Hoppa till huvudinnehåll

Laine om debutåret: NHL är en rå värld

Patrik Laine och Blake Wheeler.
Laine lyckades genast etablera sig i NHL. Patrik Laine och Blake Wheeler. Bild: Danny Murphy/Icon Sportswire Winnipeg Jets,ishockey,Patrik Laine

En ständig press at prestera. Om man inte levererar får man inte spela. Många är beredda att ta ens plats om man misslyckas. Så beskriver Patrik Laine livet i NHL i en intervju med Yle.

Laines första år i NHL var en solskenshistoria. 36 mål och 64 poäng på 73 matcher kan bara kallas en succé.

Men livet i NHL är inte alltid en dans på rosor. Hockeylivet i Nordamerika skiljer sig en hel del från Finland. Laine berättar:

– Det finns ett stort antal spelare som är redo att ta ens plats. Nog är NHL en rå värld, säger Laine till Yle.

– Det är ingen idé att förklara sig i NHL. Om man inte är redo att spela försvinner platsen.

Om man misslyckas måste man glömma det genast och ta vara på följande chans.

Ständig skärpa krävs

Till motgångarna i debutsäsongen hör hjärnskakningen i januari och de fyra målen Winnipeg släppte in i matchen mot Philadelphia. Laine var på isen under alla målen.

– Man måste vara på sin vakt hela tiden. Man får inte missa i ett enda byte, det har jag lagt märke till. Om man misslyckas måste man glömma det genast och ta vara på följande chans.

Patrik Laine skjuter, december 2016.
Det mesta gick rätt för Laine under debutsäsongen. Patrik Laine skjuter, december 2016. Bild: All Over Press NHL,Winnipeg Jets,ishockey,Patrik Laine

Just nu förbereder sig Laine på följande säsong. Han inleder hösten som en etablerad spelare i Winnipegs uppställning. Det är inget snack om saken: Laine hör hemma i NHL.

– Jag lärde mig mycket under säsongen och förhoppningsvis kan jag utnyttja erfarenheten följande säsong.

Laine intervjuades för en dokumentärserie som kommer att sändas på Yle Teema i höst.

 • Selänne kan bli invald i NHL:s Hall of Fame

  Beskedet kommer på måndag.

  På måndag kommer beskedet om vilka fyra spelare som kommer att väljas in i NHL:s Hockey Hall of Fame. Ett namn som ligger högt upp på listan är Teemu Selänne.

 • Framtiden oviss för Granlund: ”Jag är inte orolig”

  Kontraktet med Minnesota tar slut den sista juni.

  Mikael Granlunds kontrakt med Minnesota Wild tar slut den sista juni. Finländaren säger sig vara öppen för en fortsättning i klubben och förbereder sig nu för nästa säsong.

 • Båtförare vet ofta inte var de befinner sig

  Kan vara rent av farligt om en nödsituation uppstår.

  Folk som rör sig till havs vet ofta inte sin exakta position och det kan vara besvärligt och till och med farligt om en nödsituation uppstår. Sjöräddare önskar att båtförare var mer förberedda.

 • Ring spelade fram till mål – Schüller bänkad

  New York City FC vann derbyt mot New York Red Bulls.

  Alexander Ring spelade fram till ett mål då hans New York City FC besegrade lokalkonkurrenten New York Red Bulls med 2–0. Rasmus Schüller satt på bänken hela matchen när hans Minnesota kryssade.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport