inte orolig”

  Kontraktet med Minnesota tar slut den sista juni.

  Mikael Granlunds kontrakt med Minnesota Wild tar slut den sista juni. Finländaren säger sig vara öppen för en fortsättning i klubben och förbereder sig nu för nästa säsong.

 • Båtförare vet ofta inte var de befinner sig

  Kan vara rent av farligt om en nödsituation uppstår.

  Folk som rör sig till havs vet ofta inte sin exakta position och det kan vara besvärligt och till och med farligt om en nödsituation uppstår. Sjöräddare önskar att båtförare var mer förberedda.

 • Ring spelade fram till mål – Schüller bänkad

  New York City FC vann derbyt mot New York Red Bulls.

  Alexander Ring spelade fram till ett mål då hans New York City FC besegrade lokalkonkurrenten New York Red Bulls med 2–0. Rasmus Schüller satt på bänken hela matchen när hans Minnesota kryssade.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland