Hoppa till huvudinnehåll

Kinas flotta krigsövar på Östersjön i juli

Kinesiska flottans fartyg Jin Zhou (FFG 532) lägger till i Davao, Filippinerna.
Kinesiska flottans fartyg Jin Zhou (FFG 532) lägger till i Davao, Filippinerna i april 2017. Kinesiska flottans fartyg Jin Zhou (FFG 532) lägger till i Davao, Filippinerna. Bild: EPA/ CERILO EBRANO Kina,flotta

Kinas flotta ska ordna en gemensam krigsövning med Ryssland i Östersjön, uppger den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

Syftet med Joint Sea 2017-krigsövningarna som ordnas nära S:t Petersburg och Kaliningrad är enligt nyhetsbyrån att öva på räddningsuppdrag och att skydda fraktfartyg på havet.

Övningarnas första omgång ordnas i juli. Minst ett örlogsfartyg, en fregatt, helikoptrar samt soldater från den kinesiska marinen deltar i övningarna.

Den andra omgången ordnas i september på Japanska havet och Ochotska havet.

Enligt den kinesiska tidningen Global Times uppger Kinas försvarsministerium att det ordnas övningar varje år och de är inte riktade mot någon tredje part.

- Genom att sända sina mest utvecklade örlogsfartyg visar Kina sin hederlighet för Ryssland och sänder en stark signal till andra länder som planerar provokationer mot vårt håll, säger flottexperten Li Jie som tidningen intervjuat.

Kina har på senare tid satsat på att förstärka sin flotta.

Kina lanserade sitt första hangarfartyg som byggts med inhemska krafter i april 2017.
Kina lanserade sitt första hangarfartyg som byggts med inhemska krafter i april 2017. Kina lanserade sitt första hangarfartyg som byggts med inhemska krafter i april 2017. Bild: EPA/ LI GANG Kina,hangarfartyg

Källa: FNB

 • Norsk tidning: Johaug kan överklaga civilt

  Advokat: Domen bryter mot proportionalitetsprincipen.

  På tisdagen kom domen: Therese Johaugs 13 månader långa avstängning förlängdes av idrottens skiljedomstol Cas till 18 månader, men ännu är nödvändigtvis inte sagan all i fallet Johaug uppger norska Dagbladet.

 • Gymnasieelever kritiska till reformen av studentexamen

  Betyget allt viktigare på bekostnad av inträdesproven.

  Gymnasielever vid Vasa Övningsskola tycker inte att studentexamensreformen är en bra idé. De vill att inträdes- och urvalsproven ska finnas kvar och att studentexamen inte ska betonas tyngre. Studiehandledarna välkomnar en förändring men säger att de behöver veta vad som beslutas och det i tid.

 • Emil Lindholm och Niclas Grönholm – motorsportklanens nya generation

  Emil Lindholm och Niclas Grönholm: Bensin i blodet.

  Småkusinerna Emil och Niclas har två månader i åldersskillnad. Hemmen ligger nära varandra och grundskolan gick killarna i samma skola. Och så har de en till gemensam nämnare: motorsport. ”Bastis” och ”Bosses” söner trivs även de i köroverall.

 • Äldre man drunknade i Ekenäs

  Räddningsverket lyckades inte rädda mannen.

  En äldre man drunknade i Ekenäs i morse. Mannen slant på en simstege och slog sitt huvud.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes